
Zorg- en leerlingenvervoer dreigt met actie: 12,5 procent erbij
EDE (ANP) - Enkele tientallen werknemers uit het zorg- en leerlingenvervoer hebben vrijdag in Ede gedemonstreerd en een petitie aan hun werkgever KNV aangeboden om een betere cao te krijgen. Ze zijn volgens vakbond CNV niet tevreden over het bod van 8 procent loonsverhoging in 2023 en 4 procent in 2024, maar willen 12,5 procent meteen volgend jaar.
Volgens CNV wordt er nu gewacht op een reactie tot het eind van de maand. Komt die niet of is die niet naar de zin van de eisers, dan zullen volgens de bond actievergaderingen worden gepland. De demonstratie werd ook gesteund door de FNV. De bonden willen ook 100 procent doorbetaling bij ziekte vanaf de eerste dag.
Er zijn diverse problemen in het leerlingen- en zorgvervoer en volgens een zegsman van de bond kapten er dit jaar al zo 'n 650 werknemers mee. Daar komt volgens hem bij dat de voorwaarden al langere tijd achterlopen bij de rest van de vervoerssector.
In het zorg- en leerlingenvervoer werken circa 22.000 mensen, voornamelijk met een parttimecontract van gemiddeld twintig uur per week. De huidige cao loopt af op 31 december.
Afgelopen weken was het leerlingenvervoer veelvuldig in het nieuws, omdat leerlingen uit het speciaal onderwijs en hun ouders aan de bel trokken over de problemen die spelen. Kinderen soms zo jong als 4 jaar zitten dagelijks drie uur in een taxi naar en van school, zo schetste directeur van Ouders & Onderwijs Lobke Vlaming. Kinderen met bijvoorbeeld autisme of een fysieke beperking missen schooluren en lopen psychische schade op, zo stelde het Leerlingenbelang-VSO.
Oorzaak van het vastlopende leerlingenvervoer is onder meer personeelstekort. De Tweede Kamer debatteerde deze week over de problemen.
Meer uit Binnenland
ARNHEM (ANP) - De provincie Gelderland roept het Rijk op te kijken naar snellere procedures voor het uitbreiden van het overvolle stroomnet. Onlangs werd duidelijk dat de uitbreiding van het net in grote delen van het land, waaronder Gelderland, forse vertraging oploopt. Volgens gedeputeerde Ans Mol (BBB) zijn de ruimtelijke procedures voor de bouw van nieuwe hoogspanningsstations vaak lang en ingewikkeld.
2 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Douwe Bob heeft besloten om voorlopig uit Nederland te vertrekken om "de veiligheid van m'n gezin en mezelf te waarborgen". Dat schrijft de zanger in een bericht op Instagram. Hij voegt eraan toe dat hij dat doet op advies van de politie.
2 uur geledenDE BILT (ANP) - Behalve voor de hitte geldt er in Nederland op woensdag ook een weerwaarschuwing voor onweer. In de loop van woensdagmiddag is er vooral in de oostelijke helft van het land kans op "enkele stevige onweersbuien", meldt het KNMI.
3 uur geledenHELMOND (ANP) - In Helmond is in het bijzijn van PVV-leider Geert Wilders en FVD-voorman Thierry Baudet gedemonstreerd tegen de komst van een asielzoekerscentrum voor minderjarigen. Enkele honderden mensen hadden zich bij het stadhuis verzameld. Aan burgemeester Sjoerd Potters is een petitie overhandigd.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De politie heeft herkenbare beelden getoond van verdachten van openlijke geweldpleging in Scheveningen in mei, waar toen rellen uitbraken. Het gaat om vier verdachten die zich nog niet hebben gemeld bij de politie, ondanks oproepen daartoe. Eerder werden van hen geblurde beelden getoond.
4 uur geledenUTRECHT/VENLO (ANP) - Een apotheekbedrijf in Venlo mag per direct geen enkel medicijn meer afgeven. Volgens de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) zijn er "acute risico's voor de patiƫntveiligheid". Zo'n bevel van de inspectie is heel uitzonderlijk.
5 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De salarissen van medewerkers van universiteiten gaan omhoog. Daarnaast beloven de instellingen dat ze meer doen om het verschil in loon tussen mannen en vrouwen kleiner te maken. Dat staat in een cao, waarover werkgevers en vakbonden een akkoord hebben bereikt.
5 uur geleden