Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zuid-Holland spreekt Rijk aan op 'eenzijdige besluitvorming'

Zuid-Holland spreekt Rijk aan op 'eenzijdige besluitvorming'

DEN HAAG (ANP) - De provincie Zuid-Holland heeft het Rijk aangesproken op "eenzijdige besluitvorming", die zou zorgen voor onzekerheid en financiële problemen bij gemeenten en provincies. Dat staat in een brief die het college van Gedeputeerde Staten stuurde naar de demissionaire ministers Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken) en Steven van Weyenberg (Financiën). Zuid-Holland zegt zich "zorgen" te maken over "de ongewenste effecten van de voorjaarsnota op de gemeentefinanciën" en de rol daarbij van de provincie als financieel toezichthouder.

Half april stuurde Van Weyenberg de voorjaarsnota, de jaarlijkse bijstelling van de rijksbegroting, naar de Tweede Kamer. In die voorjaarsnota staan ingrijpende wijzigingen in de financiering van gemeenten en provincies. Het kabinet schrapt weliswaar de zogeheten opschalingskorting, iets waar gemeenten al jaren om vroegen, maar volgend jaar is het gemeentefonds wel eenmalig 675 miljoen euro lager.

Dat is "problematisch", aldus Zuid-Holland. "Dit maakt het voor gemeenten vrijwel onmogelijk om een sluitende begroting op te stellen omdat ze, bovenop de bestaande financiële problemen vanaf 2026, nu geconfronteerd worden met een acuut financieel probleem voor 2025. Gemeenten worden daarmee gedwongen om vergaande bezuinigingen door te voeren op voor hun inwoners cruciale basisvoorzieningen, belangrijke investeringen in maatschappelijke opgaven zoals de energietransitie of de woningbouw uit te stellen of de belastingen te verhogen. Dit is onwenselijk."

'Terugkerend patroon'

Zuid-Holland ziet in de gang van zaken met de financiën een "terugkerend patroon" en beticht het Rijk van eenzijdige besluitvorming. "In plaats van boekhoudkundige oplossingen te zoeken, vraagt het college van Gedeputeerde Staten de ministers om de verlaging van het gemeentefonds voor 2025 terug te draaien en geen soortgelijke eenzijdige, overhaaste besluiten voor de inkomsten van gemeenten en provincies meer te nemen."

Volgens de ministeries van Binnenlandse Zaken en Financiën is over de voorjaarsnota "constructief overleg" gevoerd met de VNG en het IPO, de koepelorganisaties van gemeenten en provincies. "Ons doel was de financiële situatie van gemeenten en provincies structureel te verbeteren. Achter die gemaakte afspraken staat het kabinet nog steeds."

Meer uit Politiek

Bijval en kritiek in Tweede Kamer voor burgerinitiatief Nicotinee

DEN HAAG (ANP) - De coalitie is verdeeld over een mogelijk verbod voor de verkoop van nicotinehoudende producten aan mensen die zijn geboren na 1 januari 2012. NSC-Kamerlid Daniëlle Jansen werkt aan een initiatiefnota hiertoe, die is gebaseerd op het burgerinitiatief Nicotinee dat donderdag in de Tweede Kamer wordt behandeld. Een verbod zou ertoe leiden dat vanaf 2030 de nieuwe generaties van 18-jarigen nooit meer nicotineproducten mogen kopen. Coalitiegenoten PVV en BBB zijn faliekant tegen het plan en noemen het "totaal betuttelend en niet werkbaar".

7 minuten geleden
Veldkamp wil sancties tegen Georgië, ziet geen steun in EU

DEN HAAG (ANP) - Nederland is voorstander van sancties tegen Georgië, maar ziet daarvoor onvoldoende steun in de Europese Unie. Het liefst ziet minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken) nieuwe vrije en eerlijke verkiezingen in het land op de Kaukasus, zei hij tijdens een debat in de Tweede Kamer.

35 minuten geleden
Kamer gaat in debat over verbouwde begroting na onderwijsakkoord

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer gaat nog in debat over de begroting voor volgend jaar die de afgelopen weken is aangepast in een besloten overleg tussen de regeringscoalitie en oppositiepartijen. Dit gebeurde om de bezuinigingen op het onderwijs te verzachten. GroenLinks-PvdA-leider Frans Timmermans kreeg genoeg steun van de Kamer voor een debat.

2 uur geleden
Coalitie en oppositie akkoord over minder bezuinigen op onderwijs

DEN HAAG (ANP) - De coalitie en vier oppositiepartijen hebben overeenstemming bereikt over de begroting van onderwijs. Dat zei CDA-leider Henri Bontenbal woensdag na overleg tussen de fractieleiders. Al eerder werden ze het eens om bijna 750 miljoen euro minder te bezuinigen. Ze moesten het alleen nog eens worden over hoe dat moest worden betaald. Dat geld wordt onder meer gevonden bij VWS.

14 uur geleden
Faber bekijkt of ze ook gezinshereniging uit Syrië kan stilleggen

DE HAAG (ANP) - Asielminister Marjolein Faber gaat onderzoeken of ze voorlopig kan blokkeren dat Syriërs die in Nederland mogen blijven, hun man, vrouw of kinderen naar Nederland halen. Maandag besloot ze al om zes maanden lang geen beslissing te nemen over asielaanvragen van Syriërs. Sinds rebellen afgelopen weekend de macht overnamen in Syrië is het onduidelijk hoe veilig het is in het land.

18 uur geleden
Oppositie hoopvol over akkoord onderwijsbegroting

DEN HAAG (ANP) - De vier oppositiepartijen die onderhandelen met de coalitie over de onderwijsbegroting zijn optimistisch dat ze tot een akkoord komen. "Ik schat dat we eruit komen", zei SGP-voorman Chris Stoffer woensdag na nieuw overleg. Ook Joost Eerdmans (JA21) liet zich in soortgelijke woorden uit.

21 uur geleden
Deal woontop: sneller en meer bouwen, eis betaalbare bouw blijft

NIEUWEGEIN (ANP) - De komende jaren gaat sneller gebouwd worden, en op meer plekken. Ook blijft de eis overeind dat twee derde van de nieuwbouw betaalbaar moet zijn. Dat zijn enkele van de afspraken die zijn gemaakt op de woontop, georganiseerd door woonminister Mona Keijzer.

21 uur geleden