Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Waterschap heeft voor 30 miljoen aan plannen voor volgend jaar

Waterschap heeft voor 30 miljoen aan plannen voor volgend jaar

MIDDELBURG - Waterschap Scheldestromen wil Zeeland veilig houden en klimaatbestendig maken en daarbij de lasten voor de inwoners betaalbaar houden. Dat staat in de meerjarenraming, die de algemene vergadering van het waterschap op donderdag 21 november behandelt.

De belangrijkste taak van het waterschap is de provincie en haar inwoners beschermen tegen het water en bijvoorbeeld de wegen veilig te houden. Daarom is Scheldestromen volop bezig met de uitwerking van de plannen voor de ingrijpende dijkversterking bij Hansweert en voert ze volgend jaar meerdere wegreconstructies uit, verspreid door de hele provincie. 

Baggerprojecten

In totaal verwacht het waterschap volgend jaar dertig miljoen euro te investeren. Dat geld gaat bijvoorbeeld naar het renoveren van rioolgemalen bij Borsele en Wilhelminadorp, groot onderhoud aan de waterzuiveringen van Walcheren en de Willem-Annapolder in de gemeente Kapelle en baggerprojecten op diverse plaatsen in de provincie om de waterkwaliteit te verbeteren. 

Nieuw

Het waterschap krijgt ook met nieuwe taken te maken, voornamelijk ingegeven door de klimaatveranderingen. “We moeten adequaat inspelen op maatschappelijke thema’s als aanpassing aan de klimaatveranderingen, de circulaire economie, duurzame energie en zorg voor onze leefomgeving”, licht waterschapsbestuurder Denis Steijaert toe.

Energieneutraal

Zo wil Scheldestromen in 2025 een energieneutrale organisatie zijn. Hiervoor wint ze onder andere meer grondstoffen terug uit afvalwater. Waterschapsbestuurder Gert van Kralingen legde eerder al uit dat het slib uit waterzuiveringsinstallaties wordt vergist en het gas dat daarbij vrijkomt, wordt verbrand om elektriciteit en warmte te produceren. ‘We gaan meer slib uit kleine zuiveringen verzamelen bij grote slibzuiveringen om te vergisten voor energie’, aldus Van Kralingen.

Lastendruk

“Daarnaast is het belangrijk om ons watersysteem zodanig in te richten dat we zoveel mogelijk zoet regenwater kunnen vasthouden en zo min mogelijk uitmalen”, zegt Steijaert. “Zoet water is essentieel voor onze landbouw, industrie en scheepvaart.”

Volgens Steijaert is voor het waterschap mogelijk om haar taken uit te voeren bij een acceptabele lastenstijging voor de inwoners. “De lastendruk stijgt volgend jaar met 4,5 procent. Dit komt door gestegen exploitatiekosten en het inflatieniveau van 2,5 procent. Deze begroting laat een mooi evenwicht zien tussen onze ambitie, schuldpositie en de tarieven.”

Meer uit Vlissingen

Vlissingen blijft de artikel 12-status nog wel even houden

VLISSINGEN - Het ziet er naar uit dat Vlissingen nog langer de artikel 12-status blijft houden. Het college van burgemeester en wethouders presenteerde deze week de Jaarrekening 2023 en de Kadernota en trekt zelf al de conclusie dat het niet verantwoord is om na dit jaar weer helemaal op eigen benen te staan in financieel opzicht. "Maar daar beslissen wij als college niet over," zegt wethouder Geoffrey Sips. "Het is aan de inspecteur die advies moet uitbrengen aan het ministerie. Maar als college lijkt het ons niet verantwoord, hoe graag we het ook zouden willen."

19 uur geleden
Auto's beschadigd bij ongeval A58 Oost-Souburg

OOST-SOUBURG - Bij een kettingbotsing op de A58 donderdagmorgen zijn drie auto's beschadigd geraakt. Eén bestuurder is medisch onderozcht.

21 uur geleden
Amerikaanse garagerock en soul in De Piek

VLISSINGEN - Zaterdag 15 juni staat de jonge Amerikaan Zac Person in De Piek in Vlissingen, met een unieke mix van harde garagerock en soul. Het voorprogramma wordt verzorgd door de Zeeuwse bands Grainbait en Two Timer.

1 dag geleden
FNV verbolgen over draai gemeente Vlissingen rond hulp voor minima: 'Kwetsbaarste inwoners aan hun lot overgelaten'

VLISSINGEN - Vakbond FNV is onaangenaam verrast dat de gemeente Vlissingen de inkomensgrens voor armoedebeleid ondanks een eerder besluit van de gemeenteraad, tóch niet verhoogt van 110 naar 120 procent van het sociaal minimum. Dit besluit is volgens de vakbond een klap in het gezicht van de kwetsbare burgers omdat armere inwoners van Vlissingen nu verstoken blijven van noodzakelijke steun. Vicevoorzitter Kitty Jong van de FNV: "Dit is een ongekende teleurstelling voor de inwoners van Vlissingen. Ze worden nu aan hun lot overgelaten. De gemeente heeft keer op keer beloften gedaan om de situatie van armere inwoners te verbeteren, maar draait deze nu zonder pardon terug. Dat is wreed en niet uit te leggen." 

1 dag geleden
Film by the Sea maakt namen vakjury bekend

VLISSINGEN - Dinsdag is tijdens de Amuse, de traditionele kick-off van Film by the Sea, de vakjury voor de Film & Literatuur Competitie van het 26e Vlissingse filmfestival onthuld. De jury, die de prijs voor de beste boekverfilming zal toekennen uit acht genomineerde films, bestaat uit gerenommeerde namen uit de film- en literatuurwereld.

1 dag geleden
Kunstwerk Gazaanse kunstenaar is stukgewaaid

VLISSINGEN - Het kunstwerk 'I'm still alive' van de Gazaanse kunstenaar Maisara Baroud, dat sinds vorige week donderdag aan de gevel van kunstwerkplaats Kipvis hangt, is gistermiddag kapot gewaaid door de harde wind. Het kunstwerk wordt voor aanstaande zaterdag vervangen door een nieuw doek.

2 dagen geleden
Kunstenaar uit Gaza exposeert in Vlissingen: 'I'm still alive'

VLISSINGEN - Sinds vorige week prijkt het kunstwerk 'I'm still alive' van kunstenaar Maisara Baroud uit Gaza aan de gevel van kunstwerkplaats Kipvis aan de Dreesstraat. Het kunstwerk is er komen te hangen op initiatief van de in Middelburg woonachtige kunstenaar Hans Overvliet. "Het werk gaat over vrede en de dood," vertelt Overvliet. "Heel in de verte heeft het ook iets weg van Guernica van Picasso."

3 dagen geleden