Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

WNF: het gaat slechter dan ooit met natuur in Nederland

WNF: het gaat slechter dan ooit met natuur in Nederland

ZEIST (ANP) - De Nederlandse natuur op land staat er "slechter voor dan ooit", constateert het Wereld Natuur Fonds (WNF) in een alarmerend onderzoeksrapport. Vooral op boerenland en in heidegebieden gaat het slecht: populaties van diersoorten die daar leven, zijn gemiddeld met 50 procent afgenomen sinds 1990, becijfert de natuurorganisatie in het donderdag verschenen Living Planet Report. De onderzoekers wijzen intensivering van de landbouw en de hoge stikstofuitstoot aan als grote boosdoeners. Ze pleiten voor een "fundamentele omslag in de landbouw".

Samenwerking met boeren is volgens het WNF cruciaal. "We moeten kijken hoe we gezamenlijk tot een oplossing kunnen komen", zegt directeur Kirsten Schuijt. Ze hekelt het gepolariseerde debat, waarin de belangen van boeren en de natuur vaak tegenover elkaar worden gezet. "We moeten met alle partijen samen aan tafel zitten", zegt ze. Het WNF hoopt dat de politiek snel met beleid voor de lange termijn zal komen.

Het meest is de biodiversiteit afgenomen in agrarisch gebied en op de hei. "Agrarische graslanden en akkers zijn nog steeds groen, maar weinig mensen weten hoe rijk het boerenland rond 1900 was aan vlinders, andere insecten en akkerkruiden", schrijven de onderzoekers. "Heide kan, met gericht beheer, paars blijven, maar bijna niemand beseft dat tussen die paarse heide vroeger veel meer kruiden, insecten en vogels leefden." Met soorten die geen specifiek leefgebied nodig hebben, gaat het beter: die populaties stabiliseren.

Domino-effect

Te veel stikstof heeft een domino-effect. Zo gaan in heidegebieden grassoorten woekeren. Ze verdringen planten die het goed doen op voedselarme grond en dat raakt weer vlinders en andere insecten die daar hun voedsel uit halen - en dus ook vogels die insecten eten.

Het verband tussen stikstof en soortenrijkdom is volgens de onderzoekers duidelijk. In heidegebied op hoge zandgronden waar zeer hoge stikstofneerslag werd gemeten, kelderden populaties met gemiddeld 70 procent in dertig jaar tijd. Maar het rapport laat ook zien dat de natuur zich kan herstellen: in bosgebieden waar de stikstofneerslag afnam, leefden soorten als de boomklever en de bosuil op.

Stikstof is niet het enige probleem. De onderzoekers wijzen ook op de nadelige effecten van bestrijdingsmiddelen, verdroging en het monotoner wordende platteland.

Het WNF heeft anderhalf jaar aan het rapport gewerkt, samen met onderzoeksorganisaties als het Naturalis Biodiversity Center, Sovon Vogelonderzoek, RAVON, de Vlinderstichting, de Zoogdiervereniging en EIS Kenniscentrum Insecten.

Meer uit Binnenland

75 actievoerders aangehouden bij pro-Palestijns protest Den Haag

DEN HAAG (ANP) - De politie heeft dinsdag 75 mensen aangehouden bij een pro-Palestijnse demonstratie bij een vestiging van de Universiteit Leiden aan de Turfmarkt in Den Haag. 74 van hen zijn opgepakt voor vernieling, een voor doxing, meldt de politie.

11 uur geleden
Bulgaarse verdachte in beeld voor moord op Iraanse activist

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse politie heeft een Bulgaarse verdachte in beeld voor betrokkenheid bij de moord op de Iraanse activist Ahmad Mola Nissi (52) in 2017. De man zit in het buitenland in de gevangenis voor een andere moord. Nederlandse rechercheurs hebben de verdachte gesproken, meldt de politie dinsdag.

11 uur geleden
Vrouw overleden door aanrijding met trein in Heiloo

HEILOO (ANP) - In het Noord-Hollandse Heiloo is dinsdagavond een vrouw om het leven gekomen door een aanrijding met een trein. De politie meldt dat ze aan de zijkant van een langsrijdende trein werd meegesleurd. Volgens de politie lijkt het erop dat er sprake is van een noodlottig ongeval.

13 uur geleden
Faunabescherming vecht vergunning voor doden wolf Gelderland aan

DEN HAAG (ANP) - De Faunabescherming gaat bezwaar maken tegen de vergunning die de provincie Gelderland afgeeft om een wolf in Nationaal Park De Hoge Veluwe te doden. De organisatie gaat de rechtbank om een ordemaatregel vragen waardoor er meer tijd komt om naar de vergunning te kijken, meldt voorzitter Niko Koffeman.

14 uur geleden
Drenthe ziet veel animo, verdubbelt subsidie wolfwerende rasters

ASSEN (ANP) - Drenthe trekt meer geld uit voor dierhouders die subsidie willen aanvragen om wolfwerende rasters neer te zetten. De komende maanden is 600.000 euro extra beschikbaar, bovenop de 565.000 euro die begin dit jaar werd vrijgemaakt voor het plaatsen van de hekken die dieren moeten beschermen tegen wolvenaanvallen. De provincie doet dat omdat er veel belangstelling is voor de subsidieregeling.

14 uur geleden
Gelderland geeft vergunning voor doden 'probleemwolf'

ARNHEM (ANP) - De provincie Gelderland geeft een vergunning af om een "probleemwolf" dood te schieten. Het dier beet volgens de provincie op 13 april een hardloopster op de Veluwe. De Faunabeheereenheid Gelderland krijgt nu toestemming om de wolf te doden. "De ingreep is noodzakelijk om verdere risico's voor de openbare veiligheid weg te nemen", aldus de provincie.

15 uur geleden
Bewoners Tarwekamp hoeven geen gemeentelijke heffing te betalen

DEN HAAG (ANP) - Bewoners en ondernemers van een gedeeltelijk ingestort huizenblok aan de Tarwekamp in Den Haag hoeven dit jaar geen erfpacht, onroerendezaakbelasting, afvalstoffenheffing en rioolheffing te betalen. De gemeente heeft dat besloten naar aanleiding van de dodelijke explosies in december.

15 uur geleden