
Wiegel: VVD moet uit kabinet stappen als overleg asielwet strandt
DEN HAAG (ANP) - Het voortbestaan van de coalitie ligt in de waagschaal als premier Mark Rutte dinsdag zijn eigen VVD-fractie niet kan overtuigen om alsnog in te stemmen met de nieuwe asielwet. Dat zegt VVD-coryfee Hans Wiegel in Radio 1-programma Sven op 1 (WNL). Als Rutte er niet in slaagt de VVD achter de asielplannen te krijgen, dan zou de coalitiepartij zich wat Wiegel betreft moeten terugtrekken uit het kabinet met nieuwe verkiezingen tot gevolg.
De VVD-fractie verzet zich tegen de nieuwe wet, die ertoe moet leiden dat de opvang van asielzoekers beter gespreid wordt over gemeenten. De coalitiepartijen D66, CDA en ChristenUnie zijn voorstander van het wetsvoorstel dat daarover in de maak is. Ook het kabinet, inclusief de VVD-bewindslieden, is voor. De Kamerleden van de VVD zijn het er volgens ingewijden onder meer niet mee eens dat gemeenten die weigeren asielzoekers op te vangen, daartoe gedwongen kunnen worden.
Wiegel, oud-leider en erelid van de VVD, zegt de sfeer binnen en positie van zijn partij zorgelijk te vinden. Volgens Wiegel herkennen "nogal wat" kiezers zich niet meer in de VVD. Tussen de coalitiepartijen is er volgens de coryfee sprake van een crisissituatie, nu er bij coalitiegenoot ChristenUnie stemmen opgaan desnoods het vertrouwen in de VVD op te zeggen om de afhandeling van de asielwet.
"De kans op voortbestaan is kleiner geworden", stelt Wiegel in het radioprogramma over de toekomst van het kabinet. "Het kan ook goed zijn dat meerdere regeringspartijen hard achteruitgaan bij de komende Statenverkiezingen en dat maakt de situatie nog moeilijker." De voormalig politicus zegt door de huidige situatie weinig reden tot optimisme te zien voor zowel de VVD als het kabinet. "De komst van Rutte vandaag zegt iets over de situatie van de VVD. Ik maak me best een beetje zorgen."
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil niet het reces onderbreken voor een debat over de situatie in Gaza. GroenLinks-PvdA en D66 willen dat het kabinet zich hard maakt voor onder meer sancties tegen Israël. Hierover had wat die partijen betreft een debat moeten komen, maar daar is geen meerderheid voor.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - GroenLinks-PvdA en D66 willen dat de Tweede Kamer terugkomt van zomerreces voor een debat over de oorlog in Gaza. De Kamerleden Kati Piri (GL-PvdA) en Jan Paternotte (D66) laten dat op X weten. Directe aanleiding is de noodkreet van meer dan honderd hulporganisaties over de humanitaire situatie in de Palestijnse kuststrook.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Met de inperking van de onafhankelijkheid van twee belangrijke Oekraïense anticorruptiediensten, raakt toetreding van het land tot de Europese Unie verder uit zicht. Daarvoor waarschuwt demissionair minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) in een bericht op X.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Voormalig SP-Kamerlid Paul Ulenbelt is op 21 juli overleden. Dat meldt de partij op haar website. Ulenbelt zat van november 2006 tot maart 2017 in de Tweede Kamer, waar hij het woord voerde over voor de SP belangrijke onderwerpen als de rechten van werknemers, arbeidsomstandigheden en pensioenen. Hij is 73 jaar geworden.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - De provincies hebben demissionair minister Mona Keijzer van Asiel en Migratie opgeroepen om de spreidingswet uit te voeren, in plaats van te vragen om noodopvanglocaties. Acht provincies kregen deze week het verzoek om met spoed elk 325 extra plekken in de noodopvang te realiseren. Als reactie stuurden de commissarissen van de Koning een gezamenlijke brief aan Keijzer.
1 week geledenDEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Sophie Hermans (Klimaat en Groene Groei) kiest voor de bekritiseerde kabelroute langs Schiermonnikoog. Er moeten zware kabels door de Waddenzee komen om windenergie van de Noordzee aan land te brengen. Dit is volgens de klimaat- en energieminister de 'snelste en meest betrouwbare route', schrijft ze in een Kamerbrief.
1 week geledenDEN HAAG (ANP) - Tweede Kamerlid voor Forum voor Democratie (FVD) Ralf Dekker nam in maart deel aan een videoconferentie met Russische politici, waarachter een campagne van het Kremlin schuilging om de NAVO te ondermijnen. Dat schrijft NRC.
1 week geleden