Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zeker vier politieagenten ontvoerd tijdens noodtoestand Ecuador

Zeker vier politieagenten ontvoerd tijdens noodtoestand Ecuador

QUITO (ANP/AFP) - In Ecuador zijn volgens de politie zeker vier agenten ontvoerd tijdens de noodtoestand die in de nacht van maandag op dinsdag werd uitgeroepen. Maandag ontsnapte een beruchte drugscrimineel uit de gevangenis.

Drie van de politieagenten werden gekidnapt in de kustplaats Machala, de vierde in de hoofdstad Quito. De drugsbaas Fito, zijn echte naam is José Adolfo Macías Villamar, ontsnapte in Guayaquil, in het zuiden van het land. Hij is de leider van de bende Los Choneros en wordt beschouwd als een van de gevaarlijkste criminelen in het land. Fito wordt verdacht van betrokkenheid bij de moord op presidentskandidaat Fernando Villavicencio afgelopen augustus.

President Daniel Noboa riep de noodtoestand uit en mobiliseerde soldaten om Fito op te sporen. "We zullen niet onderhandelen met narcoterroristen of rusten totdat de vrede terug is voor alle Ecuadorianen." Hij stelde ook een avondklok in, tussen 23.00 en 05.00 uur.

Onderzoek

Het is onduidelijk hoe Fito heeft kunnen ontsnappen, maar er loopt een onderzoek naar de twee cipiers die hem mogelijk hebben geholpen. Hij zat sinds 2011 een celstraf uit van 34 jaar voor georganiseerde misdaad, drugssmokkel en moord. In 2013 ontsnapte hij ook al, toen werd hij na drie maanden weer gepakt.

In Ecuador is de drugscriminaliteit de laatste jaren flink toegenomen en er zijn geregeld rellen en opstanden in gevangenissen.

Meer uit Buitenland

Schotse premier Yousaf stapt op na uiteenvallen regering

EDINBURGH (ANP) - De Schotse premier Humza Yousaf stapt op. Het parlement zou later deze week een vertrouwensstemming houden over hem, maar Yousaf houdt nu de eer aan zichzelf.

1 uur geleden
Turkije bevestigt steun voor Rutte als nieuwe NAVO-chef

ANKARA (ANP/RTR) - Turkije heeft NAVO-bondgenoten laten weten dat het demissionair premier Mark Rutte steunt in zijn poging de nieuwe secretaris-generaal van de NAVO te worden. Een Turkse functionaris heeft dat bekendgemaakt, nadat de Turkse steun al was gemeld door NAVO-diplomaten.

2 uur geleden
Einde aan maandenlange blokkades op grens Polen en Oekraïne

WARSCHAU/KYIV (ANP/RTR) - Poolse boeren hebben na maanden een einde gemaakt aan de blokkades van de grenzen met Oekraïne. De regeringen in Warschau en Kyiv melden dat ze overeenstemming hebben bereikt over het conflict rond de export van landbouwproducten.

2 uur geleden
Dodental na Israëlische luchtaanvallen op Rafah opgelopen

RAFAH (ANP/RTR/DPA) - Het dodental na Israëlische luchtaanvallen op Rafah maandag is opgelopen. Er zijn zeker 27 Palestijnen om het leven gekomen, meldt het lokale ministerie van Gezondheid. Israël heeft meerdere huizen in de zuidelijke stad in de Gazastrook gebombardeerd.

2 uur geleden
Diplomaten: Turkije steunt Mark Rutte als NAVO-chef

BRUSSEL (ANP) - Turkije steunt demissionair premier Mark Rutte als NAVO-chef. Dat hebben diplomaten in Brussel bevestigd. Rutte was afgelopen vrijdag op bezoek bij de Turkse president Recep Tayyip Erdogan om steun te krijgen voor zijn kandidatuur voor de topjob. Er zijn nu nog drie NAVO-landen over die Rutte moet zien over te halen.

3 uur geleden
Spaanse premier Sánchez blijft na dagen twijfelen toch aan

MADRID (ANP) - De Spaanse premier Pedro Sánchez heeft besloten aan te blijven als regeringsleider. Hij twijfelde een aantal dagen over zijn politieke toekomst, nadat vorige week een corruptieonderzoek was geopend naar zijn echtgenote.

3 uur geleden
Tientallen doden na damdoorbraak in Kenia

NAIROBI (ANP/AFP) - Zeker 42 mensen zijn omgekomen na een damdoorbraak in Kenia, dat kampt met hevige regenval en overstromingen. Het dodental loopt mogelijk nog op.

4 uur geleden