Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Willem Peeters: ‘Ik stap drie keer per week op de racefiets’

Willem Peeters: ‘Ik stap drie keer per week op de racefiets’

MIDDELBURG - Willem Peeters woont al zijn hele leven in ’s-Heerenhoek. Na jaren in de gezondheidszorg te hebben gewerkt, onder meer in managementfuncties bij Stichting Arduin en Tragel, besloot hij in 2015 zijn eigen zorginstelling op te richten: Salcha Zorg. In januari 2021 werd het zorgcentrum met dagbesteding in Kruiningen uitgebreid met een zorgonderneming in Middelburg: Salcha Zorg nam toen de voormalige Lunchroom Dustoch aan de Korte Geere over, dat nu lunchroom ’t Geerepleintje heet.

Je bent ’s-Heerenhoek altijd trouw gebleven. Kunnen we concluderen dat je verknocht bent aan het dorp?
“Ik ben er geboren en getogen inderdaad. Mijn ouders ook. Alleen in de jaren 80 ben ik een paar jaar weggeweest, toen ik de opleiding tot Z-verpleegkundige volgde. Toen woonde ik in Oisterwijk en werkte ik in Udenhout. Daarna ben ik teruggekomen, ben ik getrouwd en hebben we een huis gekocht in het dorp. We wonen er nog steeds met veel plezier. ’s-Heerenhoek was altijd een bruisend dorp, maar we zagen steeds meer dingen verdwijnen in de loop van de tijd. Dat trekt nu gelukkig weer een beetje aan.”

Uit wat voor soort gezin kom je?
“Vrij traditioneel. Ook een klein gezin, met twee kinderen. Van huis uit katholiek. Dat is ook ’s-Heerenhoek. Ik ben rustig opgegroeid. Ik zat uiteraard op een katholieke lagere school en ging aansluitend naar het St. Willibrordcollege in Goes. Dat was ook geen keuze, zeg maar. Als kind was ik veel met voetbal bezig. Ik zat ooit nog een jaartje bij de Zeeuwse jeugdselectie, maar uiteindelijk ging mijn aandacht toch ook uit naar andere zaken. Het uitgaansleven vond ik ook heel interessant, bijvoorbeeld. We gingen naar Kiekieris, natuurlijk, en ook vaak naar Goes. School was op die leeftijd ook nog niet echt aan mij besteed. Ik begon op het Atheneum maar zat al vrij snel op de MAVO. Ik was gewoon met heel andere dingen bezig. Daarna ging ik naar het Delta College in Middelburg, maar ook daar was ik niet op m’n plek. Het toenmalige Vijvervreugd lag daar net achter. Dat vond ik veel interessanter, maar ze zaten daar met een leerlingenoverschot. Zo belandde ik op m’n achttiende uiteindelijk, via via, als (aspirant-) leerling in Udenhout. Zo ben ik dus in de zorg beland. Later heb ik nog allerlei aanvullende opleidingen gedaan, van management voor ziekenhuizen en zorginstellingen tot Hoger management gezondheidszorg.”

Je ontwikkelde jezelf geleidelijk tot manager bij grote zorginstellingen. Wat trekt jou aan in het vak?
Ik zie dat, als je je een beetje inspant voor deze doelgroep, dat al die mensen er veel voldoening en plezier van krijgen, en er vertrouwen uit putten. Dát is wat mij drijft. Ik heb wel altijd de voorkeur gegeven aan zorg waarbij langdurig contact centraal staat. Een ziekenhuis, waar veel patiënten maar even liggen, vind ik veel minder interessant. Bij grootschalige organisaties als Arduin was er niet veel ruimte om relaties op te bouwen met cliënten. Bij Salcha Zorg draait het juist om landelijk, kleinschalig, rustiek en sociaal bewogen wonen, op onze mooie zorglocatie in Kruiningen. Precies zoals ik het neer wilde zetten.”


