Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Wist niet dat Middelburg zó fotogeniek was'

'Wist niet dat Middelburg zó fotogeniek was'

MIDDELBURG - Er zijn weinig plekjes in Middelburg die Aart van Belzen nog niet heeft gefotografeerd. De bijna pensioengerechtigde Arnemuidenaar fotografeert al sinds zijn zestiende en in 2008 kon hij van zijn hobby zijn beroep maken. Hij werd huisfotograaf voor de gemeente Middelburg. “Ik wist niet dat Middelburg zó fotogeniek was.”


Een camera is nooit ver te zoeken bij Aart van Belzen. Hij heeft er een rond zijn nek voor zijn werk, maar ook in zijn privéleven fotografeert hij graag. Zijn kleinkinderen en de visserij zijn geliefde onderwerpen, op vakantie staat zijn echtgenote Lia regelmatig op hem te wachten en als het stormt, gaat Van Belzen het liefst zo snel mogelijk naar de boulevard in Vlissingen. Toen de gemeente Middelburg ruim tien jaar geleden een fotograaf zocht, solliciteerde hij dan ook meteen. Op dat moment was hij al als badmeester in dienst bij de gemeente.

Kippenvel
“Het maakt mij niet uit wat ik moet fotograferen”, vertelt Van Belzen. “Mensen, gebouwen, ik vind alles leuk. Al houd ik wel het meest van spontane foto’s.” Toch noemt hij juist de plechtige uitreiking van de Four Freedoms Awards vorig jaar mei als een van de meest indrukwekkende momenten uit zijn carrière. Bij deze ceremonie in de Nieuwe Kerk in Middelburg waren vele internationale hoogwaardigheidsbekleders aanwezig. Van Belzen was er onder meer getuige van dat mensenrechtenactiviste Urmila Chaudhary uit Nepal de award voor de vrijwaring van vrees in ontvangst nam. “Ik hoorde haar vertellen dat ze als kind door haar broer is verkocht als slaaf. Ik kreeg er kippenvel van. Herman van Veen reikte haar de prijs uit en werd in zijn toespraak zo emotioneel dat hij even niet verder kon praten. Dat heeft nog wel een tijd in mijn hoofd gezeten.”

Kijken
Van Belzen maakt in zijn werk de meest uiteenlopende dingen mee en dat vindt hij ook mooi aan zijn vak. “Geen dag is hetzelfde, je komt overal en je ontmoet veel mensen. Ik krijg van de gemeente alle vrijheid in mijn werk. En in 2013 gaven ze me de kans om naar de fotovakschool te gaan. Daar ben ik dankbaar voor. Ik wist natuurlijk wel hoe een camera werkt, maar ik heb er veel geleerd”, lacht hij. “Bijvoorbeeld echt leren kijken, het juiste perspectief zien voor een foto.”
Door zijn werk leerde hij ook nieuwe dingen over zijn geboortegrond. “Ik had niet gedacht dat Middelburg zó fotogeniek was. Ik vind bijvoorbeeld het bolwerk mooi en met het ouder worden waardeer ik de monumenten ook meer. De historie is interessant en er gebeurt hier veel.”

Japan
Van de voortgang van grote projecten voor de aanvraag van een Europese subsidie, zoals de herinrichting van het Molenwaterpark, tot evenementen, gemeenteraadsleden, de lintjesregen, Dodenherdenking en koninklijke bezoeken, Van Belzen heeft er beeld van. Hij gaat op pad om de vele monumenten in de stad vast te leggen voor brochures en schiet aansprekende plaatjes waarmee de gemeente zich uit op sociale media. Zijn foto’s gaan de hele wereld over. Zo kreeg hij aanvragen uit de Verenigde Staten, Zweden en Japan voor respectievelijk foto’s van de Four Freedoms Awards, een herdenkingsplaquette van de Tweede Wereldoorlog en een vissersfoto. Die laatste had met een uitwisselingsproject tussen Middelburg en Nagasaki te maken.

Helpen
Exposeren hoeft voor hem niet, maar hij vindt het wel leuk als mensen zijn foto’s gebruiken. Van Belzen stelt er vele ter beschikking via de website Beeldbank Middelburg. Zo lijkt hij iets willen terugdoen als dank voor zijn leuke werk. “Ik heb een stikgoed leven”, stelt hij. “Ik kon van mijn hobby mijn werk maken.” Omdat het hem zoveel plezier geeft, zegt Van Belzen dan ook niet gauw ‘nee’ als hem iets gevraagd wordt. “Regen of sneeuw, ik ben er. Als je mensen kunt helpen, waarom niet? Ik doe het allemaal uit liefde voor de fotografie.”

Meer uit Middelburg

Motorrijder naar ziekenhuis na botsing met auto op Walensingel in Middelburg

MIDDELBURG - Aan het begin van de avond is dinsdag een motorrijder gewond geraakt in Middelburg door een aanrijding. Het slachtoffer is naar het ziekenhuis gebracht.

1 uur geleden
Groen licht voor Hart van Griffioen in Middelburg

MIDDELBURG - De gemeenteraad van Middelburg heeft donderdag besloten om verder te gaan met het project Hart van Griffioen in Middelburg. 'Dit besluit is gebaseerd op een eerder uitgevoerde studie in samenwerking met de bewoners van de wijk', schrijft de gemeente in een persbericht.

3 uur geleden
Wenslintjes wapperen vrolijk in Serooskerke

SEROOSKERKE - De kinderen van basisschool De Wegwijzer hebben dit jaar een wensboom op hun schoolplein gecreëerd. Elke klas heeft op eigen wijze de boom versierd.

15 uur geleden
Turnster Maren van der Linde uit Domburg Nederlands Kampioen op de vloer

DOMBURG - De Domburgse Maren van der Linde is deze maand in Nijmegen bij het Nederlands Kampioenschap turnen eerste geworden op de vloer, in de categorie Jeugd 2e divisie.

19 uur geleden
Metamorfose voor Meanderlaan Middelburg

MIDDELBURG - De Meanderlaan in Middelburg ondergaat een metamorfose, want zowel de flat als straat wordt vernieuwd. Het werk is in volle gang en voorlopig nog niet klaar, maar volgend najaar wonen deze Middelburgers in vernieuwde appartementen, in een groenere straat. "We leggen 450 meter park aan", vertelde Tiny Maenhout van de gemeente Middelburg.

21 uur geleden
Zeeland blijft kampen met een krappe arbeidsmarkt, ondanks lichte daling

De Zeeuwse arbeidsmarkt is nog altijd krap, al nam de spanning in het eerste kwartaal van 2024 iets af ten opzichte van een jaar eerder. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van UWV. Werkgevers passen zich op verschillende manieren aan de krapte aan, maar de problemen blijven groot. "Het is belangrijk dat werkgevers inspelen op de krapte, want deze zal voorlopig aanhouden", zegt Monique Snijders, arbeidsmarktadviseur van UWV.

1 dag geleden
Muzikale ontmoetingen in Zeeuwse streektaal

MIDDELBURG - Op woensdag 23 april van 19.30 tot 21.00 uur kunnen jongeren tussen de 16 en 30 jaar zich verdiepen in de Zeeuwse streektaal en hun muzikale vaardigheden verder ontwikkelen. Muzikanten Sjef Hermans, Wissem Ziadi en Koen Raas gaan samen met de deelnemers op onderzoek uit naar de kracht van streektaal in muziek. Deze eerste Buutndiekers-sessie vindt plaats in De Spot in Middelburg.

1 dag geleden