Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Wordt alg naast oestervoer de mayonaise van de toekomst?

Wordt alg naast oestervoer de mayonaise van de toekomst?

YERSEKE - Wanneer het gaat over het eten van de toekomst zal de één misschien denken aan plantaardige vleesvervangers, de ander misschien wel aan insecten, maar dat zelfs algen een rol kunnen spelen in de voedselvoorziening wisten velen nog niet. Onderzoeker Christos Latsos van de onderzoeksgroep Aquaculture in Delta Areas aan de HZ University of Applied Sciences heeft in zijn promotieonderzoek aangetoond hoe bruikbaar algen voor de voedingsmiddelenindustrie zouden kunnen zijn.  

Rhodomonas salina. Zo heet de rode alg waarnaar Latsos onderzoek deed. Deze alg werd in de aquacultuur al veel gebruikt, omdat het makkelijk verteerbaar is voor bijvoorbeeld oesters. Maar nog niet bekend was dat de alg naast oestervoer ook zomaar eens de mayonaise of visbouillon van de toekomst zou kunnen zijn. Het onderzoek, waarop Latsos recent promoveerde aan de universiteit van Groningen, had als doel om de productie en kwaliteit van de alg te verbeteren. ‘’Doordat er heel weinig kennis over de alg was en hij erg gevoelig is, hij heeft namelijk geen celwand, was het nodig om een onderzoek te doen naar hoe we dat konden verbeteren’’, zegt de onderzoeker. ‘’Het was ook een doel om te kijken onder welke omstandigheden de alg te gebruiken was voor consumptie door de mens.’’

Umami

Latsos ontdekte onder meer dat de ‘rhodomonas salina’ een sterke umami-smaak heeft. ‘’Umami is een diepe smaak die door velen niet als specifieke smaak kan worden aangeduid, maar over het algemeen wel als lekker wordt ervaren. Voorbeelden van producten met veel umami zijn bijvoorbeeld parmezaanse kaas en sojasaus’’, vertelt hij. ‘’Door zijn smaak kan de alg dus goed gebruikt worden voor veganistische vervangers van producten als visbouillon of mayonaise.’’

Rhodomonas-mayonaise

Om de smaak van de alg te testen werd er bij een instituut in Gent een proef-panel opgezet. In dit panel zaten verschillende mensen die de alg in poedervorm, als eindproduct en met verschillende zuurgraad hebben geproefd. ‘’De zuurgraad bleek uiteindelijk erg bepalend voor de smaak. Bij de ene waarde ontstond namelijk een meer visachtige smaak en bij de andere waarde meer een bittere smaak.’’
Wanneer de snackbar een frietje met rhodomonas-mayonaise aan het menu kan toevoegen, lijkt voorlopig helaas onduidelijk te blijven. ‘’Voordat producten zoals algen als ingrediënt mogen worden gebruikt in de voedingsmiddelenindustrie moeten ze worden toegevoegd aan de ‘Union List of Novel Foods’. Dat is een lijst van de Europese Unie waarop producten staan die nog niet eerder grootschalig in voeding zijn gebruikt, maar die wel zijn goedgekeurd. Om op die lijst te komen, moet er eerst veel onderzoek worden gedaan naar de alg, om te kijken of het bijvoorbeeld ook op lange termijn geconsumeerd kan worden’’, legt Latsos uit. ‘’Dat proces vergt veel onderzoek en omdat de rhodomonas salina zo’n gevoelige soort is, zijn er maar weinig bedrijven en instituten die er onderzoek naar doen. Maar hopelijk zal die bereidheid in de toekomst toenemen!’’

Meer uit Beveland

Spoedhulp bij medische noodsituatie in Colijnsplaat

COLIJNSPLAAT - Zondagochtend heeft zich in een woning aan de Voorstraat in Colijnsplaat een ernstige medische situatie voorgedaan waarbij een reanimatie nodig was.

1 maand geleden
Bijgebouw in Goes in brand: Brandweer snel ter plaatse

GOES - Zaterdagochtend ontstond een brand in een bijgebouw aan de J.D. van Mellestraat in Goes. De brandweer kwam snel ter plaatse en heeft de brand geblust.

1 maand geleden
Structureel meer geld voor Stichting Musea de Bevelanden

GOES - Het college van burgemeester en wethouders van Goes heeft besloten om Stichting Musea de Bevelanden voor het jaar 2026 een structurele subsidie van 273.502 euro toe te kennen. Daarnaast wordt de subsidie over 2024 vastgesteld op 263.236 euro, met een aanvullende incidentele bijdrage van 17.500 euro.

1 maand geleden
Vuurwerkoverlast: meld het!

GOES - Ook tijdens de periode voor de jaarwisseling treden politie, Bureau Halt en de gemeente Goes samen op tegen vuurwerkoverlast. Vuurwerk mag je afsteken tijdens de jaarwisseling tussen 18:00 uur en 02:00 uur Het afsteken van vuurwerk buiten deze tijden is verboden.

1 maand geleden
Goese Filmdagen zetten Italiaanse cinema in de schijnwerpers

GOES - Van donderdag 13 tot en met zondag 16 november 2025 vindt in filmtheater 't Beest en de Da Vinci Bioscoop de derde editie van de Goese Filmdagen plaats. Dit jaar staat Italië centraal. Het filmweekend biedt een gevarieerd programma met Italiaanse en Europese films, lezingen, kinderfilms en live muziek.

1 maand geleden
Kledingwinkel Deeltwee deelt royale cheques uit aan goede doelen

GOES - De Goese tweedehands kledingwinkel Deeltwee reikte onlangs drie royale cheques uit aan goede doelen. Tijdens een feestelijke bijeenkomst in de winkel aan de Gasthuisstraat ontvangen drie stichtingen elk een bedrag van maar liefst 30.000 euro. 

1 maand geleden
Borsele start campagne voor energiezuiniger wonen

Borsele - De gemeente Borsele is een nieuwe campagne gestart om inwoners en ondernemers te stimuleren hun woning of pand energiezuiniger te maken. Onder de noemer 'Zuunig Borsele' komt de gemeente met vier subsidieregelingen en extra financiële steun bovenop bestaande programma's. Daarmee wil Borsele inwoners helpen bij het isoleren en verduurzamen van hun woningen, met als doel een comfortabeler en energiezuiniger leefklimaat in de hele gemeente.

1 maand geleden