
Warmtenet met restwarmte Zeeland Refinery kan, maar is nog te duur
‘s-HEERENHOEK - De restwarmte van Zeeland Refinery is voldoende om de huizen in Lewedorp, Nieuwdorp, ’s-Heerenhoek, Heinkenszand en Borssele het hele jaar te verwarmen en te voorzien van warm water.
Dat blijkt uit een haalbaarheidsonderzoek dat is uitgevoerd met ondersteuning van het Interreg-project Doen Energiemakelaar. Het is uitgevoerd door Bureau Greenvis. De stroom restwarmte van de olieraffinaderij is voldoende om de huizen in de vijf dorpen het hele jaar door te verwarmen. In combinatie met de plannen voor de bouw van een waterstoffabriek in het Sloegebied is het plan toekomstbestendig, omdat de restwarmte bij de productie van waterstof ook is te gebruiken op het warmtenet, zo zeggen de onderzoekers.
Kostbaar
Vanwege de hoeveelheid laagbouw en de afstand tussen de huizen onderling en de dorpen is de aanleg zo’n warmtenet echter erg kostbaar. Het is nu dan ook nog niet rendabel.
Kostenplaatjes
Er zijn echter kansen, vinden alle betrokkenen. Ze laten het bureau dan ook verder onderzoek doen en een aantal scenario’s maken met uitgewerkte kostenplaatjes. Het onderzoek naar een warmtenet met restwarmte is onderdeel van het streven om Zeeland in 2050 een CO2-neutraal te laten zijn. Dat doel staat in de regionale energiestrategie.
Meer uit Beveland
GOES - Op de kruising van de Wijngaardstraat en de Kolveniershof in Goes zijn gisteravond rond 22.30 uur een auto en een elektrische step met elkaar in botsing gekomen.
2 uur geledenHEINKENSZAND - Lokaal Impact Fonds Borsele houdt op dinsdag 20 mei een bijeenkomst voor alle verenigingen en stichtingen in De Stenge in Heinkenszand. Het fonds is bedoeld om lokale initiatieven in de gemeente Borsele financieel te steunen. Het gaat om initiatieven die bijdragen aan de leefbaarheid, duurzaamheid en sociale samenhang in de dorpen van Borsele.
2 uur geledenGOES - De gemeente Goes behoort tot de duurste gemeenten in Zeeland om te trouwen op vrijdagmiddag. Een bruidspaar betaalt 503 euro voor een vrijdagmiddagceremonie. Daarmee staat Goes op de vijfde plek qua kosten. Middelburg is met 730 euro de duurste gemeente.
6 uur geledenWie kan er mooier vertellen over zijn werk dan degene die er dagelijks mee bezig is? Waar komt zijn of haar liefde voor het vak vandaan? Waarom hebben ze voor dit beroep gekozen? Wat is er zo mooi aan? En hoe ziet een werkdag eruit? Deze keer in de rubriek 'Op de werkvloer bij': Rubin Timmer (planner/coördinator) en Ferry van Yperen (Lead Engineer) van TA Control Systems.
8 uur geledenGOES - Vrijwilligers bij sportverenigingen in Zeeland kunnen in mei deelnemen aan een cursus tot vertrouwenscontactpersoon (VCP-V). Het Coördinatiepunt Clubondersteuning Zeeland organiseert de training in samenwerking met Centrum Veilige Sport. De bijeenkomsten vinden plaats op woensdagavond 14 en 21 mei.
1 dag geledenGOES - Hulpdiensten zijn afgelopen nacht in actie gekomen nadat een levenloos persoon werd aangetroffen in de buurt van de Westwal in Goes. Het slachtoffer zou zijn gereanimeerd, maar de hulp mocht niet baten. De politie heeft onderzoek gedaan en liet vanochtend weten dat er sprake is van een natuurlijke dood.
1 dag geledenGOES- Een traumahelikoper is zaterdagavond ingezet voor een geplande overplaatsing van een patiënt van het ADRZ-ziekenhuis aan de 's-Gravenpolderseweg naar het Erasmus MC in Rotterdam. Ook de brandweer werd opgeroepen. Wanneer patiënten van het ene naar het andere ziekenhuis moeten worden vervoerd, worden doorgaans ambulances ingezet. Vanwege specifieke omstandigheden werd dit keer voor vervoer door de lucht gekozen.
1 dag geleden