Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Wereldwijde defensie-uitgaven stijgen tot recordhoogte

Wereldwijde defensie-uitgaven stijgen tot recordhoogte

STOCKHOLM (ANP) - De wereldwijde militaire uitgaven zijn in 2022, het jaar waarin de invasie van Rusland in Oekraïne begon, tot een nieuwe recordhoogte gestegen. Het internationale vredesonderzoeksinstituut Stockholm (SIPRI) stelt in een maandag gepubliceerd rapport dat vorig jaar 2,24 biljoen dollar (circa 2000 miljard euro) aan defensie is uitgegeven. Ook na correctie voor de inflatie is dat nog steeds 3,7 procent meer dan in 2021.

Het was volgens SIPRI het achtste jaar op rij dat de militaire uitgaven in de wereld stegen. In Europa was de toename in 2022 bovendien de grootste in zeker dertig jaar, als gevolg van de oorlog in Oekraïne. In Oekraïne zelf namen de defensie-uitgaven vorig jaar met maar liefst 640 procent toe. Die van Rusland stegen met 9,2 procent. De onderzoekers van SIPRI verwachten dat de stijging de komende jaren verder zal doorzetten.

Toch is de oorlog in Oekraïne niet de enige reden voor de gestegen uitgaven. Ook de toenemende spanningen in het oosten van Azië tussen de Verenigde Staten en China spelen een rol, stellen de onderzoekers.

De VS blijven het meest uitgeven aan defensie. Het land was in 2022 goed voor 39 procent van alle militaire uitgaven wereldwijd. China komt met 13 procent op de tweede plaats. De twee landen zijn daarmee samen goed voor meer dan de helft van alle militaire uitgaven in de wereld. Rusland (3,9 procent), India (3,6 procent) en Saudi-Arabië (3,3 procent) volgen op ruime afstand.

Het SIPRI neemt in zijn berekening de uitgaven voor militair personeel, militaire hulp en militair onderzoek mee. In totaal waren de mondiale defensie-uitgaven vorig jaar goed voor 2,2 procent van de totale wereldeconomie.

Nederland behoort tot de Europese landen die hun militaire investeringen de afgelopen tien jaar het meest hebben verhoogd.

Meer uit Buitenland

Media: derde massagraf gevonden op terrein Al Shifaziekenhuis

GAZA-STAD (ANP) - Op het terrein van het Al Shifaziekenhuis in Gaza-Stad is een derde massagraf gevonden. Er zijn tot dusver 49 lichamen geborgen, melden diverse media waaronder nieuwszender Al Jazeera. De zoektocht naar meer lichamen gaat door.

45 minuten geleden
Israël: geen doorbraak in overleg Caïro, delegatie blijft wel

CAÏRO (ANP/RTR) - Israël ziet geen signalen van een doorbraak bij het overleg in Caïro over een staakt-het-vuren in de Gazastrook. De delegatie van het land blijft wel in de Egyptische hoofdstad, aldus een Israëlische functionaris.

1 uur geleden
UNRWA denkt dat 50.000 mensen Rafah hebben verlaten

GENÈVE (ANP) - Zo'n 50.000 mensen hebben Rafah de afgelopen 48 uur verlaten, zegt een functionaris van de VN-hulporganisatie voor Palestijnse vluchtelingen (UNRWA) tegen CNN. Israël heeft maandag opgeroepen tot de evacuatie van het oostelijke deel van de stad in de Gazastrook. De oproep zou gericht zijn aan 100.000 burgers.

2 uur geleden
Rusland rukt verder op in Oekraïne en verovert twee dorpen

MOSKOU (ANP/RTR) - Rusland meldt dat zijn strijdkrachten nog twee dorpen aan de frontlinie in Oekraïne hebben veroverd. De afgelopen tijd zouden al meer dorpen zijn ingenomen. Het Russische leger lijkt erin te slagen steeds verder op te rukken.

3 uur geleden
Israëlische militairen bezig met invallen in Oost-Rafah

RAFAH (ANP) - De Israëlische krijgsmacht (IDF) is bezig met invallen in het oosten van Rafah. Daarbij zijn meerdere mensen gedood, meldt de IDF op Telegram. De krijgsmacht spreekt zelf van een "precieze contraterreuroperatie".

4 uur geleden
Lichaam laatste slachtoffer brugongeluk Baltimore gevonden

BALTIMORE (ANP/AFP) - Het lichaam van het laatste vermiste slachtoffer van het brugongeluk in Baltimore is gevonden. Het gaat om de 37-jarige bouwvakker José Mynor López. Het ongeluk heeft in totaal zes levens gekost.

4 uur geleden
Burgemeester Berlijn wil harder straffen na nieuwe aanval politici

BERLIJN (ANP/DPA) - De burgemeester van Berlijn Kai Wegner wil het hebben over zwaardere straffen na twee nieuwe aanvallen op politici. Dinsdag werd in de Duitse hoofdstad zijn voorganger en senator Franziska Giffey belaagd. Later op de dag werd ook een nog onbekende politicus van de Groenen aangevallen. In Duitsland zijn recent meerdere aanvallen op politici geweest.

6 uur geleden