
Zorgpersoneel België krijgt boosterprik
BRUSSEL (ANP) - Het zorgpersoneel in België krijgt een extra coronaprik. Een extra prik voor de volledige bevolking, onder meer voor mensen jonger dan 65 jaar, komt er voorlopig niet. Dat hebben de ministers van Volksgezondheid van het land bepaald. Daarmee volgen ze het advies van de Hoge Gezondheidsraad.
Eerder was al besloten om 65-plussers en mensen met een verlaagde immuniteit een derde prik te geven. De Vlaamse regering had voorgesteld iedereen van twaalf jaar en ouder de mogelijkheid te geven een boosterprik van het coronavaccin te halen, maar de Hoge Gezondheidsraad ziet onvoldoende wetenschappelijk bewijs voor het nut van zo'n extra prik voor die groep.
Volgens VRT Nieuws komen ongeveer 530.000 mensen uit de zorgsector in aanmerking voor de boosterprik. De gezondheidswerkers waren bij de eersten die begin dit jaar zijn gevaccineerd. Hun immuniteit zou kunnen afnemen als zij geen extra prik krijgen, aldus de gezondheidsautoriteiten.
Nederland houdt het vooralsnog bij het toedienen van een derde prik bij bijzonder kwetsbare mensen en de oudste ouderen. Die derde prik is een onderdeel van de basisvaccinatie, die normaal uit twee prikken of één prik bestaat (in het geval van het Janssen-vaccin). Zo’n extra prik kan sommige mensen helpen bij het verkrijgen van een goede afweerrespons. De toediening van een extra prik om de bescherming tegen het virus op te frissen is omstreden, omdat armere delen van de wereld nog nauwelijks zijn begonnen met inenten en erg verlegen zitten om vaccins.
Meer uit Gezond
DEN HAAG (ANP) - Er is meer onderzoek nodig naar de werking van een Amerikaanse behandeling voor een hersenschudding. Dat is de uitkomst van een studie door het Amsterdam UMC. Onderzoekers zien dat een meerderheid van de patiënten na de behandeling minder last heeft van klachten, maar snappen nog niet hoe dat kan.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Het is bijzonder pijnlijk dat demissionair minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers geen geld uittrekt voor behandelcentra en behandelingen voor patiënten met langdurige covidklachten. Dat laat directeur Diewke De Haen van patiëntenorganisatie PostCovidNL desgevraagd weten na berichtgeving daarover van Kassa. Het is van belang dat de beschikbare kennis over de ziekte gecentreerd wordt op één plek, zodat de naar schatting 90.000 Nederlanders met zeer ernstige klachten geholpen kunnen worden, aldus De Haen.
1 dag geledenUTRECHT (ANP) - In de afgelopen weken zijn meerdere xtc-pillen ontdekt waarin een zeer grote hoeveelheid MDMA zit. Mensen die zo'n pil slikken, kunnen daaraan overlijden. Het Trimbos-instituut, dat onderzoek doet naar drugsgebruik, heeft vrijdag een waarschuwing verstuurd, een Red Alert. Dat doet het instituut niet vaak.
2 dagen geledenUTRECHT (ANP) - Websites blijven sapkuren van medische claims voorzien, terwijl dat niet mag, zegt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). De sapkuren zouden volgens de beweringen ziekten kunnen genezen of voorkomen, maar dat is nooit bewezen. Uit eigen onderzoek van de NVWA blijkt dat 17 van de 29 onderzochte websites medische claims plaatsen over hun sapkuren. De NVWA heeft maatregelen genomen.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - De recente opleving van corona in Nederland is voor demissionair minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) geen reden tot zorg, zei hij vrijdag voorafgaand aan de wekelijke ministerraad. Ziekenhuizen zien de laatste tijd weer meer coronapatiënten binnenkomen.
2 dagen geledenUTRECHT (ANP) - Zo'n 5 procent van de kwetsbare mensen die vitamine D voorgeschreven hebben gekregen, is met slikken gestopt nu het voedingssupplement niet langer wordt vergoed, aldus onderzoeksinstituut Nivel. Vitamine D wordt onder meer gebruikt voor de ondersteuning van het immuunsysteem, de spieren en de botten. Een tekort kan met name door te weinig zonlicht ontstaan.
3 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Ook de horeca en de vereniging van podiumtechnici gaan zich inzetten om gehoorschade te voorkomen. Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en de Vereniging voor Podiumtechnologie (VPT) hebben zich achter het Vierde Convenant Preventie Gehoorschade Versterkte Muziek geschaard. Dat meldt demissionair staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid) in een brief aan de Tweede Kamer. Hij ondertekende het convenant zelf ook namens zijn ministerie. Met de nieuwkomers doen nu twaalf partijen mee.
3 dagen geleden