Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Wordt alg naast oestervoer de mayonaise van de toekomst?

Wordt alg naast oestervoer de mayonaise van de toekomst?

YERSEKE - Wanneer het gaat over het eten van de toekomst zal de één misschien denken aan plantaardige vleesvervangers, de ander misschien wel aan insecten, maar dat zelfs algen een rol kunnen spelen in de voedselvoorziening wisten velen nog niet. Onderzoeker Christos Latsos van de onderzoeksgroep Aquaculture in Delta Areas aan de HZ University of Applied Sciences heeft in zijn promotieonderzoek aangetoond hoe bruikbaar algen voor de voedingsmiddelenindustrie zouden kunnen zijn.  

Rhodomonas salina. Zo heet de rode alg waarnaar Latsos onderzoek deed. Deze alg werd in de aquacultuur al veel gebruikt, omdat het makkelijk verteerbaar is voor bijvoorbeeld oesters. Maar nog niet bekend was dat de alg naast oestervoer ook zomaar eens de mayonaise of visbouillon van de toekomst zou kunnen zijn. Het onderzoek, waarop Latsos recent promoveerde aan de universiteit van Groningen, had als doel om de productie en kwaliteit van de alg te verbeteren. ‘’Doordat er heel weinig kennis over de alg was en hij erg gevoelig is, hij heeft namelijk geen celwand, was het nodig om een onderzoek te doen naar hoe we dat konden verbeteren’’, zegt de onderzoeker. ‘’Het was ook een doel om te kijken onder welke omstandigheden de alg te gebruiken was voor consumptie door de mens.’’

Umami

Latsos ontdekte onder meer dat de ‘rhodomonas salina’ een sterke umami-smaak heeft. ‘’Umami is een diepe smaak die door velen niet als specifieke smaak kan worden aangeduid, maar over het algemeen wel als lekker wordt ervaren. Voorbeelden van producten met veel umami zijn bijvoorbeeld parmezaanse kaas en sojasaus’’, vertelt hij. ‘’Door zijn smaak kan de alg dus goed gebruikt worden voor veganistische vervangers van producten als visbouillon of mayonaise.’’

Rhodomonas-mayonaise

Om de smaak van de alg te testen werd er bij een instituut in Gent een proef-panel opgezet. In dit panel zaten verschillende mensen die de alg in poedervorm, als eindproduct en met verschillende zuurgraad hebben geproefd. ‘’De zuurgraad bleek uiteindelijk erg bepalend voor de smaak. Bij de ene waarde ontstond namelijk een meer visachtige smaak en bij de andere waarde meer een bittere smaak.’’
Wanneer de snackbar een frietje met rhodomonas-mayonaise aan het menu kan toevoegen, lijkt voorlopig helaas onduidelijk te blijven. ‘’Voordat producten zoals algen als ingrediënt mogen worden gebruikt in de voedingsmiddelenindustrie moeten ze worden toegevoegd aan de ‘Union List of Novel Foods’. Dat is een lijst van de Europese Unie waarop producten staan die nog niet eerder grootschalig in voeding zijn gebruikt, maar die wel zijn goedgekeurd. Om op die lijst te komen, moet er eerst veel onderzoek worden gedaan naar de alg, om te kijken of het bijvoorbeeld ook op lange termijn geconsumeerd kan worden’’, legt Latsos uit. ‘’Dat proces vergt veel onderzoek en omdat de rhodomonas salina zo’n gevoelige soort is, zijn er maar weinig bedrijven en instituten die er onderzoek naar doen. Maar hopelijk zal die bereidheid in de toekomst toenemen!’’

Meer uit Beveland

Rubriek op de werkvloer: ‘Ik hoor regelmatig: ik kom hier al vanaf mijn studententijd’

Goes - Bos Men Shop is een begrip in de Zeeuwse en West-Brabantse winkelstraten. De herenzaak bestaat inmiddels al 103 jaar, is hofleverancier en wordt nog altijd gerund als familiebedrijf. De herenzaak heeft vier winkels, één in Goes, twee in Middelburg en één in Bergen op Zoom, en daarnaast een snelgroeiende webshop. Bos Men Shop heeft een duidelijke missie: elke man eerlijke service en stijlvolle kleding bieden, ongeacht budget of gelegenheid. 

3 uur geleden
Politie waarschuwt voor nepagenten in Goes

GOES - In de regio Oosterscheldebekken zijn momenteel oplichters actief die zich voordoen als politieagenten. De politie waarschuwt via sociale media en roept op om direct actie te ondernemen bij contact met deze fraudeurs.

5 uur geleden
Zeeuwse dag van het paard in Heinkenszand

HEINKENSZAND - De 54e Zeeuwse dag van het paard wordt zaterdag 28 juni gehouden in Heinkenszand. Er is de hele dag van 08.30 tot 17.00 van alles te doen bij Stal Vermue aan de Plattedijk 3.

18 uur geleden
Boeken, plantjes en soep in de deelkast

Ze duiken de laatste jaren steeds vaker op in het straatbeeld: kastjes waar je iets uit mag pakken of juist iets in kunt leggen. Drie bewoners van Goes en Kloetinge vertellen hoe een simpel kastje een plek werd om te delen.

20 uur geleden
Deltaweekend viert gouden jubileum op de Oosterschelde

COLIJNSPLAAT - Dit weekend staat Colijnsplaat in het teken van het Deltaweekend, dat dit jaar zijn 50e editie viert. Drie dagen lang, op vrijdag 26, zaterdag 27 en zondag 28 juni, kleuren tientallen zeilboten het water van de Oosterschelde tijdens deze bijzondere jubileumuitgave. Het Deltaweekend is inmiddels uitgegroeid tot een toonaangevend zeilevenement in Nederland en brengt jaarlijks zeilliefhebbers uit het hele land en daarbuiten samen voor sportieve competitie en gezelligheid.

21 uur geleden
Stop op gebruik staalslakken in Zeeuwse Wateren

KAMPERLAND - De samenwerkende groene organisaties in Zeeland zijn blij met een besluit van de Tweede Kamer om te stoppen met het gebruik van staalslakken in de natuur. Staalslakken zijn een afvalproduct uit de staalindustrie en kunnen slecht zijn voor het milieu en de gezondheid. Toch werden ze de afgelopen jaren zonder melding gebruikt in Zeeuwse wateren om oevers te verstevigen. Het RIVM en de Inspectie Leefomgeving en Transport waarschuwden al eerder voor de risico's.  

21 uur geleden
Borsele vraagt inwoners mee te denken over toekomst Sloerandzone

BORSELE  - Hoe moet het landschap tussen uw dorp en het Sloegebied eruitzien in de toekomst? Die vraag staat centraal in het participatietraject voor de Sloerandzone, waar inwoners van de gemeente Borsele nog tot 14 juli over mee kunnen denken via het platform www.praatmee.borsele.nl.

23 uur geleden