
Zeeland brengt verdeling van zoet en zout water opnieuw in beeld
MIDDELBURG (ANP) - De provincie Zeeland onderzoekt of er nog genoeg zoet water in de grond zit. De provincie brengt opnieuw de verhouding tussen zoet en zout water in kaart. De Zeeuwen deden dat tien jaar geleden al eens en willen nu kijken of het grondwater is veranderd.
De provincies Noord- en Zuid-Holland, Friesland, Groningen, Drenthe en Noord-Brabant, zeven waterschappen en vijf drinkwaterbedrijven doen ook mee aan het onderzoek, dat vanuit de lucht wordt uitgevoerd. In het Nederlandse kustgebied vindt verzilting plaats, wat betekent dat het zoutgehalte in de bodem en het grond- en oppervlaktewater toeneemt. Dat kan ten koste gaan van zoet (drink-)water.
Voor het onderzoek vliegt een helikopter met een meetapparaat op een hoogte van 70 tot 85 meter in rechte lijnen over hiervoor aangewezen gebieden. Het apparaat zendt een signaal uit, waarmee tot op maximaal 200 meter diepte kan worden bepaald of er zoet of zout water in de grond zit. Naar verwachting worden alle metingen in de zeven provincies dit jaar verricht.
Onttrekkingen grondwater
"Beschikbaarheid van genoeg zoet water is ontzettend belangrijk", zegt de Zeeuwse gedeputeerde Arno Vael (water en klimaatadaptatie, BBB). "In de afgelopen tien jaar zijn er best veel onttrekkingen van grondwater geweest. We zijn benieuwd waartoe dat heeft geleid. Zijn de zoetwaterbellen nog groot genoeg of zijn ze veel gekrompen? Dat laten we onderzoeken. We hebben te maken met lange periodes van droogte, maar ook met periodes van extreme regenval. Zoet water wordt dus ook weer aangevuld. We willen het zoete water dat in de bodem zit op een goede manier beheren."
Meer uit Binnenland
SCHIPHOL (ANP) - Een oud-medewerker van het ministerie van Defensie is maandag opgepakt op Schiphol omdat hij verdacht wordt van ambtelijke corruptie, meldt het Openbaar Ministerie (OM) dinsdag. De 58-jarige Rotterdammer zou zich in 2023 mogelijk hebben laten omkopen rond de gunning van aankoopcontracten, toen hij nog werkte voor het ministerie.
3 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Burgemeester Ahmed Marcouch van Arnhem zegt "zeer bedroefd" te zijn door het overlijden van oorlogsveteraan Max Wolff. De Arnhemmer was de laatst levende Nederlander die in 1944 meedeed aan de geallieerde invasie van Normandië. Hij overleed op 99-jarige leeftijd.
41 minuten geledenHAAG (ANP) - De VVD is in een debat dinsdag over de situatie in Gaza zwaar onder vuur komen te liggen. Volgens een flink deel van de oppositie staat de regeringspartij niet open voor extra druk op Israël. "Ik wil liever effectieve maatregelen", reageerde VVD'er Eric van der Burg.
1 uur geledenVLAARDINGEN (ANP) - Het gaat nog uren duren om de brand te blussen die sinds dinsdagmiddag woedt bij een recyclingbedrijf aan de Maassluissedijk in Vlaardingen, meldt de veiligheidsregio. Het terrein van het bedrijf en het bijbehorende kantoor werden eerder ontruimd.
2 uur geledenRIJSWIJK (ANP) - De politie heeft nog een verdachte in beeld die vermoedelijk een rol speelde bij de liquidatie van de Turkse Cemil Önal (41) op 1 mei in Rijswijk. Van de nieuwe verdachte en van de schutter van wie vrijdag al een foto werd gepubliceerd, zijn dinsdag bewegende beelden getoond in het programma Team West.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Door de aanhoudende droogte beginnen op diverse plaatsen in het land beekjes droog te vallen. Ook is de schadelijke blauwalg al opgedoken in meerdere gebieden. Verder drogen landbouwgronden steeds meer uit, waardoor boeren vaker overgaan tot het beregenen van hun gewassen.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Nederland belooft advocaten te beschermen met een verdrag dat staatssecretaris Teun Struycken (Rechtsbescherming) dinsdag heeft ondertekend. De NSC-staatssecretaris is "verheugd" dat hij dit mag doen, zegt hij in een verklaring. "Dit verdrag vormt een belangrijke stap in de bescherming van hun onafhankelijkheid."
3 uur geleden