
Wordt alg naast oestervoer de mayonaise van de toekomst?
YERSEKE - Wanneer het gaat over het eten van de toekomst zal de één misschien denken aan plantaardige vleesvervangers, de ander misschien wel aan insecten, maar dat zelfs algen een rol kunnen spelen in de voedselvoorziening wisten velen nog niet. Onderzoeker Christos Latsos van de onderzoeksgroep Aquaculture in Delta Areas aan de HZ University of Applied Sciences heeft in zijn promotieonderzoek aangetoond hoe bruikbaar algen voor de voedingsmiddelenindustrie zouden kunnen zijn.
Rhodomonas salina. Zo heet de rode alg waarnaar Latsos onderzoek deed. Deze alg werd in de aquacultuur al veel gebruikt, omdat het makkelijk verteerbaar is voor bijvoorbeeld oesters. Maar nog niet bekend was dat de alg naast oestervoer ook zomaar eens de mayonaise of visbouillon van de toekomst zou kunnen zijn. Het onderzoek, waarop Latsos recent promoveerde aan de universiteit van Groningen, had als doel om de productie en kwaliteit van de alg te verbeteren. ‘’Doordat er heel weinig kennis over de alg was en hij erg gevoelig is, hij heeft namelijk geen celwand, was het nodig om een onderzoek te doen naar hoe we dat konden verbeteren’’, zegt de onderzoeker. ‘’Het was ook een doel om te kijken onder welke omstandigheden de alg te gebruiken was voor consumptie door de mens.’’
Umami
Latsos ontdekte onder meer dat de ‘rhodomonas salina’ een sterke umami-smaak heeft. ‘’Umami is een diepe smaak die door velen niet als specifieke smaak kan worden aangeduid, maar over het algemeen wel als lekker wordt ervaren. Voorbeelden van producten met veel umami zijn bijvoorbeeld parmezaanse kaas en sojasaus’’, vertelt hij. ‘’Door zijn smaak kan de alg dus goed gebruikt worden voor veganistische vervangers van producten als visbouillon of mayonaise.’’
Rhodomonas-mayonaise
Om de smaak van de alg te testen werd er bij een instituut in Gent een proef-panel opgezet. In dit panel zaten verschillende mensen die de alg in poedervorm, als eindproduct en met verschillende zuurgraad hebben geproefd. ‘’De zuurgraad bleek uiteindelijk erg bepalend voor de smaak. Bij de ene waarde ontstond namelijk een meer visachtige smaak en bij de andere waarde meer een bittere smaak.’’
Wanneer de snackbar een frietje met rhodomonas-mayonaise aan het menu kan toevoegen, lijkt voorlopig helaas onduidelijk te blijven. ‘’Voordat producten zoals algen als ingrediënt mogen worden gebruikt in de voedingsmiddelenindustrie moeten ze worden toegevoegd aan de ‘Union List of Novel Foods’. Dat is een lijst van de Europese Unie waarop producten staan die nog niet eerder grootschalig in voeding zijn gebruikt, maar die wel zijn goedgekeurd. Om op die lijst te komen, moet er eerst veel onderzoek worden gedaan naar de alg, om te kijken of het bijvoorbeeld ook op lange termijn geconsumeerd kan worden’’, legt Latsos uit. ‘’Dat proces vergt veel onderzoek en omdat de rhodomonas salina zo’n gevoelige soort is, zijn er maar weinig bedrijven en instituten die er onderzoek naar doen. Maar hopelijk zal die bereidheid in de toekomst toenemen!’’
Meer uit Beveland
Jullie werken beiden in de stad Goes, maar zijn geen stadsmensen.Ryan: "Klopt, ik ben geboren en getogen hier op de Lewedijk, net buiten Lewedorp. Dit huis was van mijn ouders. In mijn jeugd deden we veel aan hutten bouwen, slootjespringen, voetballen in de boomgaard. We hadden geen televisie in het begin, dus ik liep via de boomgaard naar opa en oma die naast ons woonden om bij hen kinderprogramma's te kijken. We hebben dertien jaar in 's-Heer Arendskerke gewoond, maar zijn twintig jaar geleden teruggekeerd. Het is hier heerlijk rustig, vrij, en je bent zo in Goes."
1 uur geledenGOES - De gemeenteraad van Goes buigt zich op 18 september over de vaststelling van een nieuwe sport- en beweegvisie, waarin het gemeentebestuur de koers uitzet richting een gezondere, inclusievere en vitalere samenleving. Wethouder Joost de Goffau lichtte het ambitieuze plan onlangs toe: "We willen dat iedereen, ongeacht leeftijd, achtergrond of fysieke beperking, in Goes kan sporten en bewegen."
