Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ziekteverzuim kostte Nederlandse economie vorig jaar 23,3 miljard

Ziekteverzuim kostte Nederlandse economie vorig jaar 23,3 miljard

DEN HAAG (ANP) - Ziekteverzuim kostte de Nederlandse economie vorig jaar 23,3 miljard euro, meldt Nationale-Nederlanden (NN) in een nieuw rapport. Dat is bijna 2 miljard minder dan in 2022.

Het ziekteverzuim is in 2023 iets gedaald tot 5,3 procent, becijferen de verzekeraar, het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), uitkeringsinstantie UWV en onderzoeksinstituut TNO. In 2022 bereikte het ziekteverzuim nog een recordhoogte. Werknemers waren in 2023 gemiddeld iets minder lang ziek, na een jarenlange stijging van de verzuimduur. NN becijfert dat werknemers gemiddeld iets meer dan acht werkdagen ziek waren, bijna een werkdag minder dan in 2022.

De verzekeraar meldt dat het aandeel verzuim door mentale klachten blijft groeien. Vorig jaar kwam het uit op 8,3 procent, vergeleken met 7,6 procent in 2022.

Jonge werknemers tussen 25 en 35 jaar melden zich vaker langdurig ziek dan een jaar eerder. NN noemt de stijging "zorgwekkend". Ruim een kwart van de langdurig zieke jongeren heeft last van burn-outklachten, zegt Igno Schings, directeur collectieve inkomensverzekeringen bij NN. Zij ervaren volgens hem stress door prestatiedruk, sociale druk, financiële onzekerheid en mantelzorg. Dit heeft geleid tot flink meer aanvragen voor WIA-uitkeringen door mensen die door ziekte minder kunnen werken, stelt Schings. Het aantal mensen dat zo'n uitkering aanvroeg, steeg in 2023 met 11.000 naar ruim 84.000.

Er kwamen minder ziekmeldingen binnen van werknemers met griep of verkoudheid. NN stelt dat meer dan de helft van de werknemers met griep doorwerkte. Zeven op de tien mensen werkten dan thuis als dat kon. Ook meldden mensen zich vaak niet ziek als ze verhoging of koorts hadden. Vooral jongeren en voltijdwerkende jonge ouders deden dit volgens de verzekeraar om drukte op het werk, de verwachting van hun leidinggevende of hun eigen verantwoordelijkheidsgevoel.

Op het werk praten over mentale klachten kan helpen, zegt Schings. "Juist door de dialoog aan te gaan en een preventiebeleid te implementeren, kunnen werkgevers bijdragen aan het welzijn van alle werknemers. Dit zal niet alleen de gezondheid en het geluk van werknemers verbeteren, maar leidt ook tot significante kostenbesparingen op de lange termijn."

Meer uit Financieel

Weinig beweging op Wall Street in aanloop naar rentebesluit

NEW YORK (ANP) - Beleggers hebben het vrijdag rustig aan gedaan op de aandelenbeurzen in New York in afwachting van het rentebesluit van de Federal Reserve, dat volgende week op het programma staat. Op de financiële markten wordt gehoopt dat de Amerikaanse centrale bank de leenkosten dan verder gaat verlagen om de economie te ondersteunen.

9 uur geleden
Mails suggereren dat Musk wel wilde dat OpenAI winstgevend was

SAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - OpenAI heeft zich verzet tegen de pogingen van Elon Musk om de conversie van de ChatGPT-maker tot bedrijf te blokkeren. OpenAI, ooit gelanceerd als non-profitorganisatie, heeft een reeks e-mails en berichten vrijgegeven die suggereren dat de miljardair, die zelf bij de oprichting betrokken was, al in de vroegste fase vond dat de start-up een winstgevende component moest hebben.

10 uur geleden
Congresleden VS waarschuwen Apple en Google voor TikTok-ban

WASHINGTON (ANP/RTR) - Twee leden van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden hebben Apple en Google-moederbedrijf Alphabet vrijdag gevraagd zich voor te bereiden om TikTok op 19 januari uit hun Amerikaanse appstores te verwijderen. Vorige week bepaalde de federale rechtbank in de VS dat een Amerikaanse wet in stand mag blijven die het Chinese TikTok-moederbedrijf ByteDance dwingt zijn Amerikaanse onderdelen te verkopen. Als het bedrijf dat niet doet, kan de populaire videoapp TikTok volgens de wet in de VS worden verboden.

12 uur geleden
Maker afslankmedicijn Ozempic omlaag op Deense beurs na studie

AMSTERDAM (ANP) - De Deense farmaceut Novo Nordisk ging vrijdag omlaag op de aandelenbeurs in Kopenhagen na nieuws over afslankmedicijn Ozempic. Volgens een nieuwe studie is er een verband tussen Ozempic en een verhoogd risico op een zeldzame vorm van verlies van gezichtsvermogen, meldde persbureau Bloomberg. Het aandeel verloor bijna 4 procent, de sterkste daling sinds ongeveer een maand.

14 uur geleden
McKinsey schikt voor ruim half miljard in opiatenonderzoek VS

BOSTON (ANP/RTR) - Advies- en consultancybureau McKinsey gaat 650 miljoen dollar betalen, omgerekend bijna 620 miljoen euro, om te schikken in een opiatenonderzoek van het Amerikaanse ministerie van Justitie. Het onderzoek ging over advieswerk van McKinsey voor farmabedrijf Purdue Pharma over het verhogen van de verkoopcijfers. Purdue Pharma heeft op grote schaal de pijnstiller OxyContin verkocht. OxyContin, dat veel gelijkenissen vertoont met heroïne, wordt gezien als het medicijn waarmee de Amerikaanse verslavingsepidemie is begonnen.

14 uur geleden
Kerstbomenkwekers: enorme piek in verkoop na Sinterklaas

DEN HAAG (ANP) - Veel Nederlanders hebben na de viering van Sinterklaas al snel hun kerstbomen gekocht. De branchevereniging voor Nederlandse kerstbomenkwekers noteerde een enorme piek in de verkoop in het weekend na Sinterklaas. Ook voor komend weekend wordt weer grote drukte voorspeld met de verkoop van kerstbomen, zegt secretaris Jaap Bolhuis van de Vereniging Nederlandse Kerstbomenkwekers (VNK).

14 uur geleden
Rabobank nieuwe huisbankier fiscus, Douane blijft klant ING

DEN HAAG (ANP) - De Rabobank neemt binnenkort de verzorging van het betalingsverkeer van de Belastingdienst en de Dienst Toeslagen over. Tot 1 mei 2026 blijft ING hiervoor verantwoordelijk. ING blijft wel de Douane als klant houden.

15 uur geleden