Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

WHO: laagste aantal coronadoden sinds oktober, wel meer infecties

WHO: laagste aantal coronadoden sinds oktober, wel meer infecties

GENÈVE (ANP/DPA/AFP) - De Wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft in de week van 28 juni tot 4 juli het laagste aantal coronadoden geteld sinds begin oktober. Wereldwijd stierven er die zeven dagen minder dan 54.000 mensen aan Covid-19. Daarmee lag het aantal sterfgevallen 7 procent lager dan een week ervoor.

Daar staat tegenover dat het aantal besmettingen juist oploopt. In de week van 28 juni tot 4 juli werden 2,6 miljoen nieuwe infecties geteld. Sinds het begin van de pandemie stelde de WHO wereldwijd 183 miljoen besmettingen vast en telde zij minstens 4 miljoen coronadoden. De werkelijke aantallen liggen waarschijnlijk nog een stuk hoger, aangezien veel landen lang niet alle besmettingen weten op te sporen en te registreren.

Vooral in Europa loopt het aantal besmettingen volgens de WHO weer op - met 30 procent in vergelijking tot de week ervoor. Verantwoordelijk daarvoor is op zijn minst deels de opmars van de Delta-variant van het coronavirus. Die is veel besmettelijker dan eerdere varianten van het virus. De Delta-variant is inmiddels officieel vastgesteld in 104 van de 194 landen die zijn aangesloten bij de WHO.

Vaccinaties

In de Europese Unie heeft 62 procent van de bevolking ten minste één vaccinatieprik gehad. 45 procent van de bevolking is volledig gevaccineerd. Een probleem is alleen dat het veelgebruikte vaccin van Pfizer/BioNTech minder effectief lijkt, zodra de Delta-variant dominant wordt in een land. Volgens onderzoek van het ministerie van Volksgezondheid in Israël daalde de effectiviteit van dat vaccin naar 64 procent nadat de Delta-variant de meest voorkomende versie van het virus was geworden. In februari werkte het vaccin nog in 95 procent van de gevallen in Israël. Wel zorgt het vaccin van Pfizer/BioNTech in Israël nog steeds voor een daling van 93 procent in het aantal ernstige ziektegevallen en ziekenhuisopnames.

Begin juli waarschuwde de WHO al dat een nieuwe besmettingsgolf in Europa onvermijdelijk is als burgers en overheden geen discipline tonen. Mensen spreken de laatste tijd weer vaker met elkaar af, er wordt meer gereisd en er worden allerlei maatregelen geschrapt die verspreiding van het virus moesten voorkomen. Dat is extra risicovol nu de Delta-variant op steeds meer plekken in de wereld opduikt en dominant wordt.

Meer uit Buitenland

Schuldenplafond VS mogelijk omhoog tot na volgende verkiezingen

CAMP DAVID/WASHINGTON (ANP) - De Democratische president Joe Biden en de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Kevin McCarthy, hebben in principe een akkoord bereikt over het verhogen van het schuldenplafond van de staat en het beperken van uitgaven van de federale overheid, volgens verscheidene media. De deal betreft de komende twee jaar en in 2024 zijn er presidentsverkiezingen.

1 uur geleden
Turkse kiesraad verwacht sneller uitslagen dan op 14 mei

ANKARA (ANP/DPA) - De voorzitter van de Turkse kiesraad, Ahmet Yener, verwacht dat de uitslagen van de presidentsverkiezingen van zondag sneller bekend worden dan na de eerste ronde van 14 mei. Na die stembusgang kwam de kiesraad 15 mei tegen de middag met de uitslagen. Toen waren er veel meer kandidaten die meedongen, zei Yener, en nu zijn het er maar twee, president Erdogan en de oppositieleider Kilicdaroglu. Bovendien waren er destijds ook parlementsverkiezingen wat het tellen van de stemmen heeft vertraagd.

2 uur geleden
Dode en drie gewonden door luchtaanval op Kyiv

KYIV (ANP/RTR) - Door een Russische luchtaanval op de Oekraïense hoofdstad Kyiv zijn ten minste een dode en drie gewonden gevallen, melden de Oekraïense autoriteiten. Er zouden zeker twintig drones zijn neergehaald door het afweergeschut.

4 uur geleden
Regionale verkiezingen beproeven linkse regering in Spanje

MADRID (ANP/DPA) - Meer dan 36 miljoen van de 48 miljoen Spanjaarden kunnen zondag stemmen in regionale en gemeenteraadsverkiezingen. Ook worden er in veel plaatsen burgemeesters gekozen. De uitslagen geven naar verwachting een beeld van de steun aan de linkse coalitieregering van de sociaal-democratische premier Pedro Sánchez en vooral van de populariteit van de sinds 2018 regerende premier zelf. De nationale parlementsverkiezingen staan in december op de agenda.

5 uur geleden
Turkse stembureaus open voor slotronde presidentsverkiezing

ANKARA (ANP) - De stembureaus zijn in Turkije geopend voor de beslissende ronde van de presidentsverkiezingen. Ze sluiten om 16.00 uur onze tijd. De eerste uitslagen worden aan het begin van de avond verwacht. Turkse media mogen eigenlijk pas vanaf 20.00 uur eigen prognoses publiceren, maar bij de eerste ronde gaf de Hoge Kiesraad toestemming er al eerder over te berichten. Toen kwamen rond 17.30 uur de eerste prognoses naar buiten.

6 uur geleden
Luchtalarm in grote delen van Oekraïne, ook in Kyiv

KYIV (ANP/RTR) - In grote delen van Oekraïne loeit in de nacht van zaterdag op zondag het luchtalarm. In Kyiv is volgens burgemeester Vitali Klitsjko de luchtverdediging actief. "Ontploffingen in Kyiv", schrijft Klitsjko op Telegram. Volgens hem komt er later meer duidelijkheid over wat er gaande is, maar zouden afweersystemen luchtdoelen hebben neergehaald.

11 uur geleden
Franse film Anatomy of a Fall wint Gouden Palm

CANNES (ANP) - De Franse film Anatomy of a Fall heeft zaterdagavond de Gouden Palm gewonnen. Regisseur Justine Triet is de derde vrouw die de prestigieuze filmprijs van het festival in Cannes ooit heeft gewonnen.

15 uur geleden