Zorg is je passie, maar je bent ook ondernemer. Was dat de reden om lunchroom Dustoch over te nemen van ’s Heeren Loo?
“Zorg was het uitgangspunt, toen ik hier instapte. Ik hoorde dat Dustoch dicht moest, terwijl ik wist dat juist in deze lunchroom inclusie geen wassen neus is. Hier bestaat dat echt. Ik wist ook dat veel medewerkers hier al twintig jaar hun werk hadden en daar hun zelfvertrouwen en eigenwaarde aan ontlenen. Daar kun je niet zomaar een streep door zetten. Toen sprak mijn zorghart. Ik ben later natuurlijk wel gaan kijken of de zaak rendabel is te maken. Als ik er ieder jaar op toe moet leggen schiet het ook niet op. Dan kun je over een paar jaar de deur alsnog sluiten. Inmiddels zijn we dik een jaar verder en werken we wat meer aan onze naamsbekendheid. Ik zoek de aansluiting bij andere ondernemers en doe incidenteel acties, met bijvoorbeeld SocialDeal. Dat is niet lucratief, maar zorgt er wel voor dat veel nieuwe mensen kennismaken met lunchroom ’t Geerepleintje.”

Hoe zien jouw werkdagen er uit, als bestuurder? Maak je veel uren?
“Het komt vaak wel neer op zestig, zeventig uur per week ja. Hier bij de lunchroom bemoei ik me met veel dingen vooral ook niet. Van de horeca-praktijk hebben de ervaren medewerkers simpelweg meer verstand dan ik. Maar ik draai zo nu en dan wel eens een dagje mee, in de spoelkeuken bijvoorbeeld. Om een beetje feeling te houden met de werkvloer. Dat vind ik wel belangrijk. Verder ben ik vooral bezig met administratieve zaken. De verloning wordt geregeld door mijn accountant, maar de jaargesprekken, het opstellen van contracten en dergelijke: dat doe ik allemaal zelf.”


Kan je werk loslaten, als je eenmaal thuis bent?
“Inmiddels wel. De organisatie staat goed, ik heb een fijne club medewerkers. Dat geeft rust. Daarom durf ik straks met een gerust hart op vakantie te gaan en het aan het team over te laten. Als ze er dan echt een keer niet uitkomen mogen ze me natuurlijk wel bellen. Maar alleen in uiterste nood.”


En wat doe je in je vrije tijd? Hou je nog steeds van voetbal?
”Ik ben nog wel een liefhebber hoor, maar niet zo fanatiek meer. Een enkele keer ga ik nog eens bij de Patrijzen kijken. Lekker een beetje bijpraten met de mannen, en commentaar geven vanaf de zijlijn. Verder probeer ik zeker drie keer per week op de racefiets te stappen. Per keer rijd ik dan zo’n kilometer of zestig, zeventig. Lekker in m’n eentje door de Zeeuwse polders. Dat vind ik heerlijk. Lekker in mijn eigen tempo fietsen. Dat geeft me ook rust.”

Met wie zou je zelf wel eens aan de keukentafel willen zitten?
”Dan denk ik toch als eerste aan Pieter Omtzigt. Om hem eens goed duidelijk te maken wat er gebeurt met gelden in de zorg. Hij is iemand die zich daar in vast kan bijten. Ik hoor altijd maar dat er geld bij moet, bij de grote organisaties, maar dat is een misvatting. Er wordt veel over de balk gesmeten voor dingen die helemaal niet nodig zijn.”

PASPOORT:

Naam

Willem Peeters

Leeftijd

57

Familie

Getrouwd, twee zonen

Hobby’s

Voetbal, wielrennen, lezen en tuinieren

Meer uit Beveland

'Duurste 10.000 meter van Zeeland' op atletiekbaan Goes

GOES - Op vrijdag 24 mei wordt op de atletiekbaan van AV'56 in Goes een avondwedstrijd gehouden. 'De nadruk ligt op de werp- en springnummers, maar er staat ook een bijzondere 10.000 meter op het programma', laat de sportclub weten. 'Veel atleten, uit alle hoeken van het land, hebben zich al ingeschreven.'

2 uur geleden
RIVM zoekt deelnemers voor enquête over PFAS

HEINKENSZAND - Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zoekt inwoners van de Westerschelde-gemeenten die een vragenlijst over PFAS willen invullen. Het gaat de gemeenten Kapelle, Reimerswaal, Borsele, Veere, Vlissingen, Hulst, Terneuzen en Sluis.

