
Energiearmoede flink toegenomen door wegvallen steunmaatregelen
DEN HAAG (ANP) - Ruim een half miljoen Nederlandse huishoudens hadden vorig jaar te maken met energiearmoede. Dat concluderen het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en onderzoeksinstituut TNO op basis van een voorlopige schatting. Dat is een flinke toename ten opzichte van 2023. Volgens de organisaties had de stijging vooral te maken met het wegvallen van financiële steunmaatregelen, zoals de energietoeslag en een prijsplafond voor energie.
Huishoudens met energiearmoede hebben een laag inkomen en tegelijkertijd te maken met hoge energiekosten. Wat ook meespeelt, is in hoeverre zij in een huis wonen dat bijvoorbeeld slecht te verwarmen is door gebrekkige isolatie. Als gevolg daarvan zijn zij een relatief groot deel van hun inkomen kwijt aan energie.
Volgens het CBS en TNO hadden vorig jaar ongeveer 510.000 huishoudens te maken met energiearmoede, wat neerkomt op 6,1 procent van alle Nederlandse huishoudens. Het gaat relatief vaak om alleenstaanden die leven van een pensioen of uitkering. In 2023 waren 331.000 huishoudens nog 'energiearm', oftewel 4 procent van alle huishoudens.
Energierekening
Energiearme huishoudens besteedden vorig jaar gemiddeld bijna 12 procent van hun inkomen aan hun energierekening. Dat is een toename van 4,5 procentpunt, wat komt doordat de inkomens minder hard zijn gestegen dan de energie-uitgaven. Alle huishoudens samen zijn gemiddeld genomen bijna 5 procent van hun inkomen kwijt aan energie.
Huishoudens konden in 2022 en 2023 nog aanspraak maken op een energietoeslag. Die bedroeg voor de meeste huishoudens 1300 euro per jaar. Ook kwam er in 2023 een prijsplafond, waardoor er een maximumprijs gold voor de eerste 1200 kuub gas en 2900 kilowattuur stroom. Door het wegvallen van deze maatregelen zijn de energiekosten toegenomen.
Oplossing
Volgens onderzoekster Anika Batenburg van TNO kan een deel van de energiearmoede worden opgelost met het verduurzamen van woningen. Voor de groep die daarna alsnog een hoge energierekening heeft, kan inkomensbeleid uitkomst bieden. "Het is aan de politiek om daar keuzes in te maken hoe dat probleem aan te pakken", aldus Batenburg.
Het CBS en TNO merken wel op dat het aantal huishoudens met energiearmoede lager is dan in 2019, ook al lagen de energiekosten toen veel lager. In dat jaar was sprake van 682.000 energiearme huishoudens. De organisaties schrijven dat verschil toe aan de verbetering van de kwaliteit van woningen sindsdien. Ook gaan huishoudens inmiddels veel zuiniger om met energie en zijn inkomens gestegen.
Meer uit Financieel
NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met winst gesloten, met wederom nieuwe recordstanden voor de brede S&P 500-index en technologiegraadmeter Nasdaq. Beleggers op Wall Street bleven alert op de handelsontwikkelingen tussen de Verenigde Staten en de Europese Unie. Bij de bedrijven moest chipconcern Intel het ontgelden na tegenvallende kwartaalcijfers.
3 uur geledenNEW YORK (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Het Franse luxeconcern LVMH, moederbedrijf van onder meer Louis Vuitton en Christian Dior, voert gesprekken over een verkoop van modemerk Marc Jacobs. Dat meldt de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal. Daarmee zou een bedrag van ongeveer 1 miljard dollar gemoeid kunnen zijn.
3 uur geledenBRUSSEL (ANP/RTR) - Voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie brengt zondag een bezoek aan de Amerikaanse president Donald Trump in Schotland, waar hij gaat golfen. Dat meldde Von der Leyen op socialemediaplatform X.
5 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De verkoop van certificaten van aandelen ABN AMRO door de Nederlandse overheid van de afgelopen tijd heeft de Staat bijna 1,6 miljard euro opgeleverd. Dat meldt de Stichting administratiekantoor beheer financiële instellingen (NLFI). De overheid bezit nu nog 30,5 procent van ABN AMRO.
7 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse AEX-index is vrijdag met verlies het weekend ingegaan. Beleggers bleven in afwachting van een handelsdeal tussen de Verenigde Staten en de Europese Unie voordat de deadline op 1 augustus afloopt. De Amerikaanse president Donald Trump zei vrijdag dat de kans op een handelsdeal met de EU 50-50 is.
7 uur geledenWASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De kans op een handelsdeal tussen de Verenigde Staten en de Europese Unie voor het verstrijken van de deadline van 1 augustus is 50-50. Dat zei de Amerikaanse president Donald Trump tegen verslaggevers bij het Witte Huis.
9 uur geledenNEW YORK (ANP) - Intel behoorde vrijdag tot de verliezers op de aandelenbeurzen in New York. De chipproducent dook afgelopen kwartaal dieper in de rode cijfers. Ook verwacht het bedrijf in het huidige kwartaal meer verlies te lijden dan kenners hadden voorzien. De fabrikant ziet daarnaast af van plannen voor nieuwe fabrieken in Duitsland en Polen. Intel stelde de bouw van beide fabrieken vorig jaar al uit voor ongeveer twee jaar, in afwachting van marktontwikkelingen. Het aandeel werd 8 procent lager gezet.
9 uur geleden