Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Waterschap heeft voor 30 miljoen aan plannen voor volgend jaar

Waterschap heeft voor 30 miljoen aan plannen voor volgend jaar

MIDDELBURG - Waterschap Scheldestromen wil Zeeland veilig houden en klimaatbestendig maken en daarbij de lasten voor de inwoners betaalbaar houden. Dat staat in de meerjarenraming, die de algemene vergadering van het waterschap op donderdag 21 november behandelt.

De belangrijkste taak van het waterschap is de provincie en haar inwoners beschermen tegen het water en bijvoorbeeld de wegen veilig te houden. Daarom is Scheldestromen volop bezig met de uitwerking van de plannen voor de ingrijpende dijkversterking bij Hansweert en voert ze volgend jaar meerdere wegreconstructies uit, verspreid door de hele provincie. 

Baggerprojecten

In totaal verwacht het waterschap volgend jaar dertig miljoen euro te investeren. Dat geld gaat bijvoorbeeld naar het renoveren van rioolgemalen bij Borsele en Wilhelminadorp, groot onderhoud aan de waterzuiveringen van Walcheren en de Willem-Annapolder in de gemeente Kapelle en baggerprojecten op diverse plaatsen in de provincie om de waterkwaliteit te verbeteren. 

Nieuw

Het waterschap krijgt ook met nieuwe taken te maken, voornamelijk ingegeven door de klimaatveranderingen. “We moeten adequaat inspelen op maatschappelijke thema’s als aanpassing aan de klimaatveranderingen, de circulaire economie, duurzame energie en zorg voor onze leefomgeving”, licht waterschapsbestuurder Denis Steijaert toe.

Energieneutraal

Zo wil Scheldestromen in 2025 een energieneutrale organisatie zijn. Hiervoor wint ze onder andere meer grondstoffen terug uit afvalwater. Waterschapsbestuurder Gert van Kralingen legde eerder al uit dat het slib uit waterzuiveringsinstallaties wordt vergist en het gas dat daarbij vrijkomt, wordt verbrand om elektriciteit en warmte te produceren. ‘We gaan meer slib uit kleine zuiveringen verzamelen bij grote slibzuiveringen om te vergisten voor energie’, aldus Van Kralingen.

Lastendruk

“Daarnaast is het belangrijk om ons watersysteem zodanig in te richten dat we zoveel mogelijk zoet regenwater kunnen vasthouden en zo min mogelijk uitmalen”, zegt Steijaert. “Zoet water is essentieel voor onze landbouw, industrie en scheepvaart.”

Volgens Steijaert is voor het waterschap mogelijk om haar taken uit te voeren bij een acceptabele lastenstijging voor de inwoners. “De lastendruk stijgt volgend jaar met 4,5 procent. Dit komt door gestegen exploitatiekosten en het inflatieniveau van 2,5 procent. Deze begroting laat een mooi evenwicht zien tussen onze ambitie, schuldpositie en de tarieven.”

Meer uit Vlissingen

Wie wipt de meeste tegels?

MIDDELBURG - Zeeuwse gemeenten dagen elkaar uit om stenen te wippen en deze in te ruilen voor bloemen, planten en bomen. De actie is onderdeel van de landelijke campagne NK Tegelwippen.

12 uur geleden
Jongensdroom Jaimy Quite gaat in vervulling

VLISSINGEN - Het is een jongensdroom die in vervulling gaat. De uit Vlissingen afkomstige Jaimy Quite drumt sinds enkele maanden bij metalband Highway Chile, de band waar hij als tiener zo tegenop keek. Vrijdag 31 maart speelt Quite met Highway Chile in De Spot in Middelburg tijdens een benefietavond ‘Rock voor de Molukken’. 

13 uur geleden
Panorama Walcheren hoopt op vaste plek in Machinefabriek

VLISSINGEN - Het Panorama Walcheren kent momenteel een zwervend bestaan. Een deel van de reusachtige schilderijen staat momenteel opgesteld in de Onze Lieve Vrouwekerk aan de Singel. “Die gaan ze mogelijk in september verbouwen en dan moeten we eruit,” vertelt Leo Groenleer, coördinator van Panorama Walcheren.

1 dag geleden
Politie zoekt man voor leksteken autobanden in Vlissingen

VLISSINGEN - De politie onderzoekt een reeks vernielingen aan auto’s in Vlissingen. Ze is hiervoor een man in lichte kleding op het spoor.

1 dag geleden
'Als je in Vlissingen opgroeit, heb je een streepje voor'

VLISSINGEN - Helge Prinsen portretteert in de rubriek ‘Ik ben Vlissingen’ elke week een van haar stadsgenoten. Met haar korte portretten wil ze bekende en minder bekende Vlissingers in de schijnwerpers zetten en zo een mooi beeld van de stad schetsen waar zij is geboren en getogen.

1 dag geleden
Vlissingse Turn Vereniging haalt goud in Breda

VLISSINGEN - Afgelopen zaterdag werd door een aantal turnsters van de Vlissingse Turn Vereniging in een reeks van turnwedstrijden de laatste kwalificatiewedstrijd geturnd in Breda.

2 dagen geleden
Dronken automobilist rijdt tegen geparkeerde auto aan

VLISSINGEN - De politie heeft zaterdag het rijbewijs van een automobilist ingevorderd nadat hij onder de invloed van alcohol tegen een geparkeerde auto was gereden. De man had ruim 8 keer zo veel op dan wettelijk is toegestaan.

3 dagen geleden