Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Westerse landen uiten ongenoegen op klimaattop bij Egypte

Westerse landen uiten ongenoegen op klimaattop bij Egypte

SHARM-EL-SHEIKH (ANP/RTR) - Westerse landen hebben bij voorzitter Egypte duidelijk gemaakt dat op de klimaattop in Sharm-el-Sheikh nog heel veel moet gebeuren om een acceptabele eindtekst te krijgen. De Europese Unie, het Verenigd Koninkrijk en Canada hebben gezegd dat "het laatste dat wie dan ook wil is dat dit eindigt zonder overeenstemming", zo vatte een woordvoerder van de Britten de boodschap samen. Volgens de onderhandelaars zijn nog veel gaten in te vullen.

Onder westerse diplomaten bestaat tevens chagrijn over enkele punten in een conceptversie van de slottekst, die Egypte donderdag verspreidde. In de tekst wordt bijvoorbeeld "diepe treurnis" uitgesproken omdat ontwikkelde landen "blijven tekortschieten" in het verminderen van hun uitstoot van broeikasgassen. In 2030 zouden de ontwikkelde landen volgens deze tekst al het punt moeten bereiken dat ze geen CO2 meer uitstoten. Hun uitstoot zou dan zelfs negatief moeten zijn, klinkt het.

Europese betrokkenen zeggen dat dit volkomen onrealistisch is. Een van hen noemt het "een opzichtige poging" van voorzitter Egypte om wisselgeld te creëren in de onderhandelingen. De EU wil mikken op een reductie van de uitstoot met 57 procent in 2030. Dat was voor de top nog 55 procent.

Onderhandelingen nog bezig

Over belangrijke onderdelen wordt nog volop onderhandeld. Een heikel punt is het vergoeden van schade van kwetsbare mensen die worden getroffen door de gevolgen van klimaatverandering. De vraag is hoe concreet daar al afspraken over gemaakt zullen worden tijdens deze top.

Kleine eilandstaten zeggen op hun beurt in felle bewoordingen dat een fonds voor klimaatschade moet worden opgericht tijdens deze top. Gebeurt dat niet, dan is dat "verraad" aan mensen die vechten voor de mensheid, stelde minister Molwyn Joseph van Antigua en Barbuda namens de eilandstaten. Die hebben veel te vrezen van klimaatverandering. Sommige eilanden verliezen nu al delen van hun grondgebied doordat de zeespiegel stijgt.

Eventuele verlenging top

Als het niet lukt om vrijdag overeenstemming te bereiken, stevent de top af op verlenging.

Meer uit Buitenland

Israël: 30 Palestijnse gevangenen vrijgelaten

TEL AVIV (ANP/AFP) - De Israëlische gevangenisautoriteit zegt dertig Palestijnse gevangenen te hebben vrijgelaten. De vrijlating is een tegenprestatie voor de twaalf gijzelaars die Hamas en Islamitische Jihad dinsdagavond op hun beurt vrijlieten.

2 uur geleden
Paus zegt bezoek aan COP28 in Dubai af om gezondheid

VATICAANSTAD (ANP/RTR) - Paus Franciscus heeft zijn reis naar Dubai voor de COP28 afgezegd. Het hoofd van de Rooms-Katholieke Kerk heeft griepklachten, aldus een verklaring van het Vaticaan.

3 uur geleden
Hamas nodigt Elon Musk uit een bezoek te brengen aan Gazastrook

BEIROET (ANP/RTR) - Een Hamaswoordvoerder heeft X-baas Elon Musk uitgenodigd om een bezoek te brengen aan de Gazastrook. Dan zou Musk met eigen ogen "de omvang van de slachting en verwoesting waar de inwoners van Gaza onder gebukt gaan" kunnen zien, aldus de woordvoerder.

4 uur geleden
Israëlische gijzelaars aan Rode Kruis overgedragen in Gaza

TEL AVIV/DOHA/GAZA (ANP/AFP/RTR) - Israëlische gijzelaars zijn door Hamas in de Gazastrook overgedragen aan het Internationale Rode Kruis, aldus Palestijnse functionarissen. Het Israëlische leger zegt dat het van het Internationale Rode Kruis heeft gehoord dat er dinsdagavond twaalf gijzelaars onderweg naar Israël zijn. Het zouden tien Israëli's en twee buitenlanders zijn.

4 uur geleden
Tickets voor liveshows Eurovisie Songfestival uitverkocht

MALMÖ (ANP) - De kaarten voor de halve finales en de finale van het Eurovisie Songfestival in het Zweedse Malmö zijn uitverkocht. Dat heeft de organisatie dinsdag laten weten op X.

5 uur geleden
Wereldexpo 2030 wordt in de Saudische hoofdstad Riyad gehouden

PARIJS (ANP/RTR) - De Wereldexpo van 2030 wordt gehouden in de Saudische hoofdstad Riyad. Van de 182 leden van de organisatie Bureau International des Expositions stemden 119 op Saudi-Arabië. De Zuid-Koreaanse stad Busan en de Italiaanse hoofdstad Rome moesten het afleggen.

5 uur geleden
Alle bouwvakkers gered uit ingestorte tunnel in India

UTTARKASHI (ANP/RTR) - Reddingswerkers zijn erin geslaagd de 41 bouwvakkers te redden uit een deels ingestorte tunnel in de Indiase staat Uttarakhand. De groep kwam daar op 12 november vast te zitten.

7 uur geleden