Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Wordt alg naast oestervoer de mayonaise van de toekomst?

Wordt alg naast oestervoer de mayonaise van de toekomst?

YERSEKE - Wanneer het gaat over het eten van de toekomst zal de één misschien denken aan plantaardige vleesvervangers, de ander misschien wel aan insecten, maar dat zelfs algen een rol kunnen spelen in de voedselvoorziening wisten velen nog niet. Onderzoeker Christos Latsos van de onderzoeksgroep Aquaculture in Delta Areas aan de HZ University of Applied Sciences heeft in zijn promotieonderzoek aangetoond hoe bruikbaar algen voor de voedingsmiddelenindustrie zouden kunnen zijn.  

Rhodomonas salina. Zo heet de rode alg waarnaar Latsos onderzoek deed. Deze alg werd in de aquacultuur al veel gebruikt, omdat het makkelijk verteerbaar is voor bijvoorbeeld oesters. Maar nog niet bekend was dat de alg naast oestervoer ook zomaar eens de mayonaise of visbouillon van de toekomst zou kunnen zijn. Het onderzoek, waarop Latsos recent promoveerde aan de universiteit van Groningen, had als doel om de productie en kwaliteit van de alg te verbeteren. ‘’Doordat er heel weinig kennis over de alg was en hij erg gevoelig is, hij heeft namelijk geen celwand, was het nodig om een onderzoek te doen naar hoe we dat konden verbeteren’’, zegt de onderzoeker. ‘’Het was ook een doel om te kijken onder welke omstandigheden de alg te gebruiken was voor consumptie door de mens.’’

Umami

Latsos ontdekte onder meer dat de ‘rhodomonas salina’ een sterke umami-smaak heeft. ‘’Umami is een diepe smaak die door velen niet als specifieke smaak kan worden aangeduid, maar over het algemeen wel als lekker wordt ervaren. Voorbeelden van producten met veel umami zijn bijvoorbeeld parmezaanse kaas en sojasaus’’, vertelt hij. ‘’Door zijn smaak kan de alg dus goed gebruikt worden voor veganistische vervangers van producten als visbouillon of mayonaise.’’

Rhodomonas-mayonaise

Om de smaak van de alg te testen werd er bij een instituut in Gent een proef-panel opgezet. In dit panel zaten verschillende mensen die de alg in poedervorm, als eindproduct en met verschillende zuurgraad hebben geproefd. ‘’De zuurgraad bleek uiteindelijk erg bepalend voor de smaak. Bij de ene waarde ontstond namelijk een meer visachtige smaak en bij de andere waarde meer een bittere smaak.’’
Wanneer de snackbar een frietje met rhodomonas-mayonaise aan het menu kan toevoegen, lijkt voorlopig helaas onduidelijk te blijven. ‘’Voordat producten zoals algen als ingrediënt mogen worden gebruikt in de voedingsmiddelenindustrie moeten ze worden toegevoegd aan de ‘Union List of Novel Foods’. Dat is een lijst van de Europese Unie waarop producten staan die nog niet eerder grootschalig in voeding zijn gebruikt, maar die wel zijn goedgekeurd. Om op die lijst te komen, moet er eerst veel onderzoek worden gedaan naar de alg, om te kijken of het bijvoorbeeld ook op lange termijn geconsumeerd kan worden’’, legt Latsos uit. ‘’Dat proces vergt veel onderzoek en omdat de rhodomonas salina zo’n gevoelige soort is, zijn er maar weinig bedrijven en instituten die er onderzoek naar doen. Maar hopelijk zal die bereidheid in de toekomst toenemen!’’

Meer uit Beveland

Opening christelijk kindcentrum De Wingerd

GOES - Op woensdag 5 november wordt het nieuwe Integraal Kindcentrum (IKC) De Wingerd officieel geopend aan de Hilleweg 3 in Goes. Wethouder Stan Meulblok verricht om 11.45 uur de openingshandeling. Het kindcentrum is een samenwerking tussen basisschool De Wingerd en kinderopvangorganisatie Gloed, en biedt opvang en onderwijs aan kinderen van 0 tot 13 jaar.

9 uur geleden
Sinterklaas komt naar Goes!

GOES - Heb jij het al gehoord? Op zaterdag 22 november komt Sinterklaas weer aan in Goes! De goedheiligman meert rond 13.00 uur aan in de stadshaven, waar hij op de historische kade feestelijk wordt verwelkomd door de Kinderburgemeester. Daarna trekt de Sint samen met zijn vrolijke Pieten, muziek en héél veel pepernoten door de binnenstad.

13 uur geleden
Fabian Franse uit Kloetinge is Salvagecoördinator: ‘Hulp als het het hardst nodig is’

"Op het moment dat alles onzeker is, geef ik mensen duidelijkheid; dat is wat ze het meest nodig hebben." Fabian Franse (46) uit Kloetinge werkt sinds 2007 als Salvagecoördinator in Zuidwest-Nederland. Wanneer de brandweer uitrukt naar een brand, begint voor bewoners of ondernemers vaak een lange nasleep. Nog vóór de verzekeraar arriveert, biedt Franse als Salvagecoördinator eerste hulp en helpt hij gedupeerden hun situatie weer op orde te krijgen.

18 uur geleden
Brand bij muziekwinkel Bax in Goes

GOES - In de nacht van maandag op dinsdag is er brand uitgebroken bij muziekwinkel Bax in Goes. De brand ontstond rond 00.15 uur in een heftruck binnen het pand aan de Olympiastraat.

20 uur geleden
Gloednieuwe Oosterscheldepadgids gepresenteerd

GOES - Op 31 oktober 2025 ontving burgemeester Cees van den Bos in 't Sas de vernieuwde wandelgids van het Oosterscheldepad. 

23 uur geleden
Wie wordt de nieuwe kinderburgemeester van Noord-Beveland?

NOORD-BEVELAND - De strijd om het kinderburgemeesterschap van Noord-Beveland is dit jaar spannender dan ooit. Waar in andere jaren zes of zeven kinderen meededen, zijn er dit keer twee kanshebbers: Livia Straub (11) uit Colijnsplaat en Benjamin Besems (11) uit Kamperland. Wie van hen de nieuwe kinderburgemeester wordt, blijft nog even geheim tot 17 november.

1 dag geleden
Goes krijgt een échte ijsbaan deze winter!

GOES - Na zeven jaar afwezigheid keert de ijsbaan deze winter terug naar het hart van Goes. Op 5 december opent op de Grote Markt een schaatsbaan met écht ijs, met water dat ter plekke bevroren wordt. Een project waar  citymarketeer in Goes, Sofyan Azzagari, de schouders onder gezet heeft.

1 dag geleden