
Zeker 8 mensen voor duizenden euro’s opgelicht in Oosterschelderegio
De politie constateert een piek van bankpasfraude in het Oosterscheldegebied. ‘Zeker acht mensen zijn voor duizenden euro’s opgelicht’, laat de politie dinsdag weten. Ze waarschuwt voor telefoontjes die van banken afkomstig lijken. In werkelijkheid bellen criminelen mensen op om te proberen hen geld afhandig te maken.
‘Zeker tien slachtoffers uit onder andere Goes, Kloetinge, Kortgene en Wolphaartsdijk zijn benaderd door nepmedewerkers van een bank’, aldus de politie. ‘De oplichters zijn uit op jouw geld of dat van anderen. Ze vervalsen het telefoonnummer dat op het scherm van de telefoon van het slachtoffer verschijnt. Zo lijkt het net of de bank belt.’ Dit wordt ook wel spoofing genoemd. ‘De nepmedewerker zegt dan dat je rekening of bankpassen zijn gehackt. Daarna weten ze de pincode te ontfutselen en stellen ze voor om nieuwe bankpassen te bezorgen, “om meer schade te voorkomen”. De oplichters verschijnen daarna aan de deur, verhogen de opnamelimiet en pinnen duizenden euro’s van het slachtoffer.’
Voortouw
Iedereen kan slachtoffer worden van deze vorm van fraude, zowel jong als oud, maar de politie ziet dat met name vijftigplussers worden opgelicht. ‘Wat in deze piek opvalt, is dat de Zeeuwse slachtoffers allemaal ouder zijn dan 80 jaar. Zo ook een bejaarde vrouw uit Kloetinge. Haar zoon heeft haar al diverse keren gewaarschuwd: “We hebben mijn moeder al vaker gezegd haar pincode niet aan anderen te geven. Maar bij oudere mensen blijft dit vaak niet hangen. Als samenleving hebben we de plicht om onze ouderen te beschermen door ze overzichtelijke informatie via een brief te verstrekken. Een bank of een gemeente zou hierin het voortouw kunnen nemen. Maar ook de directe omgeving van dierbaren, dus de (klein)kinderen, buren en zorgmedewerkers moeten regelmatig in gesprek gaan, zodat de niet-actieve senioren alerter worden en tips krijgen om zich te beschermen.’
De politie onderzoekt de reeks incidenten in het Oosterscheldegebied. ‘De slachtoffers worden vaak voor duizenden euro’s opgelicht. Bij de meesten gaat het om bedragen van vier of vijfduizend euro per oplichting. Om meer slachtoffers te voorkomen kan men ouderen deze video laten zien. Als je twijfelt of een telefoongesprek echt of nep is, weet dan dat een bank nooit naar je saldo of pincode zal vragen. Ook niet ter controle. Verbreek de verbinding en zoek zelf het nummer van de bank op. Dan kun je ze zelf terugbellen en checken.’
Meer uit Beveland
Goes - Bos Men Shop is een begrip in de Zeeuwse en West-Brabantse winkelstraten. De herenzaak bestaat inmiddels al 103 jaar, is hofleverancier en wordt nog altijd gerund als familiebedrijf. De herenzaak heeft vier winkels, één in Goes, twee in Middelburg en één in Bergen op Zoom, en daarnaast een snelgroeiende webshop. Bos Men Shop heeft een duidelijke missie: elke man eerlijke service en stijlvolle kleding bieden, ongeacht budget of gelegenheid.
2 uur geledenGOES - In de regio Oosterscheldebekken zijn momenteel oplichters actief die zich voordoen als politieagenten. De politie waarschuwt via sociale media en roept op om direct actie te ondernemen bij contact met deze fraudeurs.
4 uur geledenHEINKENSZAND - De 54e Zeeuwse dag van het paard wordt zaterdag 28 juni gehouden in Heinkenszand. Er is de hele dag van 08.30 tot 17.00 van alles te doen bij Stal Vermue aan de Plattedijk 3.
17 uur geledenZe duiken de laatste jaren steeds vaker op in het straatbeeld: kastjes waar je iets uit mag pakken of juist iets in kunt leggen. Drie bewoners van Goes en Kloetinge vertellen hoe een simpel kastje een plek werd om te delen.
19 uur geledenCOLIJNSPLAAT - Dit weekend staat Colijnsplaat in het teken van het Deltaweekend, dat dit jaar zijn 50e editie viert. Drie dagen lang, op vrijdag 26, zaterdag 27 en zondag 28 juni, kleuren tientallen zeilboten het water van de Oosterschelde tijdens deze bijzondere jubileumuitgave. Het Deltaweekend is inmiddels uitgegroeid tot een toonaangevend zeilevenement in Nederland en brengt jaarlijks zeilliefhebbers uit het hele land en daarbuiten samen voor sportieve competitie en gezelligheid.
20 uur geledenKAMPERLAND - De samenwerkende groene organisaties in Zeeland zijn blij met een besluit van de Tweede Kamer om te stoppen met het gebruik van staalslakken in de natuur. Staalslakken zijn een afvalproduct uit de staalindustrie en kunnen slecht zijn voor het milieu en de gezondheid. Toch werden ze de afgelopen jaren zonder melding gebruikt in Zeeuwse wateren om oevers te verstevigen. Het RIVM en de Inspectie Leefomgeving en Transport waarschuwden al eerder voor de risico's.
21 uur geledenBORSELE - Hoe moet het landschap tussen uw dorp en het Sloegebied eruitzien in de toekomst? Die vraag staat centraal in het participatietraject voor de Sloerandzone, waar inwoners van de gemeente Borsele nog tot 14 juli over mee kunnen denken via het platform www.praatmee.borsele.nl.
22 uur geleden