
Werken bij Mentorschap Zeeland: 'Iemand uit zijn of haar isolement halen, geeft veel voldoening'
Vrijwilligers zijn er in allerlei soorten en maten. Biertjes tappen bij de voetbal, stapels pannenkoeken bakken voor Juffendag of langs de deuren voor een goed doel. Je kunt ook mentor worden van iemand die hulp nodig heeft op het gebied van welzijn. ‘Vrijwilligerswerk plus’ noemen ze dat bij Mentorschap Zeeland. Deze organisatie begeleidt en ondersteunt vrijwilligers die mentor willen worden. Wat mentorschap is en hoe het werkt vertellen directeur Eric Koopmans en regiocoördinator én mentor Justine Maljaars.
Eric, ik ken Mentorschap Zeeland nog niet zo goed. Wat doen jullie precies?
Eric: “Wij krijgen via zorginstellingen, familieleden of notarissen aanvragen voor mensen die om wat voor reden dan ook zelf geen beslissingen (meer) kunnen nemen. Bijvoorbeeld kwetsbare ouderen of mensen met een verstandelijke beperking. Veel van onze cliënten hebben geen netwerk of familie die deze taak op zich kan of wil nemen. Wij werven en koppelen mentoren aan onze cliënten. Deze mentoren nemen namens de cliënt beslissingen en komen voor ze op. “
Justine: “Alleen wanneer je een client goed kent kun je als mentor samen keuzes maken of beslissingen nemen in de geest van de cliënt. Daarom gaan mentoren regelmatig op bezoek bij cliënten om een band op te bouwen, maar ook om een vinger aan de pols te houden.”
Eric: “We werken bewust met vrijwilligers. Een mentor en een client bouwen vaak een vertrouwensband op en een vrijwilliger zet vaak net dat stapje extra, gaan spontaan even om de koffie of samen op pad.”
Het lijkt me best een verantwoording voor een vrijwilliger.
Eric: “Dat is het ook. Ik vertel nieuwe mentoren altijd dat het wel iets anders is dan een middagje biertjes tappen bij de voetbal. Daarom zorgen we voor een goede ondersteuning en begeleiding voor onze mentoren.”
Justine: “Ik werk al jaren in de gezondheidszorg en ik moet ook nog regelmatig dingen opzoeken, laat staan als je geen zorgachtergrond hebt. Als regiocoördinator sta ik voor de mentoren klaar om te overleggen.”
Wat doe je nog meer als regiocoördinator, Justine?
Justine: “Ik ben verantwoordelijk voor de opleiding van de nieuwe mentoren en de aanvragen van nieuwe cliënten. Ik ga bij cliënten thuis op bezoek, leg het mentorschap uit en verzorg de aanvraag richting de mentor. Bij de mentoren doe ik een intakegesprek thuis en bespreek wat het mentorschap inhoudt. Aansluitend volgen toekomstige mentoren een basiscursus die ik verzorg. Daar leren ze aan de hand van voorbeelden wat er van ze wordt verwacht. Verder maak ik matches tussen cliënten en mentoren. Bij het maken van een geschikte match houd ik rekening met de interesses van de mentor. Met welke doelgroep wil je werken? Waar ligt je interesse? Maar ook praktische zaken, of iemand bijvoorbeeld een allergie heeft. Dan match ik een mentor niet aan een cliënt met een huisdier. Als ik een match denk te hebben laat ik cliënt en mentor kennismaken. Natuurlijk blijf ik aanspreekpunt voor de mentor, maar als het klikt, laat ik het los. Die match maken is een belangrijk onderdeel van mijn werk en dat vind ik ook heel leuk. Als het goed uitpakt geeft dat erg veel voldoening.”
Justine, je bent naast regiocoördinator ook mentor van een aantal cliënten?
Justine: “Klopt, dat vind ik heel belangrijk om te doen. Ik haal er veel voldoening uit. Mijn cliënten zijn erg dankbaar voor de kleine zaken die ik regel en de bezoekjes. Laatst heb ik hulp geregeld bij de Voedselbank voor een client. Die is dan erg dankbaar dat ik heb geholpen. Dat geeft mij ook een goed gevoel.”
