Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zuid-Afrika: Israël richt zich op vernietiging Palestijns leven

Zuid-Afrika: Israël richt zich op vernietiging Palestijns leven

DEN HAAG (ANP) - Zuid-Afrika heeft aan het begin van de zaak tegen Israël in het Vredespaleis over de aanvallen op de Gazastrook gezegd dat Israël doelbewust Palestijnse levens verwoest en Palestijnen de hongersnood in drijft. De Zuid-Afrikaanse jurist Adila Hassim stelt dat de manier van oorlog voeren door de Israëli's in de Gazastrook een systematisch patroon toont, waaruit kan worden afgeleid dat er sprake is van daden van volkerenmoord.

"Palestijnen worden gedood door wapens op de grond, bommen uit de lucht en geschut vanaf zee. En als gevolg van de verwoesting van Palestijnse plaatsen dreigt er hongersnood en heersen er ziekten. Daarnaast laat Israël weinig hulp toe. En die kan door de voortdurende bombardementen ook moeilijk daadwerkelijk worden geboden. Dit maakt leven onmogelijk", aldus Hassim.

En dat komt volgens haar neer op genocidale daden. Daarmee schendt Israël het Genocideverdrag volgens de klagers. Israël stelt dat het tegen terroristen vecht die Israël aanvielen, maar volgens Hassim is er geen rechtvaardiging mogelijk voor het schenden van het Genocideverdrag. Ook een staat die wordt aangevallen kan zich daarna niet op die aanval beroepen om een genocidale oorlog te voeren.

Genocideverdrag

Tot slot eiste Zuid-Afrika dat het Internationale Gerechtshof (ICJ) onmiddellijk "voorlopige maatregelen" treft "om nog meer onherstelbaar lijden te voorkomen". Het hof moet snel bepalen dat Israël in de eerste plaats "alle militaire activiteiten in de Gazastrook staakt". Het oordeel wordt snel verwacht en staat in wezen los van het eigenlijke proces. Maar als de opperrechters instemmen met dit verzoek, kan Hassim het proces met meer vertrouwen tegemoet zien.

Het Genocideverdrag van de VN uit 1948 is een voortvloeisel van de vervolging van Joden in Europa. Zuid-Afrika sleept Israël met dit verdrag voor de hoogste rechters van de VN. Uitspraken van het ICJ zijn bindend, maar het hof heeft weinig middelen om beslissingen op te leggen. Vrijdag komt Israël aan het woord. De uiteindelijke afwikkeling van de Zuid-Afrikaanse klacht tegen Israël zal geruime tijd vergen, heeft het hof al laten weten.

Israël heeft in 2004 een juridisch advies van het ICJ naast zich neergelegd. Dat betrof geen rechtszaak, maar ging over de vraag of het hof de muur die Israël van de bezette gebieden op de Westelijke Jordaanoever scheidt als, wettig beoordeelt. Maar het hof vond die in strijd met het internationaal recht en gaf het advies ze af te breken.

Meer uit Buitenland

Links blok kiest onbekende ambtenaar als Franse premierskandidaat

PARIJS (ANP/AFP) - Het Franse linkse blok dat de verkiezingen in Frankrijk won, heeft de Parijse ambtenaar en econoom Lucie Castets naar voren geschoven als kandidaat-premier. De vier partijen van het Nieuw Volksfront laten dat in een verklaring weten.

4 uur geleden
Democratische leiders: Harris wilde zelf haar nominatie verdienen

WASHINGTON (ANP) - De leiders van de Democraten in het Congres hebben naar eigen zeggen op verzoek van Kamala Harris gewacht met het uitspreken van hun steun. Harris vond het belangrijk dat de gedelegeerden haar van onderaf zouden steunen, in plaats van dat de partijtop haar naar voren zou schuiven, zei de leider van de partij in de Senaat, Chuck Schumer. Maandagavond bleek de steun van de meerderheid binnen te zijn.

4 uur geleden
Amerikaanse president Biden hersteld van corona

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Joe Biden heeft geen corona meer. Zijn lijfarts laat dat weten in een brief die het Witte Huis heeft gedeeld. Volgens de arts zijn alle ziektesymptomen verdwenen en heeft Biden na zijn besmetting geen koorts gehad.

5 uur geleden
Biden spreekt woensdag de natie toe over zijn presidentschap

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Joe Biden geeft woensdagavond om 20.00 uur (Amerikaanse tijd) een toelichting op zijn besluit om zich terug te trekken uit de race voor herverkiezing. Dat laat de president weten op X.

7 uur geleden
Hoofd van Secret Service stapt op na kritiek op beveiliging Trump

WASHINGTON (ANP/RTR) - Het hoofd van de dienst die onder meer Amerikaanse presidenten beveiligt, is opgestapt. Kimberly Cheatle was als directeur van de Secret Service (USSS) verantwoordelijk voor de bewaking bij het evenement waar oud-president Donald Trump werd beschoten. De Amerikaanse president Joe Biden heeft haar bedankt voor haar werk.

8 uur geleden
ICC vraagt zienswijzen rond mogelijk aanhoudingsbevel Netanyahu

DEN HAAG (ANP) - Ruim zestig regeringen, organisaties en personen mogen bij het Internationaal Strafhof (ICC) hun standpunt indienen over mogelijke arrestatiebevelen tegen onder anderen de Israëlische minister-president Benjamin Netanyahu. Het hof buigt zich over de vraag of Netanyahu, de Israëlische minister van Defensie Yoav Gallant en de hoge Hamasfunctionarissen Yahya Sinwar, Mohammed Al-Masri en Ismail Haniyeh aangehouden moeten worden, zoals de aanklager wil.

11 uur geleden
Vliegveld Catania tijdelijk dicht na uitbarsting vulkaan Etna

CATANIA (ANP/AFP) - Het vliegveld van Catania op het Italiaanse Sicilië is dinsdag gesloten na een uitbarsting van de vulkaan Etna. Het vliegverkeer ligt tijdelijk stil vanwege de vrijgekomen as.

11 uur geleden