Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Wordt alg naast oestervoer de mayonaise van de toekomst?

Wordt alg naast oestervoer de mayonaise van de toekomst?

YERSEKE - Wanneer het gaat over het eten van de toekomst zal de één misschien denken aan plantaardige vleesvervangers, de ander misschien wel aan insecten, maar dat zelfs algen een rol kunnen spelen in de voedselvoorziening wisten velen nog niet. Onderzoeker Christos Latsos van de onderzoeksgroep Aquaculture in Delta Areas aan de HZ University of Applied Sciences heeft in zijn promotieonderzoek aangetoond hoe bruikbaar algen voor de voedingsmiddelenindustrie zouden kunnen zijn.  

Rhodomonas salina. Zo heet de rode alg waarnaar Latsos onderzoek deed. Deze alg werd in de aquacultuur al veel gebruikt, omdat het makkelijk verteerbaar is voor bijvoorbeeld oesters. Maar nog niet bekend was dat de alg naast oestervoer ook zomaar eens de mayonaise of visbouillon van de toekomst zou kunnen zijn. Het onderzoek, waarop Latsos recent promoveerde aan de universiteit van Groningen, had als doel om de productie en kwaliteit van de alg te verbeteren. ‘’Doordat er heel weinig kennis over de alg was en hij erg gevoelig is, hij heeft namelijk geen celwand, was het nodig om een onderzoek te doen naar hoe we dat konden verbeteren’’, zegt de onderzoeker. ‘’Het was ook een doel om te kijken onder welke omstandigheden de alg te gebruiken was voor consumptie door de mens.’’

Umami

Latsos ontdekte onder meer dat de ‘rhodomonas salina’ een sterke umami-smaak heeft. ‘’Umami is een diepe smaak die door velen niet als specifieke smaak kan worden aangeduid, maar over het algemeen wel als lekker wordt ervaren. Voorbeelden van producten met veel umami zijn bijvoorbeeld parmezaanse kaas en sojasaus’’, vertelt hij. ‘’Door zijn smaak kan de alg dus goed gebruikt worden voor veganistische vervangers van producten als visbouillon of mayonaise.’’

Rhodomonas-mayonaise

Om de smaak van de alg te testen werd er bij een instituut in Gent een proef-panel opgezet. In dit panel zaten verschillende mensen die de alg in poedervorm, als eindproduct en met verschillende zuurgraad hebben geproefd. ‘’De zuurgraad bleek uiteindelijk erg bepalend voor de smaak. Bij de ene waarde ontstond namelijk een meer visachtige smaak en bij de andere waarde meer een bittere smaak.’’
Wanneer de snackbar een frietje met rhodomonas-mayonaise aan het menu kan toevoegen, lijkt voorlopig helaas onduidelijk te blijven. ‘’Voordat producten zoals algen als ingrediënt mogen worden gebruikt in de voedingsmiddelenindustrie moeten ze worden toegevoegd aan de ‘Union List of Novel Foods’. Dat is een lijst van de Europese Unie waarop producten staan die nog niet eerder grootschalig in voeding zijn gebruikt, maar die wel zijn goedgekeurd. Om op die lijst te komen, moet er eerst veel onderzoek worden gedaan naar de alg, om te kijken of het bijvoorbeeld ook op lange termijn geconsumeerd kan worden’’, legt Latsos uit. ‘’Dat proces vergt veel onderzoek en omdat de rhodomonas salina zo’n gevoelige soort is, zijn er maar weinig bedrijven en instituten die er onderzoek naar doen. Maar hopelijk zal die bereidheid in de toekomst toenemen!’’

Meer uit Beveland

Geheimen, gebak en boeken: Dan Brown-ontbijt bij zonsopgang

GOES - Wie op 9 september vroeg uit de veren is, krijgt niet alleen een warm croissantje, maar ook als een van de eersten een voorproefje van Het Ultieme Geheim, de nieuwste thriller van Dan Brown. Tijdens een speciaal ontbijt bij boekhandel De Koperen Tuin leest wethouder van Cultuur Joost de Goffau een exclusief fragment voor, waarna bezoekers direct het boek kunnen aanschaffen.

4 uur geleden
Op de werkvloer bij Henri en Remco: ‘Wij pakken grotere reparaties op en keuren machines’

KAPELLE - Wie kan er mooier vertellen over zijn vak dan degene die er dagelijks mee bezig is. Waar komt zijn of haar liefde voor het vak vandaan? Waarom hebben ze voor dit beroep gekozen? Wat is er nou zo mooi aan het vak? En hoe ziet een werkdag er eigenlijk uit? Deze week: Henri Riemens en Remco Filius.

23 uur geleden
Meerdere gewonden bij botsing tussen lijnbus en vrachtwagen op N62

'S-HEERENHOEK - Bij een botsing op de N62 zijn vrijdag aan het eind van de middag meerdere personen ernstig gewond geraakt. Eén lijnbus is door een onbekende oorzaak achterop een vrachtwagen gereden. Hulpdiensten waren op grote schaal aanwezig.

1 dag geleden
Aftrap seizoen met gratis festival ‘T Beest Brult

GOES - Op zaterdag 6 september barst het gratis festival 'T Beest Brult weer los aan de Beestenmarkt in Goes. Het evenement markeert traditioneel de start van het film- en concertseizoen van podium 't Beest en biedt een vol programma voor jong en oud.

1 dag geleden
Goes test alertheid inwoners met ‘drugsvaten’-actie

GOES - Van 22 juli tot en met 1 september voerde de gemeente Goes een opvallende test uit om te kijken hoe alert inwoners en bedrijven zijn op verdachte situaties. Op verschillende plekken in de gemeente werd een aanhanger neergezet met zogenoemde 'drugsvaten'. De vaten waren deels afgedekt met een zeil, maar bewust zichtbaar voor voorbijgangers.

1 dag geleden
Burgemeesters openen fruitpluk bij jubilerende perenteler Zandee

KLOETINGE - Vijf burgemeesters met een plukemmer om de schouders trokken donderdag 4 september de boomgaard in bij perenteler Johnnie Zandee in Kloetinge. Gewapend met de onderlossers hielpen ze mee met de eerste perenpluk, het symbolische startsein voor de fruitpluk op de Bevelanden.

1 dag geleden
Onderzoek gestart naar kansen voor Zeeuwse bedrijven bij bouw kerncentrales

BORSSELE - De Provincie Zeeland laat onderzoeken welke kansen de mogelijke bouw van nieuwe kerncentrales in Borssele biedt voor Zeeuwse bedrijven. Het onderzoek, uitgevoerd door ingenieursbureau Tractebel, richt zich op hoe ondernemers zich kunnen voorbereiden om onderdeel te worden van de zogenoemde nucleaire supply chain: het netwerk van bedrijven dat betrokken kan worden bij de bouw en levering van onderdelen en diensten.

1 dag geleden