5 uur geleden
Westerscheldetunnel volgende week avond en nacht dicht voor onderhoud

ELLEWOUTSDIJK - De Westerscheldetunnel is dinsdag van 19.30 uur tot woensdag 5.00 uur dicht voor onderhoudswerk.

1 dag geleden
Wint Goese school verkeersplein?

GOES - Dit jaar organiseert de ANWB opnieuw de verkiezing 'Een ANWB Verkeersplein voor een schoolplein'. Op een verkeersplein kunnen kinderen veilig oefenen met fietsen. Tot vrijdag 31 mei kan iedereen een stem uitbrengen op een van de ruim driehonderd basisscholen in Nederland die in de race zijn voor een verkeersplein. In Zeeland doen twaalf basisscholen mee aan de verkiezing, waaronder de Kohnstammschool en Holtkampschool in Goes.Kinderen doen steeds minder ervaring op in het verkeer, omdat ze tegenwoordig vaak met de auto of bakfiets worden gebracht. Dit gaat ten koste van hun fietsvaardigheid en verkeersinzicht in het steeds drukker wordende verkeer. Goed oefenen is daarom extra belangrijk, dan worden kinderen zich bewust van de gevaren van het verkeer en kunnen zij sneller zelfstandig naar school fietsen. Op een ANWB Verkeersplein kunnen kinderen veilig oefenen met verschillende verkeerssituaties, zoals oversteken, scherpe bochten nemen met de fiets, het inhalen van andere verkeersdeelnemers en het veilig oprijden van een rotonde.Bij een rondvraag onder scholen die al een ANWB Verkeersplein hebben, vertellen leerkrachten dat het verkeersplein een waardevolle aanvulling is op de theorie in de klas. Bijna 80 procent van de scholen gebruikt het verkeersplein iedere dag. Het past goed bij bewegend leren; door te doen blijven verkeersregels beter hangen bij een kind. Bij de helft van de scholen wordt het verkeersplein ook buiten schooltijd gebruikt door buurtkinderen.Per provincie wint één basisschool een verkeersplein. Op de Bevelanden zijn hiervoor de Holtkampschool en Kohnstammschool in Goes en de Eendracht in Hansweert in de race. Kijk voor alle genomineerde basisscholen en meer informatie over het stemmen opanwb.nl/wineenverkeersplein.[n]

1 dag geleden
Goesenaar spuit mogelijk moeilijk verwijderbare stof in gezicht conducteur

RILLAND - De politie heeft dinsdagavond in Rilland een treinreiziger uit Goes aangehouden op verdenking van het spuiten van een moeilijk verwijderbare stof in het gezicht van een conducteur.

1 dag geleden
Nieuwdorp vernieuwt ingrijpend

NIEUWDORP - Het centrum van Nieuwdorp is ingrijpend aan het veranderen. Eind dit jaar hebben de inwoners hun zo gewenste dorpshart, met onder meer dorpshuis, basisschool en gymzaal onder één dak. Dat is nog niet alles. Op en rondom de locatie van het huidige dorpshuis en de school is woningbouw mogelijk. Even verderop nadert de nieuwbouw van de gereformeerde kerk haar voltooiing. Het naastgelegen, verouderde bedrijfspand wordt op termijn gesloopt voor parkeerruimte en de inrichting van een nieuwe straat naar de Hertenweg voor een betere verkeersafwikkeling.

1 dag geleden
Dertig jaar Goes En-Passant: 'Je 'kinderen' laten zien is steeds weer een hoogtepunt'

GOES - Bij 26 etalages in de Goese binnenstad is nog tot en met maandag 27 mei werk te bewonderen van acht kunstenaars. Dit is de opmaat naar de gratis toegankelijke overzichtstentoonstelling van Goes En-Passant die op zaterdag 1 juni opent voor het publiek in de Grote of Maria Magdalenakerk in Goes. Voor de dertigste keer. Door de variatie in kunstenaars en de spelregel dat zij nieuw werk moeten tonen, is geen editie hetzelfde geweest. "Dit jubileum voelt als triomf", vertelt kunstenares Ilse van Loo-Remijn uit Wolphaartsdijk, die aan de wieg stond van Goes En-Passant.

2 dagen geleden