6 uur geledenNISSE - Al sinds 1998 kent het historische dorp Nisse een zomerfestival middenin het dorp. De opzet is door de jaren heen veranderd van een klein dorpsfeest in een driedaags festival met een variëteit aan artiesten, kunstenaars, lekker eten en drinken, lifestyle en vintage markt, rock & roll en oldtimers, dat door een groot publiek bezocht word. De locatie is het hele dorpsplein en rondom de oude Middeleeuwse kerk waar genoten kan worden van het goed gemixte aanbod van artiesten en alle leuke extra activiteiten daaromheen.
20 uur geledenKAMPERLAND - De wereldkampioenschappen Yngling worden vanaf vandaag tot en met 25 juli gehouden op de Oosterschelde vanaf Roompot Marina in Kamperland. Een Yngling is een kielboot. Op de Oosterschelde komen de beste Yngling-zeilers van over de hele wereld samen. De Yngling is internationaal gezien een zeer geschikte boot voor jonge zeilers met potentie. Er wordt op hoog niveau gezeild en de boot leent zich uitstekend voor veel trim en tactiek aan boord.
22 uur geledenGOES - Het gebied rondom het station in Goes wordt vernieuwd. Er komen meer en betere fietsparkeerplaatsen en er is meer ruimte voor groen. Ook krijgen deelauto's en deelfietsen straks een plekje. Eerder aangekondigde appartementen komen er niet.
1 dag geledenGOES - De binnenstad van Goes krijgt voor het einde van het jaar een groene impuls. De gemeente wil op korte termijn 63 grote bomen in verplaatsbare bakken plaatsen op verschillende strategische locaties. Dit tijdelijke project moet zorgen voor meer beleving en vergroening in afwachting van definitieve herinrichtingen van de openbare ruimte.Volgens wethouder Joosst de Goffau van Goes maakt het plan deel uit van de zogeheten kwaliteitsagenda. "We willen de binnenstad aantrekkelijker maken, maar structurele aanpassingen kosten tijd. Met deze bakken kunnen we nu al sfeer toevoegen én experimenteren met de indeling." Er is een krediet van €325.000 aangevraagd voor de aanschaf en het onderhoud van de bomen en bakken. De begroting is gebaseerd op een kostenraming van ongeveer €5.000 per boom en bak. De verwachting is dat er bij verdere uitwerking van het plan misschien kostenbesparingen mogelijk zijn.Locaties zoals de Oostwal, waar eerder veel bomen zijn weggehaald, en de Lange Vorststraat zijn voorgesteld als eerste standplaatsen. "Rond de Oostwal verlangen bewoners al langere tijd naar nieuw groen," zei de wethouder. "Deze oplossing maakt dat nu snel mogelijk." Ook wordt de versteende Lange Vorststraat als zeer geschikt gezien voor vergroening zonder dat er meteen grote graafwerkzaamheden nodig zijn.Wat deze 'bomen in bakken' bijzonder maakt, is hun flexibiliteit. Ze kunnen eenvoudig verplaatst worden voor evenementen of om werkzaamheden tijdelijk af te schermen. Ook zijn ze inzetbaar op plekken met leegstand om zo de uitstraling van een straat of plein te verbeteren.Samen met het Ondernemers organisatie Goes (OOG) wordt momenteel gewerkt aan een definitieve locatiekaart. Ondernemers zijn positief, maar willen voorkomen dat bomen voor etalages worden geplaatst. "Het is belangrijk dat er goed wordt gekeken naar de ruimtelijke context," aldus De Goffau.De exacte boomsoorten moeten nog worden bepaald, afhankelijk van beschikbaarheid en geschiktheid voor plaatsing in bakken. De bomen moeten bij voorkeur vandalismebestendig zijn en zo min mogelijk onderhoud vergen. Er wordt ook onderzocht of de bakken voorzien kunnen worden van accuverlichting, voor extra sfeer in de avonduren.De bomen in bakken vormen dus een tussenoplossing, maar kunnen op termijn ook een blijvende rol spelen op wisselende locaties in de stad.
1 dag geledenBORSELE - Op maandag 14 juli is de gerestaureerde stalen draaideur teruggeplaatst in de monumentale coupure bij de Zwaaksedijk. Daarmee is een bijzonder stukje erfgoed in ere hersteld. De coupure dateert uit 1927 en maakte ooit deel uit van de spoorlijn tussen Goes en Borssele. Het is een van de weinige overgebleven spoorcoupures in een binnendijk op Zuid-Beveland.
2 dagen geleden