
Wereldwijde defensie-uitgaven stijgen tot recordhoogte
STOCKHOLM (ANP) - De wereldwijde militaire uitgaven zijn in 2022, het jaar waarin de invasie van Rusland in Oekraïne begon, tot een nieuwe recordhoogte gestegen. Het internationale vredesonderzoeksinstituut Stockholm (SIPRI) stelt in een maandag gepubliceerd rapport dat vorig jaar 2,24 biljoen dollar (circa 2000 miljard euro) aan defensie is uitgegeven. Ook na correctie voor de inflatie is dat nog steeds 3,7 procent meer dan in 2021.
Het was volgens SIPRI het achtste jaar op rij dat de militaire uitgaven in de wereld stegen. In Europa was de toename in 2022 bovendien de grootste in zeker dertig jaar, als gevolg van de oorlog in Oekraïne. In Oekraïne zelf namen de defensie-uitgaven vorig jaar met maar liefst 640 procent toe. Die van Rusland stegen met 9,2 procent. De onderzoekers van SIPRI verwachten dat de stijging de komende jaren verder zal doorzetten.
Toch is de oorlog in Oekraïne niet de enige reden voor de gestegen uitgaven. Ook de toenemende spanningen in het oosten van Azië tussen de Verenigde Staten en China spelen een rol, stellen de onderzoekers.
De VS blijven het meest uitgeven aan defensie. Het land was in 2022 goed voor 39 procent van alle militaire uitgaven wereldwijd. China komt met 13 procent op de tweede plaats. De twee landen zijn daarmee samen goed voor meer dan de helft van alle militaire uitgaven in de wereld. Rusland (3,9 procent), India (3,6 procent) en Saudi-Arabië (3,3 procent) volgen op ruime afstand.
Het SIPRI neemt in zijn berekening de uitgaven voor militair personeel, militaire hulp en militair onderzoek mee. In totaal waren de mondiale defensie-uitgaven vorig jaar goed voor 2,2 procent van de totale wereldeconomie.
Nederland behoort tot de Europese landen die hun militaire investeringen de afgelopen tien jaar het meest hebben verhoogd.
Meer uit Buitenland
MOSKOU (ANP/AFP) - Het driedaagse bestand dat Rusland eenzijdig heeft uitgeroepen, is volgens staatsmedia ingegaan. Oekraïne heeft eerder laten weten niet mee te doen aan wat president Volodymyr Zelensky een "toneelstukje" van Poetin noemde. Hij stelde een onmiddellijk bestand van dertig dagen voor.
45 minuten geledenGAZA-STAD (ANP/AFP) - Door twee Israëlische luchtaanvallen zijn volgens de Gazaanse burgerbescherming woensdag meer dan dertig doden gevallen en meer dan tachtig mensen gewond geraakt. Onder de getroffenen zouden veel kinderen zijn.
4 uur geledenVATICAANSTAD (ANP) - De eerste stemronde van het conclaaf heeft geen nieuwe paus opgeleverd. Uit de schoorsteen op de Sixtijnse Kapel kringelde woensdagavond rond 21.00 uur zwarte rook. Dat betekent normaal gesproken dat de kardinalen hun overleg voor vandaag staken en donderdagochtend weer samenkomen.
5 uur geledenVATICAANSTAD (ANP/DPA) - Het Sint-Pietersplein in Vaticaanstad is volgelopen met tienduizenden mensen die wachten op rook uit de schoorsteen van de Sixtijnse Kapel. Af en toe klapt de wachtende menigte in steeds sneller tempo alsof de mensen in een voetbalstadion zijn.
5 uur geledenPARIJS (ANP/AFP) - Frankrijk is voor de geleidelijke opheffing van EU-sancties tegen Syrië als de situatie daar blijft verbeteren. President Emmanuel Macron zei dat na overleg met de Syrische president Ahmed al-Sharaa in Parijs. Die is voor het eerst naar Europa afgereisd sinds de machtswisseling in Syrië.
5 uur geledenISLAMABAD (ANP) - Het dodental door de raketaanvallen van India op buurland Pakistan is opgelopen tot meer dan dertig. Het Pakistaanse leger heeft dat gemeld en gaf daarbij aan dat 57 mensen gewond zijn geraakt.
6 uur geledenWARSCHAU (ANP) - Estland vindt dat alle NAVO-landen in de toekomst 5 procent van hun bruto binnenlands product (bbp) aan defensie moeten besteden. Dat zei de Estse minister van Buitenlandse Zaken Margus Tsahkna woensdag in Warschau, voor de start van de informele bijeenkomst met de EU-ministers. Op de NAVO-top in juni in Den Haag moet een nieuwe norm worden afgesproken.
7 uur geleden