
Warmste april ooit in Spanje en Portugal
BRUSSEL (ANP) - De maand april was dit jaar de warmste ooit gemeten in Spanje en Portugal, meldt de Europese klimaatdienst Copernicus maandag. Wereldwijd staat april van dit jaar op een gedeelde vierde plek als het gaat om de warmste aprilmaanden ooit.
Volgens de Spaanse weerdienst Aemet lag de gemiddelde temperatuur met 14,9 graden op het Iberisch Schiereiland 3 graden boven het klimaatgemiddelde van 1991 tot 2020. Met name aan het einde van de maand was het erg warm. Op veel plekken kwam de temperatuur al boven de 35 graden uit. Op 27 april werd 38,8 graden gemeten in het Spaanse Córdoba, een record voor de maand april.
Het was in Spanje en Portugal niet alleen erg warm, ook werd april gekenmerkt door droogte. Volgens Aemet viel met 14,2 millimeter regen slechts 22 procent van de normale waarde voor de maand. Daarmee was het de droogste april sinds het begin van de metingen in 1961.
Ook in delen van Afrika, Centraal-Azië, Zuidoost-Azië, Japan en het noorden van Noord-Amerika was het veel warmer dan normaal. In Alaska, Mongolië, het Arabisch Schiereiland, India en Australië was het juist kouder dan gemiddeld. Dat gold ook voor het Verenigd Koninkrijk en een groot deel van het zuidoosten van Europa.
De kans is groot dat de gemiddelde temperaturen dit jaar warm zullen blijven. Ook is er een stijgende kans dat het weerfenomeen El Niño zich voordoet. In april werden bovengemiddelde temperaturen over de oostelijke Stille Oceaan waargenomen. "Dat is een vroeg signaal voor een mogelijke overgang naar El Niño-omstandigheden die vaak leiden tot hogere temperaturen over de wereld", zegt Samantha Burgess van Copernicus.
El Niño wordt geassocieerd met warmer dan normale oceaanoppervlaktetemperaturen in de centrale en oostelijke tropische Stille Oceaan. Het fenomeen heeft veel invloed op weerpatronen en omstandigheden over de hele wereld. In het zuiden van Zuid-Amerika en de Hoorn van Afrika kan El Niño voor meer regenval zorgen. Australië, Indonesië en delen van Zuid-Azië moeten rekening houden met ernstige droogte. In onze regio is de invloed van het weerfenomeen niet zo groot.
Meer uit Buitenland
BERLIJN (ANP/DPA) - CDU/CSU en de SPD hebben in Duitsland maandag het regeerakkoord ondertekend, een dag voordat de nieuwe regering wordt beëdigd. De aankomende bondskanselier Friedrich Merz zei tijdens de ceremonie "alle vertrouwen" te hebben dat de partijen "zullen slagen ons land te regeren met kracht, planning en vertrouwen".
22 minuten geledenGAZA-STAD (ANP/AFP) - Hamas noemt het Israëlische plan voor de hervatting van de hulplevering aan de bevolking van Gaza "politieke chantage". Het Israëlische veiligheidskabinet stemde in de nacht van zondag op maandag in met het plan dat ervoor moet zorgen dat Hamas geen controle kan krijgen over de hulpleveranties.
25 minuten geledenISLAMABAD (ANP/DPA) - Pakistan heeft maandag opnieuw een raket getest te midden van oplopende spanningen met India na een dodelijke terroristische aanslag in de betwiste regio Kasjmir.
1 uur geledenMADRID (ANP/RTR) - Koperdieven hebben zondagavond een deel van het Spaanse hogesnelheidsnetwerk platgelegd. Duizenden mensen strandden op stations en sommigen moesten de nacht doorbrengen in de trein. De Spaanse minister van Transport Oscar Puente spreekt in een bericht op X van "ernstige sabotage".
1 uur geledenPARIJS (ANP) - De Europese Commissie gaat de komende jaren fors extra investeren in onderzoek en wetenschap. Voorzitter Ursula von der Leyen kondigde maandag op de Sorbonne-universiteit in Parijs aan 500 miljoen euro vrij te maken om van Europa "een magneet voor onderzoekers te maken". Ook komt de Commissie met een nieuwe 7-jarige "supersubsidie" om de knapste koppen naar Europa te halen en te houden.
2 uur geledenBERLIJN (ANP/DPA) - De Duitse sociaaldemocratische partij SPD heeft maandag haar keuzes voor de ministerposten bekendgemaakt. De huidige minister van Defensie Boris Pistorius behoudt die functie. SPD-leider Lars Klingbeil wordt de nieuwe vicekanselier en minister van Financiën.
2 uur geledenKIGALI (ANP/RTR) - Rwanda voert gesprekken over de mogelijke opvang van immigranten die uit de Verenigde Staten gedeporteerd worden. Dat meldt de Rwandese minister van Buitenlandse Zaken Olivier Nduhungirehe.
3 uur geleden