Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zorgen in Kamer om 'patstelling' vroegpensioen zware beroepen

Zorgen in Kamer om 'patstelling' vroegpensioen zware beroepen

DEN HAAG (ANP) - Het duurt de Tweede Kamer veel te lang voordat er een akkoord is over een nieuwe regeling waardoor mensen met een zwaarder beroep makkelijker eerder met pensioen kunnen. Werkgeversorganisaties en de vakbonden moeten hierover met elkaar in overleg treden, maar dit gebeurt maar niet, tot frustratie bij Kamerleden.

Demissionair pensioenminister Carola Schouten gaf in een debat aan dat ze over een nieuwe afspraak voor vroegpensioen praat met zowel werkgevers als de bonden. Maar van een formeel overleg is nog geen sprake. De bestaande regeling, die de belastingheffing versoepelt waardoor werkgevers werknemers eerder met pensioen kunnen laten gaan, loopt na 2025 af. Er moet een structurele regeling voor in de plaats komen, vindt de Tweede Kamer.

Dat de bonden en werkgeversclubs hierover niet met elkaar in overleg treden, leidt tot onbegrip in de Tweede Kamer. VVD'er Thierry Aartsen benadrukt dat de vakbonden, de werkgevers én het kabinet aangeven hier veel belang aan te hechten. "Hoe kan het dan dat er nog geen formele gesprekken zijn? Als u de vakbonden en de werkgevers uitnodigt voor een kop koffie, dan komen ze toch, neem ik aan?"

Demonstraties

Luc Stultiens (GroenLinks-PvdA) wijst op recente demonstraties van onder anderen agenten voor het behoud van de regeling. Het is aan het demissionaire kabinet om met een regeling te komen, stelt hij. "Wanneer komt het voorstel van de minister?" Ook SP'er Bart van Kent wacht op een gebaar van Schouten.

SGP-Kamerlid André Flach baalt dat er "weinig schot in zit", en ziet het somber in. Hij spreekt van een "behoorlijke patstelling" nu er nog steeds geen gesprek is, ondanks nadrukkelijke bemoeienis van de minister.

Nieuwe pensioenwet

Dat woord vindt Schouten zelf "wat te groot". Ze is nog steeds "misschien wel naïef hoopvol" dat de sociale partners op tijd met elkaar aan tafel gaan en tot een akkoord komen. Daarmee is het "veelkoppige" probleem voor zware beroepen overigens niet zomaar opgelost. Dat "vraagt om een bredere aanpak".

Een nieuwe regeling voor vroegpensioen is voor zowel critici van de nieuwe pensioenwet als voorstanders een belangrijk onderdeel van de afspraken. Mensen moeten langer werken omdat we ouder worden. Maar mensen met een (fysiek) zwaar beroep bereiken dan lang niet altijd de pensioengerechtigde leeftijd.

Bijna alle partijen vroegen in het debat met Schouten dan ook aandacht voor de kwestie. De grootste partij, PVV, was een van de afwezigen.

Meer uit Politiek

VNG tegen politiek: stem niet in met asielnoodmaatregelenwet

DEN HAAG (ANP) - De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) "doet een dringend beroep op de Tweede Kamer" om donderdag niet in te stemmen met de asielnoodmaatregelenwet. Een stemming over de zogeheten Wet Versterking regie volkshuisvesting moet uitgesteld worden, aldus VNG. Volgens de vereniging bevatten beide wetten amendementen "die juridisch onhoudbaar zijn en onwenselijke gevolgen hebben voor de uitvoering op lokaal niveau", zo wordt gesteld in een verklaring.

10 uur geleden
Veldkamp: eenzijdig stappen tegen Israël als het in EU niet lukt

DEN HAAG (ANP) - Nederland gaat eenzijdig maatregelen nemen tegen Israël als Europa het daar later deze maand niet over eens wordt. Dat zei demissionair minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) woensdag in de Tweede Kamer. Hij blijft zich inzetten voor Europese actie omdat die veel effectiever is.

12 uur geleden
Struycken trekt transgenderwet in

DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Teun Struycken van Rechtsbescherming (NSC) heeft het voorstel voor een nieuwe transgenderwet ingetrokken, meldt de demissionaire bewindsman in een brief. De wet was nog niet volledig door de Tweede Kamer behandeld. Maar een meerderheid heeft al meerdere keren verzocht om de wet in te trekken, in april voor het laatst. De wet zou het mensen makkelijker hebben gemaakt om het geslacht in een geboorteakte en paspoort te wijzigen.

14 uur geleden
Yeşilgöz: tweet over Douwe Bob hielp niet om dialoog te voeren

DEN HAAG (ANP) - VVD-leider Dilan Yeşilgöz vindt dat haar tweet over Douwe Bob niet heeft geholpen om de dialoog te voeren over het recht van Joden om zichzelf te zijn. In een videoboodschap op X blijft ze achter de inhoud van haar eerdere bericht staan: "Is Douwe Bob een Jodenhater? Ik denk het niet. Is het ontkennen van het recht op een Joodse staat en het verketteren van zionisme Jodenhaat? Ja, dat is het wel."

14 uur geleden
PVV stemt voor beide asielwetsvoorstellen, zegt Wilders

DEN HAAG (ANP) - De PVV stemt donderdag in met beide wetsvoorstellen die het kabinet heeft ingediend om het asielbeleid flink strenger te maken. Dat laat partijleider Geert Wilders weten op X. Hij sprak eerder al steun uit voor de asielnoodmaatregelenwet, maar nu dus ook voor de wet die de invoering van een tweestatusstelsel regelt.

15 uur geleden
Vicepremier Hermans (VVD) wil niet terug naar Tweede Kamer

DEN HAAG (ANP) - Sophie Hermans heeft niet gesolliciteerd voor een plek op de kieslijst van haar partij VVD bij de komende Kamerverkiezingen eind oktober, bevestigt de partij na berichtgeving van EW. "Dat hoofdstuk is voor mij gesloten", zegt vicepremier en klimaatminister in een interview met het weekblad.

16 uur geleden
GL-PvdA wil huurders compenseren voor stoppen salderingsregeling

DEN HAAG (ANP) - GroenLinks-PvdA wil sociale huurders compenseren voor het nadeel dat zij ondervinden van de afschaffing van de salderingsregeling voor zonnepanelen. De partij wil daarvoor het geld gebruiken dat vanaf 2027 is gereserveerd voor de herinvoering van rode diesel voor de landbouw.

16 uur geleden