Eric: “Ik denk dat de voldoening die het oplevert om iets betekenen voor iemand het voornaamste is. Het plezier dat je als mentor iemand kunt geven door iemand uit zijn of haar isolement te halen. Voor iemand op te komen die dat om wat voor reden dan ook niet meer zelf kan. Dat is voor onze mentoren het belangrijkste. Het is vrijwilligerswerk plus wat mij betreft.”
Justine: “Het lijkt veel, maar toch ben je er niet dagelijks mee bezig. Je besteedt ongeveer twee á vier uur per maand aan het mentorschap.”
Eric: “Valt mee, hè?”
Justine: “Mentorschap is namelijk geen mantelzorg, dus je bent er zeker niet dagelijks mee bezig. Het moet ook leuk blijven om te doen.”
Eric: “Als mentor maak je het leven mooier en wij zijn blij dat we daar als Mentorschap Zeeland aan kunnen bijdragen.”
PASPOORTEN:
Naam: Eric Koopmans (51)
Woonplaats: Middelburg
Burgerlijke staat: Woont samen met zijn partner en heeft drie kinderen
Opleiding: HEAO
Bedrijfseconomie
Hobby’s: Een rondje op de racefiets, hardlopen, vakantie houden
Naam: Justine Maljaars (35)
Woonplaats: Middelburg
Burgerlijke staat: Woont samen met haar partner en heeft drie kinderen.
Opleiding: HBO V
Hobby’s: Bootcamp, uitstapjes maken met mijn kinderen, buiten zijn, helpen op de school van de kinderen
Meer uit Beveland
BORSELE - Woon je in de gemeente Borsele en zorg je wekelijks voor een naaste? Dan kun je je inschrijven als mantelzorger bij het Welzijnshuis Borsele. Inschrijven kan al vanaf 6 jaar via www.welzijnshuisborsele.nl.
42 minuten geledenGOES - Vogelwerkgroep KNNV heeft hulp nodig om roepende jonge ransuilen te inventariseren tijdens de periode dat ze het nest verlaten. In de maand mei en juni zijn de jonge ransuilen, ook wel 'takkelingen' genoemd, weer te horen.
19 uur geledenSINOUTSKERKE - Natuurmonumenten pompt water in natuurgebied De Poel bij Sinoutskerke. Deze noodmaatregel is hard nodig nu de aanhoudende droogte gevolgen heeft voor de bodem, de planten én de weidevogels in het ganzengebied. Ecoloog Wouter Stempher van Natuurmonumenten luidt daarom de noodklok.
23 uur geledenGOES - De afdeling radiologie van ziekenhuis Adrz in Goes maakt sinds eind april gebruik van kunstmatige intelligentie (AI) om röntgenfoto's te beoordelen op botbreuken. 'Het gaat om een proef in de weekeinden', laat het ziekenhuis in een persbericht weten.
1 dag geledenKORTGENE - Op 10 mei houden Delta Marine en partners een gratis toegankelijke Sail-INN rond de haven te Kortgene. Het thema is "Veiligheid op en aan het water". Dit thema is gekozen omdat het steeds drukker wordt op en aan het water en omdat niet iedere waterrecreant zich bewust is van de veiligheid.
1 dag geleden's-GRAVENPOLDER - Mevrouw Steijn-Vermue uit 's-Gravenpolder is honderd jaar geworden.
1 dag geledenHEINKENSZAND - Lokaal Impact Fonds Borsele houdt op dinsdag 20 mei een bijeenkomst voor alle verenigingen en stichtingen in De Stenge in Heinkenszand. Het fonds is bedoeld om lokale initiatieven in de gemeente Borsele financieel te steunen. Het gaat om initiatieven die bijdragen aan de leefbaarheid, duurzaamheid en sociale samenhang in de dorpen van Borsele.
2 dagen geleden