Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Woede en verdriet in Libanon bij herdenking havenramp

Woede en verdriet in Libanon bij herdenking havenramp

BEIROET (ANP/RTR/AFP) - Inwoners van de Libanese hoofdstad Beiroet staan woensdag stil bij de explosie die precies een jaar geleden aan ruim 200 mensen het leven heeft gekost. Nabestaanden en overlevenden hebben herdenkingsceremonies gepland. Er zal naar verwachting kort na 18.00 uur onder meer een gebedsplechtigheid plaatsvinden bij de haven.

In Beiroet ontplofte vorig jaar op dat tijdstip een lading in beslag genomen ammoniumnitraat. De chemische stof was niet goed opgeslagen in de haven en dat zou ook bekend zijn geweest bij de autoriteiten. Die vermeende nalatigheid leidde tot een van de zwaarste niet-nucleaire ontploffingen die ooit zijn gemeten. De explosie was te voelen tot op Cyprus, dat op 240 kilometer van Libanon ligt. De verwoestingen in de stad waren enorm en duizenden mensen liepen verwondingen op.

Veel schade is ook een jaar later nog niet gerepareerd en veel burgers zijn nog woedend op de autoriteiten. Zo bestaat grote onvrede omdat het onderzoek naar de ramp nog niet heeft geleid tot veroordelingen. Op een enorm spandoek dat is opgehangen bij de haven staat "gijzelaars van een moordzuchtige staat".

Verzwegen

Een havenarbeider die zeven collega's verloor vroeg zich tegenover persbureau AFP af waarom de autoriteiten jarenlang verzwegen dat tonnen explosief materiaal waren opgeslagen naast hun kantoor. "Ze hadden ons moeten waarschuwen. Dan had ik de mannen gewoon met een telefoontje kunnen vertellen dat ze moesten vluchten", zei de 32-jarige. "De veiligheidsfunctionarissen, de regering en de douane wisten het natuurlijk allemaal."

Libanon verkeert in een zware economische en politieke crisis die alleen maar erger is geworden door de ramp. Een groot deel van de bevolking leeft onder de armoedegrens. Er wordt woensdag een donorconferentie gehouden om de noodlijdende Libanezen te helpen. Daar hoopt organisator Frankrijk minstens 350 miljoen dollar (295 miljoen euro) op te halen.

Paus Franciscus sprak woensdag de hoop uit dat de conferentie een succes zal worden. "Ik roep de internationale gemeenschap op om Libanon op het pad naar wederopstanding te zetten met concrete maatregelen, en niet alleen woorden", zei de 84-jarige Franciscus. Die vertelde dat hij ook graag een bezoek zou willen brengen aan het land.

Meer uit Buitenland

Dodental loopt op na vulkaanuitbarsting Indonesië

JAKARTA (ANP/AFP/DPA/RTR) - Het dodental na een vulkaanuitbarsting in Indonesië is opgelopen naar 22. De reddingsdiensten zeggen bij de vulkaan Marapi op Sumatra de lichamen van negen vermisten te hebben gevonden. Er wordt nu nog gezocht naar één persoon.

52 minuten geleden
Frans parlement wil e-sigaretten verbieden

PARIJS (ANP/AFP) - Het Franse parlement heeft unaniem ingestemd met een voorstel om e-sigaretten voor eenmalig gebruik te verbieden. De e-sigaretten, ook vapes genoemd en in Frankrijk bekend als puffs, zouden voor tieners de eerste stap zijn richting een tabaksverslaving en slecht zijn voor het milieu.

1 uur geleden
UNICEF: geen veilige zones mogelijk in Gazastrook

GENÈVE/CAÏRO/GAZA (ANP/AFP/RTR) - Praten over veilige zones voor burgers in de Gazastrook is nu onzin, zegt een woordvoerder van de VN-kinderrechtenorganisatie UNICEF. Het Israëlische leger heeft de strook op een kaart in hele kleine zones verdeeld en roept burgers op van de ene naar de andere zone te gaan, omdat het in bepaalde zones veiliger zou zijn. Volgens UNICEF-zegsman James Elder is dat niet waar en weet ook iedereen dat.

1 uur geleden
EU 'verkiest overleg' met China maar heeft niet eeuwig geduld

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie zal niet eeuwig accepteren dat China veel meer exporteert naar de EU dan het daaruit importeert, waarschuwt EU-kopstuk Ursula von der Leyen. Aan de vooravond van een bezoek aan China wijst ze erop dat "we instrumenten hebben om onze markt te beschermen", al "geven we de voorkeur aan onderhandelde oplossingen".

1 uur geleden
WHO: situatie Gazastrook wordt met het uur erger

GENÈVE (ANP/RTR) - De situatie in de Gazastrook wordt "met het uur erger", stelt de vertegenwoordiger van de Wereldgezondheidssituatie (WHO) in het gebied. "Overal vinden intensievere bombardementen plaats, ook hier in de zuidelijke gebieden, Khan Younis en zelfs in Rafah."

2 uur geleden
Meerdere demonstraties tegen fossiele brandstoffen bij klimaattop

DUBAI (ANP) - Op het terrein van de klimaattop in Dubai zijn dinsdag weer meerdere kleine demonstraties tegen fossiele brandstoffen. En ook later op de dag staan er nog acties gepland. Wel blijft de omvang van de demonstraties tot nu toe kleiner dan in andere jaren. Critici wijten dat vooral aan de regels die gelden in het gastland, de Verenigde Arabische Emiraten.

3 uur geleden
Iraanse president ontmoet Poetin donderdag in Rusland

MOSKOU (ANP/RTR) - De Iraanse president Ebrahim Raisi brengt donderdag een bezoek aan Rusland en heeft er een ontmoeting met zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin, meldt het Kremlin. Teheran en Moskou gaan meer samenwerkingen aan op het gebied van veiligheid, politiek en economie sinds de Russische inval in Oekraïne.

4 uur geleden