Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zorgen in Kamer om 'patstelling' vroegpensioen zware beroepen

Zorgen in Kamer om 'patstelling' vroegpensioen zware beroepen

DEN HAAG (ANP) - Het duurt de Tweede Kamer veel te lang voordat er een akkoord is over een nieuwe regeling waardoor mensen met een zwaarder beroep makkelijker eerder met pensioen kunnen. Werkgeversorganisaties en de vakbonden moeten hierover met elkaar in overleg treden, maar dit gebeurt maar niet, tot frustratie bij Kamerleden.

Demissionair pensioenminister Carola Schouten gaf in een debat aan dat ze over een nieuwe afspraak voor vroegpensioen praat met zowel werkgevers als de bonden. Maar van een formeel overleg is nog geen sprake. De bestaande regeling, die de belastingheffing versoepelt waardoor werkgevers werknemers eerder met pensioen kunnen laten gaan, loopt na 2025 af. Er moet een structurele regeling voor in de plaats komen, vindt de Tweede Kamer.

Dat de bonden en werkgeversclubs hierover niet met elkaar in overleg treden, leidt tot onbegrip in de Tweede Kamer. VVD'er Thierry Aartsen benadrukt dat de vakbonden, de werkgevers én het kabinet aangeven hier veel belang aan te hechten. "Hoe kan het dan dat er nog geen formele gesprekken zijn? Als u de vakbonden en de werkgevers uitnodigt voor een kop koffie, dan komen ze toch, neem ik aan?"

Demonstraties

Luc Stultiens (GroenLinks-PvdA) wijst op recente demonstraties van onder anderen agenten voor het behoud van de regeling. Het is aan het demissionaire kabinet om met een regeling te komen, stelt hij. "Wanneer komt het voorstel van de minister?" Ook SP'er Bart van Kent wacht op een gebaar van Schouten.

SGP-Kamerlid André Flach baalt dat er "weinig schot in zit", en ziet het somber in. Hij spreekt van een "behoorlijke patstelling" nu er nog steeds geen gesprek is, ondanks nadrukkelijke bemoeienis van de minister.

Nieuwe pensioenwet

Dat woord vindt Schouten zelf "wat te groot". Ze is nog steeds "misschien wel naïef hoopvol" dat de sociale partners op tijd met elkaar aan tafel gaan en tot een akkoord komen. Daarmee is het "veelkoppige" probleem voor zware beroepen overigens niet zomaar opgelost. Dat "vraagt om een bredere aanpak".

Een nieuwe regeling voor vroegpensioen is voor zowel critici van de nieuwe pensioenwet als voorstanders een belangrijk onderdeel van de afspraken. Mensen moeten langer werken omdat we ouder worden. Maar mensen met een (fysiek) zwaar beroep bereiken dan lang niet altijd de pensioengerechtigde leeftijd.

Bijna alle partijen vroegen in het debat met Schouten dan ook aandacht voor de kwestie. De grootste partij, PVV, was een van de afwezigen.

Meer uit Politiek

Schoof benadrukt veiligheid voor alle politici na aanslag Trump

DEN HAAG (ANP) - Premier Dick Schoof heeft zondag contact gehad met de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) over de aanslag op Donald Trump. De NCTV en de inlichtingendienst monitoren de situatie in Nederland en als er noodzakelijke maatregelen nodig zijn dan worden die genomen, zei Schoof zondagmiddag tegen verzamelde pers bij het ministerie van Algemene Zaken. "Wij moeten er met elkaar voor zorgen dat politici hun werk vrij, ongestoord en veilig kunnen doen."

13 uur geleden
SP-leider Dijk: politiek geweld is onacceptabel

DEN HAAG (ANP) - In een korte verklaring op X spreekt SP-leider Jimmy Dijk zich uit tegen de aanslag op Donald Trump tijdens een campagnebijeenkomst. "Politiek geweld is onacceptabel", schrijft Dijk. Hij wenst Trump en de anderen die gewond zijn geraakt "een snel herstel" toe.

17 uur geleden
Baudet: godzijdank mislukte laffe aanslag op Trump

DEN HAAG (ANP) - FVD-leider Thierry Baudet is opgelucht dat Donald Trump de aanval op hem tijdens een campagnebijeenkomst heeft overleefd. "Godzijdank mislukte deze laffe aanslag op president Trump." Volgens Baudet is het "de zoveelste daad van geweld richting rechtse, patriottische politici" en gaat "de demonisering alle perken te buiten".

17 uur geleden
Van der Plas: aanval op Trump mag niet gebagatelliseerd worden

DEN HAAG (ANP) - BBB-leider Caroline van der Plas noemt de aanval op Donald Trump "verschrikkelijk". Dat schrijft ze op X. "Fysiek mag hij dan "in orde" zijn, het is en blijft een moordaanslag." De BBB-leider vindt dat "een aanslag op iemands leven nooit mag worden gebagatelliseerd".

17 uur geleden
Bontenbal: aanslag Trump verschrikkelijk

DEN HAAG (ANP) - CDA-leider Henri Bontenbal heeft op X zijn afschuw uitgesproken over de aanval op Donald Trump. "Vreselijk", schrijft Bontenbal. "Geweld heeft geen plaats in een democratie."

18 uur geleden
Brekelmans: aanslag Trump zonder mitsen en maren veroordelen

DEN HAAG (ANP) - Defensieminister Ruben Brekelmans vindt dat men de aanslag op de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump, die de oud-president overleefde, "zonder mitsen en maren, breed en krachtig" moet veroordelen. "De aanslag op Trump herinnert ons aan de zwartste bladzijden uit de Amerikaanse en onze democratie", schrijft hij op X.

18 uur geleden
Ouwehand: afschuwelijke aanslag op Trump en democratie

DEN HAAG (ANP) - Esther Ouwehand, partijleider van Partij voor de Dieren, spreekt op X van een "afschuwelijke aanslag op Donald Trump, en op de Amerikaanse democratie". Trump werd zaterdag beschoten tijdens een campagnebijeenkomst: hij raakte lichtgewond, de schutter en een toeschouwer kwamen om het leven.

18 uur geleden