Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Weinig zorgen pensioenfondsen om mogelijk aanpassen pensioenwet

Weinig zorgen pensioenfondsen om mogelijk aanpassen pensioenwet

DEN HAAG (ANP) - Pensioenfondsen maken zich weinig zorgen over de uitvoering van het nieuwe pensioenstelsel na de voorstellen in de Tweede Kamer om het nieuwe stelsel aan te passen. Demissionair minister Carola Schouten (Pensioenen) waarschuwde woensdag dat voorstellen voor aanpassingen invloed hebben op instanties die zich voorbereiden op het nieuwe stelsel en onrust kunnen veroorzaken. De Pensioenfederatie en pensioenfonds ABP melden nu dat ze zich pas zorgen maken als die voorstellen worden aangenomen. "Maar het ziet er niet naar uit dat er iets verandert", zegt de woordvoerder van de Pensioenfederatie.

Pensioenfondsen zijn nu druk bezig met de uitvoering van de nieuwe pensioenwet, die vorig jaar werd aangenomen, en gaan daar volgens de organisaties gewoon mee door. Nieuw Sociaal Contract (NSC), de partij van Pieter Omtzigt, wil mensen echter laten stemmen over de invoering van het nieuwe stelsel. Ook wil die partij dat alleen nieuwe premies onder het nieuwe stelsel gaan vallen. Schouten heeft echter al laten weten de pensioenwet niet te wijzigen, maar een nieuw kabinet kan dit alsnog doen.

Ook de Pensioenfederatie en ABP, een van de grootste fondsen van Nederland, willen niet dat de wet nog verandert. ABP ziet het niet zitten om het oude en het nieuwe systeem naast elkaar te laten bestaan. "Dat vinden we onuitvoerbaar, want twee systemen in de lucht houden is ontzettend duur", zegt een woordvoerster van ABP. Volgens haar zou dat ook niet goed zijn voor deelnemers van pensioenfondsen.

Eigen pot

Voorzitter Ger Jaarsma van de Pensioenfederatie is ook geen voorstander van twee verschillende stelsels tegelijk laten bestaan, omdat pensioenfondsen dan moeten beleggen met twee verschillende potten. "Fondsen willen die juist bij elkaar houden want dat levert het meeste rendement op. Dat is ook in het belang van deelnemers."

Het voorstel van NSC voor een referendum over de pensioenwet ziet Jaarsma ook niet zitten. "Het pensioen is een arbeidsvoorwaarde, net zoals salarisverhogingen. Daarover onderhandelen vakbonden en werkgevers en ga je ook geen referenda houden", zegt hij.

Pensioenfondsen moeten uiterlijk op 1 januari 2028 over zijn op het nieuwe stelsel. In het nieuwe stelsel is geen collectieve pot meer, maar krijgt iedereen een eigen pot. De pensioenen bewegen mee met de beleggingsresultaten van de fondsen op de beurs. In economisch goede tijden kunnen de pensioenen dan sneller omhoog en in slechtere tijden juist sneller omlaag.

Meer uit Financieel

Laadpalenmaker Alfen bij stijgers op Damrak na adviesverhoging

AMSTERDAM (ANP) - Alfen behoorde maandag tot de stijgers op de Amsterdamse beurs. De fabrikant van laadpalen werd door analisten van zakenbank Kepler Cheuvreux van de verkooplijst gehaald en klom ruim 3 procent. Beleggers reageerden daarnaast op de opheffing van het Nederlandse laadpalenbedrijf EVBox, een branchegenoot van Alfen, door het Franse energiebedrijf Engie. Door de beslissing verdwijnt het overgrote deel van de ongeveer zevenhonderd banen bij EVBox, waarvan veel op het hoofdkantoor in Amsterdam.

1 uur geleden
Autoconcern achter Peugeot kritisch op Frans belastingplan

PARIJS (ANP/BLOOMBERG) - Topman Carlos Tavares van autoconcern Stellantis waarschuwt dat de plannen van de Franse regering om de vennootschapsbelasting te verhogen, de investeringen zullen schaden. De man achter automerken als Citroën en Peugeot, maar ook Fiat en Opel, is daarmee kritisch op de plannen die nog langs het Franse parlement moeten. "We maken nu een keuze voor de korte termijn die nadelig zal uitpakken voor de middellange termijn", heeft Tavares gezegd tijdens een interview op LCI TV.

1 uur geleden
AEX-index koerst af op afwachtend begin van drukke cijferweek

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak lijkt maandag licht lager te beginnen aan de nieuwe drukke week. Beleggers kijken deze week onder meer uit naar de kwartaalresultaten van chipmachinemaker ASML en Thuisbezorgd-eigenaar Just Eat Takeaway. Daarnaast gaat de aandacht uit naar de Europese Centrale Bank, die naar verwachting donderdag de rente in het eurogebied voor de derde keer dit jaar gaat verlagen om de economie te ondersteunen.

1 uur geleden
Chinees bedrijf verbreekt record van krachtigste windmolen

CHENGDU (ANP/BLOOMBERG/BELGA) - Een Chinees bedrijf heeft de windmolenindustrie verrast met een nieuwe turbine, die beduidend krachtiger is dan alles wat tot nu toe in de sector beschikbaar was. De nieuwe molen die Dongfang Electric heeft gemaakt is goed voor een vermogen van 26 megawatt.

1 uur geleden
TSMC wil meer chipfabrieken bouwen in Europa, zegt minister

HSINCHU (AFN/BLOOMBERG) - De Taiwanese chipproducent TSMC is van plan om meer fabrieken te bouwen in Europa. Dat zei de Taiwanese wetenschaps- en technologieminister Wu Cheng-wen in een interview met Bloomberg TV. Met de nieuwe fabrieken wil de chipfabrikant de productie opvoeren om te kunnen voldoen aan de sterke vraag naar chips voor kunstmatige intelligentie (AI) en minder afhankelijk zijn van de productie in eigen land door de toenemende geopolitieke spanningen met China.

2 uur geleden
Beleggers komende beursweek druk met kwartaalcijfers en ECB

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers krijgen het komende week druk met het analyseren van de kwartaalcijfers van veel bedrijven. Van fondsen met een beursnotering in Amsterdam komen onder andere ASML en Just Eat Takeaway met cijfers, evenals enkele zwaargewichten uit de Verenigde Staten. Daarnaast is er aandacht voor de Europese Centrale Bank (ECB), die donderdag een nieuw rentebesluit bekendmaakt.

18 uur geleden
Engie heft Nederlandse laadpalenmaker EVBox op

AMSTERDAM (ANP) - Het Franse energiebedrijf Engie heft het Nederlandse laadpalenbedrijf EVBox grotendeels op, bevestigt het concern na berichtgeving van Het Financieele Dagblad. Engie kocht EVBox in 2017 en heeft de afgelopen maanden gezocht naar kopers, maar besloot uiteindelijk alleen een fabriek voor snelladers in Bordeaux te verkopen. Door de beslissing verdwijnt het overgrote deel van de ongeveer zevenhonderd banen bij EVBox, waarvan veel op het hoofdkantoor in Amsterdam.

20 uur geleden