Zuid-Holland heeft 1,5 jaar nodig om datalek volledig te dichten
DEN HAAG (ANP) - De provincie Zuid-Holland denkt nog zo'n anderhalf jaar nodig te hebben om de interne informatiebeveiliging op orde te hebben. Zuid-Holland staat onder verscherpt toezicht van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP), nadat vorig jaar september een datalek in een intern systeem was ontdekt door een medewerker. Het is volgens de provincie "een enorme opgave" en "een arbeidsintensief proces" om het datalek te dichten en om te zorgen dat de cyberbeveiliging op het minimaal vereiste niveau komt.
Het systeem waar het om gaat, bevat circa 50 miljoen documenten. De provincie kwam er achter dat medewerkers bij privacygevoelige gegevens konden komen waar ze geen toegang toe hadden moeten krijgen, zoals persoonsinformatie, salarisspecificaties en strafrechtelijke gegevens. Direct na de melding van het datalek zijn al enkele documenten en bepaalde mappen afgesloten. Een onderzoeksteam is sindsdien bezig om van alle documenten de risico's te bepalen.
De ChristenUnie had schriftelijke vragen gesteld over de zaak, die dit voorjaar naar buiten kwam. In de antwoorden meldt de provincie ernaar te streven op 1 januari 2026 te voldoen aan de eis van AP, namelijk dat Zuid-Holland op stap 3 (van de 5) van het AVG-volwassenheidsniveau komt.
Handhaving
"AP begrijpt dat een organisatie misschien enige tijd nodig heeft om op een adequaat niveau te komen. Tegelijkertijd zal de AP het niet accepteren als er niet op korte termijn vooruitgang wordt getoond", zegt een woordvoerder van de privacywaakhond. "Schiet de provincie tekort, dan kan de AP op elk moment besluiten over te gaan tot handhavend optreden." Dat kan een berisping zijn, maar ook een boete of een last onder dwangsom.
Steven Datema van de ChristenUnie in Zuid-Holland zegt "allerminst gerustgesteld" te zijn. "Ik begrijp dat men geen ijzer met handen kan breken. Maar nog anderhalf jaar wachten voordat gegevensbescherming op het aanvaardbare minimumniveau is, is wel erg lang. Mensen moeten erop kunnen vertrouwen dat hun persoonlijke gegevens bij de provincie veilig zijn."
De functionaris die toeziet op de AVG-naleving, had al in 2019 geadviseerd om te zorgen dat de "rollen en rechten" in het verouderde systeem op orde zijn en dit systeem op termijn te vervangen. Zuid-Holland erkent dat veel adviezen op dit vlak de afgelopen jaren niet adequaat zijn opgevolgd. De provincie heeft wel 23 miljoen euro gereserveerd voor een 'informatietransitie'.
Meer uit Politiek
BRUSSEL (ANP) - Behalve Oostenrijk overwegen meer EU-landen om Syrische asielzoekers terug te sturen, zei minister Marjolein Faber (Asiel en Migratie) na afloop van een vergadering met EU-collega's in Brussel. Ze wilde niet zeggen welke landen dat zijn. Voor Nederland is verplichte terugkeer nu niet aan de orde, zei Faber. Daarvoor zijn de ontwikkelingen in het land te onzeker. Daarnaast kan gedwongen terugkeer volgens de minister op dit moment niet omdat Nederland er geen diplomatieke post heeft.
45 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - CDA, ChristenUnie, SGP en JA21 gedogen een PVV-kabinet door een deal te sluiten over onderwijsbezuinigingen, vinden oppositiepartijen als GL-PvdA, Volt en DENK. "Dit is geen oppositie voeren, dit is gedogen", zei Volt-leider Laurens Dassen in het debat over het woensdag afgesloten akkoord.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het CDA heeft de onderwijsbegroting "minder slecht" gemaakt door een akkoord te sluiten met andere oppositiepartijen en de coalitie, aldus Harmen Krul (CDA) bij het debat hierover. Desondanks is de begroting nog steeds "sterk onvoldoende" volgens het Kamerlid. Oppositiepartijen die niet betrokken waren bij het akkoord vinden het CDA medeverantwoordelijk voor de bezuinigingen die wel blijven staan.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Coalitiepartij NSC is bij het debat over het akkoord over onderwijsbezuinigingen stevig bekritiseerd door de oppositiepartijen GroenLinks-PvdA, D66, Volt, SP en Partij voor de Dieren. De suggestie dat de coalitie geen andere keuze heeft dan te bezuinigen omdat het vorige kabinet op te grote voet heeft geleefd, wezen zij resoluut van de hand.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Oppositiepartijen CDA, ChristenUnie en SGP maken een "historische fout" door samen met JA21 en de coalitiepartijen een akkoord te sluiten over de onderwijsbezuinigingen, vindt GroenLinks-PvdA-leider Frans Timmermans. In ruil voor de steun aan de onderwijsbegroting wordt 750 miljoen euro aan bezuinigingen teruggedraaid. Maar 1,2 miljard euro aan bezuinigingen blijft staan, merkt Timmermans op.
2 uur geledenBRUSSEL (ANP) - Justitieminister David van Weel wil dat er in de Europese Unie vaart wordt gemaakt met de aanpak van online-kinderporno. Het wetsvoorstel dat donderdag bij de ministers van Justitie op tafel lag, ging Nederland en negen andere lidstaten waaronder Duitsland, Oostenrijk, Tsjechië en Finland echter te ver. Van Weel hoopt dat er zo snel mogelijk een EU-voorstel komt dat wel voldoende steun kan krijgen.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Onderwijsminister Eppo Bruins gaat niet mee in de kritiek dat hij te weinig betrokken was bij de onderhandelingen tussen de coalitie en een aantal oppositiepartijen over de onderwijsbegroting. Bij oppositiepartijen en coalitiepartijen als de PVV klonk de afgelopen weken het verwijt dat de bewindsman vroeger had moeten beginnen om steun te vinden voor zijn begroting. Deze vertimmeren is "een parlementair proces waar partijen over gaan", ging de minister voor aanvang van het debat in de verdediging.
3 uur geleden