
Wiersma kan succes in Brussel voor mestdossier niet garanderen
DEN HAAG (ANP) - De nieuwe landbouwminister Femke Wiersma (BBB) zegt niet te garanderen dat Brussel kan helpen in de dreigende mestcrisis. Europese uitzonderingsregels voor het uitrijden van mest vervallen volgend jaar, en het kabinet heeft toegezegd coulance te vragen bij de Europese Commissie. Maar daarmee ontkomt het kabinet er tegelijkertijd niet aan zelf ook al maatregelen te nemen, waarschuwt Wiersma: "We kunnen niet alleen iets halen, we zullen ook iets moeten brengen."
Waarmee Wiersma naar Brussel wil gaan, kan ze nog niet helemaal zeggen. Ze wil de aankomende zomer haar plannen verder uitwerken. Tijdens het debat heeft ze punten gehoord die daar onderdeel van kunnen uitmaken. Partijen hebben veelal de plannen van haar voorganger Piet Adema aangehaald, die al een pakket had klaarliggen. Hij wilde onder meer inzetten op vrijwillige uitkoop, het afromen van rechten en het verminderen van eiwit in voer. Wiersma benadrukte dat sommige maatregelen snel effect hebben, maar dat het van andere langer kan duren voordat ze effect sorteren. Op de korte termijn overweegt ze mest op te slaan in bijvoorbeeld silo's of mestzakken, maar ook dit wil zij eerst verder uitwerken.
De minister wil daarnaast investeren in de relaties in Brussel. Over twee weken is ze daar al voor overleg, maar die vergadering zal vooral in het teken staan van kennismaking. Voordat Wiersma wil onderhandelen over soepelere mestregels, wil zij eerst een goed onderbouwd en doordacht pakket aan maatregelen hebben liggen.
Het mestdebat van donderdag kende een rommelige aanloop. Het zou in eerste instantie op woensdag gehouden worden, maar er was overlap met het debat over de regeringsverklaring. Wiersma zat daarvoor in het zogeheten 'vak K', en zei niet te weten dat zij naar het mestdebat had gekund. Twee andere ministers die ook een ander debat hadden, verlieten het plenaire debat wel. BBB-leider Caroline van der Plas zei in de plenaire zaal dat Wiersma pas één dag minister is, en zich nog niet goed genoeg had kunnen voorbereiden. Het uitstel van het mestdebat leidde tot zo veel rumoer, dat in de nacht van woensdag op donderdag alsnog is besloten het debat te voeren.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Regeringspartij NSC wil "zwart op wit" van justitie- en asielminister David van Weel dat de strenge asielwetgeving er niet voor zorgt dat het strafbaar wordt om humanitaire hulp te bieden aan mensen die illegaal in Nederland zijn. Komt die garantie er niet, dan kan NSC niet met het wetsvoorstel instemmen, zegt fractievoorzitter Nicolien van Vroonhoven.
32 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil dat het kabinet een staatscommissie instelt die grondig gaat onderzoeken hoe het is gesteld met uithuisplaatsingen van kinderen vanwege problemen in de gezinnen. Daarbij moet de commissie zich onder meer richten op de praktijk van drang en dwang die vanuit de overheid wordt toegepast in de jeugdzorg. Ook de rol van onder meer scholen, rechtbanken, familie en de omgeving daarin moet worden bekeken.
59 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam noemt het "hoogstwaarschijnlijk" dat bij een volgende voetbalwedstrijd in de hoofdstad tegen de Israëlische club Maccabi Tel Aviv er geen supporters welkom zijn. Ze zei dat in een debat met de gemeenteraad over het onderzoek van het Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement (COT) naar het geweld rondom de voetbalwedstrijd Ajax - Maccabi Tel Aviv in de nacht van 7 op 8 november vorig jaar.
5 uur geledenARNHEM (ANP) - De provincie Gelderland zegt dankzij tijdelijke nieuwe stikstofregels onder strenge voorwaarden weer vergunningen te kunnen verlenen voor zaken als woningbouw en evenementen. Onder de nieuwe regels moeten indieners aantonen dat de uitstoot voor het bouwen van bijvoorbeeld huizen met ruim een derde wordt teruggebracht. Door een uitspraak van de Raad van State ligt de vergunningverlening sinds eind vorig jaar zo goed als stil.
5 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Mona Keijzer van Volkshuisvesting gaat nog eens kijken naar de uitvoerbaarheid van de gewijzigde wet regie volkshuisvesting. Het gaat vooral om een wijzigingsvoorstel van de PVV, waarin statushouders geen voorrang meer krijgen op een sociale huurwoning. Dat is door een Kamermeerderheid toegevoegd aan de regiewet. De BBB-bewindsvrouw heeft "aandacht voor de juridische houdbaarheid" van het amendement.
5 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De SGP wil de stemming over de asielnoodmaatregelenwet uitstellen, zodat met spoed advies kan worden gevraagd over de strafbaarstelling van illegaliteit. De conservatief-christelijke partij is niet gerustgesteld door een brief hierover van minister David van Weel (Asiel, VVD). Daarin "lijkt de minister nu zonder onderbouwing te stellen dat álle hulp strafbaar is", schrijft de SGP op X.
6 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Organisaties als de kerk of het Leger des Heils zullen niet snel worden bestraft als illegaliteit inderdaad strafbaar wordt, denken de partijloze premier Dick Schoof en minister David van Weel (Asiel, VVD). De demissionaire kabinetsleden geven hiermee antwoord op vragen van NSC. De coalitiepartij twijfelt over de steun aan de asielnoodmaatregelenwet omdat een wijzigingsvoorstel van de PVV om illegaliteit strafbaar te stellen hieraan is toegevoegd.
7 uur geleden