Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Witte Huis wil bevroren Russische tegoeden in beslag nemen

Witte Huis wil bevroren Russische tegoeden in beslag nemen

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse president Joe Biden steunt een wet die het mogelijk moet maken om 300 miljard dollar (274 miljard euro) aan bevroren Russische tegoeden in beslag te nemen. Dat geld zou dan gebruikt moeten worden om de wederopbouw van Oekraïne te betalen.

Dat voornemen staat in een memo die de Nationale Veiligheidsraad van het Witte Huis in november stuurde naar een commissie van de Senaat en die nu is ingezien door persbureau Bloomberg. Het betekent een draai van de regering, die eerst terughoudend reageerde op het idee. Sommige Amerikanen vrezen namelijk dat het plan de reputatie van het Amerikaanse financiële systeem kan aantasten en dat het ook de dollar kan schaden. Landen als China, India en Brazilië zouden kunnen worden afgeschrikt om nog in de Verenigde Staten te investeren.

Daarom willen de VS deze stap graag zetten samen met bondgenoten van de G7, maar Europese steun voor inbeslagname van Russische tegoeden lijkt nog onzeker. In Europa is nog ongeveer 180 miljard euro aan Russische tegoeden bevroren. De EU overweegt hogere belastingen op dat geld, maar boekt weinig vooruitgang in de onderhandelingen daarover. Onder meer Frankrijk en Duitsland vrezen dat de euro daarbij schade kan oplopen. Ook zou Rusland nog westerse tegoeden kunnen confisqueren.

De afgelopen maanden blokkeren de Republikeinen een nieuw Amerikaans steunpakket voor Oekraïne ter waarde van 60 miljard dollar. Daarom probeert het Witte Huis om Kyiv via andere manieren te helpen. Als nu Russisch geld gebruikt kan worden voor de steun aan Oekraïne, is er mogelijk meer draagvlak voor die hulp. De Republikeinen zijn in elk geval voor het in beslag nemen van Russische bevroren tegoeden.

Meer uit Buitenland

Human Rights Watch na uitspraak Hongkong: democratie geen misdaad

HONGKONG (ANP/RTR/AFP) - Human Rights Watch heeft kritiek geuit op de Hongkongse rechtszaak waarin veertien mensen schuldig zijn bevonden aan "staatsondermijnende activiteiten" na het houden van officieuze voorverkiezingen voor de prodemocratische oppositie. "Democratie is geen misdaad", aldus de mensenrechtenorganisatie.

36 minuten geleden
Eerste verkiezingsresultaten Zuid-Afrika: geen meerderheid ANC

KAAPSTAD (ANP/RTR) - De Zuid-Afrikaanse regeringspartij lijkt volgens de eerste verkiezingsresultaten de meerderheid in het parlement te verliezen, maar wel de grootste partij te blijven. Een tiende van de stemmen is geteld en daaruit blijkt dat het ANC vooralsnog 41,77 procent van de stemmen heeft gekregen.

57 minuten geleden
Xi betuigt steun aan Palestijnen en belooft extra donatie UNRWA

BEIJING (ANP/RTR) - De Chinese president Xi Jinping heeft in een toespraak voor het Chinees-Arabische Samenwerkingsforum in Beijing verschillende toezeggingen gedaan aan de Palestijnse zaak. Zo beloofde hij een extra donatie van 3 miljoen dollar aan het VN-agentschap voor Palestijnse vluchtelingen UNRWA en Chinese steun bij de wederopbouw van Gaza.

2 uur geleden
14 prodemocratische activisten Hongkong schuldig aan subversie

HONGKONG (ANP/AFP) - Een Hongkongse rechtbank heeft veertien mensen schuldig bevonden aan "staatsondermijnende activiteiten", twee anderen werden vrijgesproken. De zestien verdachten waren onder meer als activisten, juristen en raadsleden actief in de prodemocratische oppositie die in 2020 een volledige democratie nastreefde. De schuldigen krijgen naar verwachting nog dit jaar hun straf te horen.

3 uur geleden
Verloren gewaande gitaar John Lennon brengt 2,7 miljoen euro op

NEW YORK (ANP) - Een gitaar van John Lennon, die lange tijd als verloren was beschouwd voordat hij op een zolder werd aangetroffen, is in New York geveild voor 2,9 miljoen dollar (zo'n 2,7 miljoen euro). Daarmee is het de duurste Beatles-gitaar ooit geveild. Dat heeft veilinghuis Julien's bekendgemaakt.

6 uur geleden
Veiligheidsraad vrijdag bijeen om satellietlancering Noord-Korea

NEW YORK (ANP) - De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties komt vrijdag bijeen voor een openbare zitting over de recente poging van Noord-Korea om een ​​nieuwe militaire verkenningssatelliet te lanceren. Die lancering mislukte, erkende Noord-Korea maandag, omdat een nieuw ontwikkelde raketmotor tijdens de vlucht explodeerde.

6 uur geleden
WSJ: Blinken hint op goedkeuring gebruik VS-wapens in Rusland

CHISINAU (ANP) - De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken heeft woensdag laten weten dat de Verenigde Staten overwegen Oekraïne toe te staan ​​Russisch grondgebied aan te vallen met door de VS geleverde wapens. Dat meldt de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal (WSJ).

7 uur geleden