Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Werkgevers: opnieuw rijdt ongeveer helft bussen ondanks staking

Werkgevers: opnieuw rijdt ongeveer helft bussen ondanks staking

DEN HAAG (ANP) - Naar schatting rijdt ondanks de staking in het streekvervoer ook woensdag ruim 50 procent van de bussen van vervoerders waarvan medewerkers meedoen aan de actie. Dat meldt althans werkgeversvereniging VWOV. Ook dinsdag en maandag zou ongeveer de helft van de bussen hebben gereden, volgens VWOV.

Vakbond FNV meldde dinsdag overigens het niet eens te zijn met de schatting van VWOV dat de helft van de streekbussen op de tweede dag van de staking in het regionale openbaar vervoer zou rijden. FNV-bestuurder Marijn van der Gaag berekende dat er dagelijks 6000 mensen werkzaam zijn in het regionale openbaar vervoer en volgens hem hadden FNV en CNV samen 4500 mensen geregistreerd als staker. "Daarmee kom je dus op 75 procent."

Sinds maandag hebben duizenden buschauffeurs, treinconducteurs en machinisten in het streekvervoer het werk neergelegd. Het gaat hierbij om een staking, georganiseerd door vakbonden FNV en CNV, voor twee cao's in het streekvervoer. Onder de ene cao vallen 13.000 medewerkers, met name buschauffeurs. De kleine cao Multimodaal geldt voor 1300 medewerkers, voornamelijk treinpersoneel. Bij beide cao’s willen de medewerkers dat de lonen automatisch meestijgen met de inflatie en dat er maatregelen genomen worden om de werkdruk te verlagen.

Wisselend aantal

Het aantal stakers wisselt per regio, zien vervoerders volgens VWOV. De werkgeversorganisatie laat weten dat bij QBuzz in Utrecht bijvoorbeeld rond de 60 procent van de bussen rijdt. De tram rijdt er niet. "In het vervoergebied Drechtsteden-Molenlanden-Gorinchem rijdt 70 procent van de bussen en ook de regionale trein rijdt hier." Arriva heeft laten weten dat in Lelystad de helft van de bussen rijdt. In het zuiden rijden ook woensdag weer minder bussen, aldus VWOV. Zo is dat in Limburg rond de 30 procent, en in Brabant rond de 20 procent.

Woensdag voert vakbond VVMC, die onderhandelt over de kleine cao in het streekvervoer, ook actie. Werknemers werkzaam op het spoor en in de bus met de standplaats Groningen zijn opgeroepen om woensdag het werk neer te leggen. De staking duurt 24 uur. Doordat deze staking er nu ook bij is gekomen, is woensdag slechts beperkt regionaal treinverkeer mogelijk, laten vervoerders Keolis, Arriva en QBuzz weten. De Vechtdaltreinen in het oosten van het land rijden wel, net als de MerwedeLingelijn van QBuzz. Overige regionale treinen rijden niet.

In NS-treinen en in het stadsvervoer in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag werkt het personeel gewoon door, want die werknemers hebben eigen cao's. Een deel van de buschauffeurs van de RET in Rotterdam vallen wel onder de cao waarvoor gestaakt wordt. De RET waarschuwt dat er bussen kunnen uitvallen.

Meer uit Binnenland

Bestuur meldpunt Mores treedt af

DEN HAAG (ANP) - Het bestuur van meldpunt Mores, voor grensoverschrijdend gedrag in de cultuursector, treedt af. Dat is besloten omdat het bestuur "zelf onderwerp van gesprek is geworden en daardoor ook het imago van het meldpunt wordt aangetast", zo liet voorzitter Amber de Vente woensdag in een verklaring weten.

1 uur geleden
Fairwork: Oekraïners die in Nederland werken extra kwetsbaar

DEN HAAG (ANP) - Sinds het begin van de oorlog in Oekraïne op 24 februari vorig jaar hebben 213 Oekraïners die in Nederland werken zich met vragen en klachten gemeld bij Fairwork, een organisatie die strijdt tegen moderne slavernij in ons land. Bij 74 van de Oekraïners was er sprake van signalen van arbeidsuitbuiting, een vorm van mensenhandel. Dit is een grote toename in vergelijking met het jaar voor de oorlog, toen 17 Oekraïners aanklopten. In dat jaar werden drie keer signalen van arbeidsuitbuiting genoteerd.

2 uur geleden
NS: drukte door wegvallen treinen Den Bosch-Boxtel is te doen

DEN BOSCH (ANP) - Dat er door dassen die het spoor hebben ondergraven bij het plaatsje Esch geen treinen kunnen rijden tussen Den Bosch en Boxtel, zorgt voor extra drukte op omreisroutes. Maar vooralsnog waren treinen niet zo afgeladen vol dat er reizigers op perrons moesten achterblijven, zegt een woordvoerder van de NS woensdagochtend. "Het zal absoluut voor drukte zorgen, we kunnen het niet 100 procent opvangen, maar vooralsnog gaat het wel goed."

2 uur geleden
Akkoord verlaging werkdruk jeugdbeschermers

UTRECHT (ANP) - Werkgevers en FNV Jeugdzorg hebben een akkoord bereikt over het verminderen van de werkdruk bij jeugdbeschermers en het afbouwen van het aantal casussen dat ze onder hun hoede hebben. Dat meldt FNV Jeugdzorg. Volgens de vakbond betekent het principeakkoord na maanden van actievoeren een doorbraak voor de vijfduizend jeugdbeschermers. De verwachting is wel dat de wachtlijst door het akkoord, in eerste instantie, oploopt.

3 uur geleden
Sneller uit de schulden door ingrijpen gemeente Utrecht

UTRECHT (ANP) - Utrechters die zich met schulden melden bij de gemeente komen sinds de invoering een speciale aanpak sneller uit de geldzorgen. De gemeente heeft de afgelopen jaren samen met organisaties zoals buurtteams, verzekeraars en corporaties veertig nieuwe maatregelen ingezet om mensen beter te helpen. Een daarvan is het vroegtijdig schrappen van een BKR-registratie, iets dat veel gemeentes inmiddels hebben overgenomen.

4 uur geleden
Hoekstra na crisisoverleg door als CDA-leider

UTRECHT (ANP) - Wopke Hoekstra kan door als CDA-leider, maar moet wel zorgen dat de verbinding met het land buiten politiek Den Haag hersteld wordt. Dat is de uitkomst van het crisisoverleg tussen de partijtop en de CDA-bestuurders in de provincies. Partijvoorzitter Hans Huibers en partijleider Hoekstra noemden het een "indringend gesprek".

11 uur geleden
Politie mag nieuwe berichten op in beslag genomen telefoons lezen

DEN HAAG (ANP) - De politie mag in de toekomst berichten lezen die nog binnenstromen op mobiele telefoons of computers nadat die al in beslag zijn genomen. Dat mag tot drie dagen na de inbeslagname van de telefoon of een ander apparaat van een verdachte. Dat staat in het wetsvoorstel voor een nieuw Wetboek van Strafvordering - waarin de regels voor opsporing, vervolging en berechting staan - dat dinsdag naar de Tweede Kamer is gestuurd.

14 uur geleden