Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

WSJ: Israël plant missie om ook Rafah-grensovergang over te nemen

WSJ: Israël plant missie om ook Rafah-grensovergang over te nemen

RAFAH (ANP) - Israël is bezig met het voorbereiden van een militaire missie om ook de laatste grensovergang van de Gazastrook in handen te krijgen, schrijft de Amerikaanse krant The Wall Street Journal (WSJ). Volgens de WSJ wil de Israëlische premier Benjamin Netanyahu de controle overnemen over het hele grensgebied tussen Gaza en Egypte en dus ook de belangrijke grensovergang Rafah, die daar ligt.

Israël zegt dat Hamas via het grensgebied met Egypte, dat de Philadelphi-corridor wordt genoemd, mensen en wapens kan smokkelen door bijvoorbeeld tunnels. Egypte zou niet genoeg doen om dat te verhinderen. "De Philadelphi-corridor moet in onze handen zijn, die moet worden gesloten", zei Netanyahu vorig jaar al. "Het is duidelijk dat er geen andere regeling is die de ontwapening garandeert die we willen."

Volgens de WSJ heeft Israël inmiddels Egypte geïnformeerd over de plannen. Egypte zou bang zijn dat daarmee een vredesakkoord uit 1979 wordt geschonden, omdat daarin beperkingen staan voor hoeveel troepen er bij de grens mogen worden gestationeerd. Bovendien zou een militaire operatie aan de grens, al dan niet per ongeluk, ook voor schade op Egyptisch grondgebied kunnen zorgen. Israël probeert die zorgen weg te nemen, aldus de Amerikaanse krant.

Militaire operatie

Netanyahu zegt zaterdag tegen persbureau Reuters dat er nog een beslissing moet worden genomen over een militaire operatie in de Philadelphi-corridor.

Israël was jarenlang met militairen actief in de Gazastrook, maar toen het dat gebied verliet in 2005 hielden de Israëliërs de controle over grensovergangen, behalve die bij Rafah. De controle werd overgedragen aan de Palestijnen, de Egyptenaren en een missie van de Europese Unie. Maar de EU vertrok twee jaar later alweer toen Hamas aan de macht kwam. Israël houdt wel via veiligheidsafspraken met Egypte nog invloed op wat er de grens over gaat, zoals de afgelopen maanden is gebleken.

Sinds op 7 oktober de oorlog tussen Israël en Hamas uitbrak is het belang van Rafah toegenomen. Het was lange tijd de enige grensovergang waar humanitaire hulp het gebied in kon, al wil Israël eerst alle vrachtwagens controleren. Ook zijn er enorme groepen Palestijnen naar het zuiden van Gaza gevlucht door de oorlog. Zo'n miljoen mensen zitten in tentenkampen rond Rafah. Dat zou een militaire operatie in dat gebied bemoeilijken.

Meer uit Buitenland

Secret Service vraagt Trump geen buitenevenementen meer te houden

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse geheime dienst heeft oud-president Donald Trump "aangemoedigd" geen grote campagne-evenementen meer te houden in de buitenlucht. Dat melden bronnen aan de Washington Post.

1 uur geleden
Links blok kiest onbekende ambtenaar als Franse premierskandidaat

PARIJS (ANP/AFP) - Het Franse linkse blok dat de verkiezingen in Frankrijk won, heeft de Parijse ambtenaar en econoom Lucie Castets naar voren geschoven als kandidaat-premier. De vier partijen van het Nieuw Volksfront laten dat in een verklaring weten.

6 uur geleden
Democratische leiders: Harris wilde zelf haar nominatie verdienen

WASHINGTON (ANP) - De leiders van de Democraten in het Congres hebben naar eigen zeggen op verzoek van Kamala Harris gewacht met het uitspreken van hun steun. Harris vond het belangrijk dat de gedelegeerden haar van onderaf zouden steunen, in plaats van dat de partijtop haar naar voren zou schuiven, zei de leider van de partij in de Senaat, Chuck Schumer. Maandagavond bleek de steun van de meerderheid binnen te zijn.

6 uur geleden
Amerikaanse president Biden hersteld van corona

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Joe Biden heeft geen corona meer. Zijn lijfarts laat dat weten in een brief die het Witte Huis heeft gedeeld. Volgens de arts zijn alle ziektesymptomen verdwenen en heeft Biden na zijn besmetting geen koorts gehad.

7 uur geleden
Biden spreekt woensdag de natie toe over zijn presidentschap

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Joe Biden geeft woensdagavond om 20.00 uur (Amerikaanse tijd) een toelichting op zijn besluit om zich terug te trekken uit de race voor herverkiezing. Dat laat de president weten op X.

9 uur geleden
Hoofd van Secret Service stapt op na kritiek op beveiliging Trump

WASHINGTON (ANP/RTR) - Het hoofd van de dienst die onder meer Amerikaanse presidenten beveiligt, is opgestapt. Kimberly Cheatle was als directeur van de Secret Service (USSS) verantwoordelijk voor de bewaking bij het evenement waar oud-president Donald Trump werd beschoten. De Amerikaanse president Joe Biden heeft haar bedankt voor haar werk.

10 uur geleden
ICC vraagt zienswijzen rond mogelijk aanhoudingsbevel Netanyahu

DEN HAAG (ANP) - Ruim zestig regeringen, organisaties en personen mogen bij het Internationaal Strafhof (ICC) hun standpunt indienen over mogelijke arrestatiebevelen tegen onder anderen de Israëlische minister-president Benjamin Netanyahu. Het hof buigt zich over de vraag of Netanyahu, de Israëlische minister van Defensie Yoav Gallant en de hoge Hamasfunctionarissen Yahya Sinwar, Mohammed Al-Masri en Ismail Haniyeh aangehouden moeten worden, zoals de aanklager wil.

12 uur geleden