Werkloosheid in eurozone daalt licht
LUXEMBURG (ANP) - De werkloosheid in de eurozone is in april iets gedaald ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. Volgens het Europese statistiekbureau Eurostat kwam de werkloosheid vorige maand uit op 6,4 procent, tegen 6,5 procent een jaar eerder. Vergeleken met maart dit jaar nam de werkloosheid ook licht af.
Volgens Eurostat waren er in april in de eurolanden bijna 11 miljoen mensen werkloos. Voor de EU ging het om meer dan 13,1 miljoen mensen zonder betaald werk. De jeugdwerkloosheid in het eurogebied bedroeg 14,1 procent, tegen 14,3 procent een maand eerder. In de EU zat 14,4 procent van de jongeren onder 25 jaar zonder werk. In maart was dat 14,7 procent.
In Spanje en Griekenland was de werkloosheid wederom het hoogst met respectievelijk 11,7 en 10,8 procent. In Spanje heeft meer dan een kwart van de jeugd geen betaald werk, waarmee het land ook koploper is op dat gebied. De laagste werkloosheid werd gemeten in Tsjechië (2,7 procent).
Stijging in Nederland
Voor Nederland meldde Eurostat een werkloosheid van 3,7 procent. Dat was iets meer dan de 3,6 procent in maart. De jeugdwerkloosheid bleef in Nederland stabiel op 8,7 procent vergeleken met maart.
Volgens ING-econoom Bert Colijn is de werkloosheid in het eurogebied in april opnieuw teruggekeerd naar het laagste niveau sinds de oprichting van de eurozone in 1999. De economie lijkt zich daarmee verder te herstellen in het tweede kwartaal. De sterke arbeidsmarkt draagt volgens Colijn bij aan het economisch herstel omdat de loongroei hoog blijft. De koopkracht heeft zich daardoor kunnen herstellen, na de periode van hoge inflatie.
Verwachting
De ING-econoom denkt echter niet dat de economische opleving vanaf nu zal resulteren in een verdere daling van de werkloosheid. De verwachtingen voor de werkgelegenheid in zowel de dienstensector als de industrie zijn volgens hem afgenomen, ondanks de betere economische vooruitzichten.
Meer uit Financieel
SAN FRANCISCO (ANP/RTR) - Het hoofdkantoor van ruimtebedrijf SpaceX wordt officieel verplaatst naar de plaats Starbase in de Amerikaanse staat Texas. Dat kondigde SpaceX-baas Elon Musk donderdag aan op X, het mediaplatform waarvan hij zelf eigenaar is.
17 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Huiseigenaren betalen in 2025 gemiddeld 4,8 procent, oftewel 45 euro, meer aan gemeentelijke belastingen en heffingen. Dat blijkt uit een steekproef van Vereniging Eigen Huis naar de woonlasten in 113 gemeenten waarvan de cijfers al bekend zijn.
2 uur geledenMOUNTAIN VIEW (ANP/BLOOMBERG) - Google en Samsung Electronics hebben gezamenlijk een nieuwe stap gezet in de markt voor zogeheten mixed reality. Ze kondigden donderdag een nieuw besturingssysteem en een headset aan om de concurrentie aan te gaan met soortgelijke apparaten van Apple en Facebook-moederbedrijf Meta Platforms.
6 uur geledenNEW YORK (ANP) - Beleggers op Wall Street leken donderdag positief te reageren op een plan van vliegtuigbouwer Boeing om 1 miljard dollar te investeren voor zijn 787 Dreamliner-productie. Het Amerikaanse concern denkt zo beter te kunnen inspelen op de vraag naar het langeafstandsvliegtuig en heeft aangekondigd hiervoor vijfhonderd mensen te willen aannemen in de staat South Carolina. Het aandeel Boeing eindigde ruim 1 procent hoger.
7 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Brancheorganisatie NDP Nieuwsmedia is tegen een eventuele verruiming van de inkomsten van Stichting Ether Reclame (STER), de organisatie die de radio- en televisiereclames regelt voor de NPO. Volgens de koepel van Nederlandse nieuwsbedrijven zullen extra inkomsten van de STER "de private journalistiek hard raken". Ook de Nederlandse commerciële radiozenders, waaronder Qmusic, Radio 538, Veronica en BNR, zijn tegen de eventuele verruiming van de mogelijkheden van de STER.
9 uur geledenNEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - First We Feast, het bedrijf achter de populaire YouTube-interviewshow Hot Ones, verandert van eigenaar. Een groep investeerders, waaronder mediabedrijf Mythical Entertainment van YouTube-sterren Rhett en Link, betaalt in totaal 82,5 miljoen dollar voor de onderneming.
10 uur geledenROTTERDAM (ANP) - Nederland is kwetsbaar doordat het zoveel producten uit China haalt en dat baart de baas van de Rotterdamse haven zorgen. "Ik denk dat het heel lastig wordt om auto's in Europa nog te produceren op het moment dat al die containers stoppen, als niks meer uit China bij ons in Europa komt", zei topman Boudewijn Siemons van het Havenbedrijf Rotterdam donderdag tijdens het jaarlijkse Havendebat. De kans dat dat gebeurt acht hij niet groot, benadrukte de topman daarbij. "Alleen we moeten er nooit naïef in worden."
10 uur geleden