Westerse landen uiten ongenoegen op klimaattop bij Egypte
SHARM-EL-SHEIKH (ANP/RTR) - Westerse landen hebben bij voorzitter Egypte duidelijk gemaakt dat op de klimaattop in Sharm-el-Sheikh nog heel veel moet gebeuren om een acceptabele eindtekst te krijgen. De Europese Unie, het Verenigd Koninkrijk en Canada hebben gezegd dat "het laatste dat wie dan ook wil is dat dit eindigt zonder overeenstemming", zo vatte een woordvoerder van de Britten de boodschap samen. Volgens de onderhandelaars zijn nog veel gaten in te vullen.
Onder westerse diplomaten bestaat tevens chagrijn over enkele punten in een conceptversie van de slottekst, die Egypte donderdag verspreidde. In de tekst wordt bijvoorbeeld "diepe treurnis" uitgesproken omdat ontwikkelde landen "blijven tekortschieten" in het verminderen van hun uitstoot van broeikasgassen. In 2030 zouden de ontwikkelde landen volgens deze tekst al het punt moeten bereiken dat ze geen CO2 meer uitstoten. Hun uitstoot zou dan zelfs negatief moeten zijn, klinkt het.
Europese betrokkenen zeggen dat dit volkomen onrealistisch is. Een van hen noemt het "een opzichtige poging" van voorzitter Egypte om wisselgeld te creëren in de onderhandelingen. De EU wil mikken op een reductie van de uitstoot met 57 procent in 2030. Dat was voor de top nog 55 procent.
Onderhandelingen nog bezig
Over belangrijke onderdelen wordt nog volop onderhandeld. Een heikel punt is het vergoeden van schade van kwetsbare mensen die worden getroffen door de gevolgen van klimaatverandering. De vraag is hoe concreet daar al afspraken over gemaakt zullen worden tijdens deze top.
Kleine eilandstaten zeggen op hun beurt in felle bewoordingen dat een fonds voor klimaatschade moet worden opgericht tijdens deze top. Gebeurt dat niet, dan is dat "verraad" aan mensen die vechten voor de mensheid, stelde minister Molwyn Joseph van Antigua en Barbuda namens de eilandstaten. Die hebben veel te vrezen van klimaatverandering. Sommige eilanden verliezen nu al delen van hun grondgebied doordat de zeespiegel stijgt.
Eventuele verlenging top
Als het niet lukt om vrijdag overeenstemming te bereiken, stevent de top af op verlenging.
Meer uit Buitenland
BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie komt met een nieuw wetsvoorstel over de terugkeer van migranten die moeten vertrekken. Volgens voorzitter Ursula von der Leyen verschilt het beleid van de EU-lidstaten nog te veel van elkaar en kunnen migranten daar gebruik van maken.
23 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - De Oekraïense ambassade in Den Haag heeft maandag een anonieme brief ontvangen waarin gedreigd wordt met een bom. De ambassade laat weten extra veiligheidsmaatregelen te nemen. Tientallen andere Oekraïense ambassades over de hele wereld ontvingen soortgelijke brieven.
2 uur geledenWASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse president Joe Biden reist eind deze week alsnog naar Duitsland. Het bezoek van vorige week werd uitgesteld door de verwoestende orkaan Milton in de Verenigde Staten.
3 uur geledenCAPE CANAVERAL (ANP) - Een Amerikaanse ruimtesonde is maandag vertrokken naar Europa, een van de ongeveer honderd manen rond de planeet Jupiter. Er wordt onderzocht of daar leven mogelijk is. Het is de vierde missie ooit naar Jupiter en zijn manen.
3 uur geledenBEIJING (ANP/AFP) - China gaat het gebruik van geweld bij de toekomstige inname van Taiwan nooit uitsluiten, stelt het ministerie van Defensie. De uitspraak volgt na een dag van militaire oefeningen rondom het eiland.
6 uur geledenBRUSSEL (ANP) - Sinds vorig jaar de oorlog tussen Israël en Hamas uitbrak, is in Europa, waaronder in Nederland, het antisemitisme geëxplodeerd. Dat stelt een maandag uitgekomen EU-rapport over hoe de EU het antisemitisme wil bestrijden.
6 uur geledenBEIJING (ANP/AFP) - China heeft de militaire oefeningen met gevechtsvliegtuigen en oorlogsschepen rond Taiwan weer beëindigd. Beijing noemde de oefening een "stevige waarschuwing" voor "separatistische" krachten op het eiland.
8 uur geleden