
Wall Street wint na signalen over tragere rentestappen door Fed
NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn woensdag met winsten de handel uitgegaan. Beleggers reageerden onder meer op de publicatie van de notulen van de laatste beleidsvergadering van de Federal Reserve. Daaruit kwam naar voren dat de centralebankenkoepel de rentes in de VS wel eens wat minder hard zou kunnen gaan verhogen.
De afgelopen vier vergaderingen werden de rentes in de VS keer op keer met 0,75 procentpunt verhoogd. De hogere rentestanden zijn nodig bij de bestrijding van de torenhoge inflatie. Keerzijde van de grote rentestappen is de impact ervan op de economische groei. Beleidsmakers schatten de kans op een recessie in de VS op 50 procent. De leidende Dow-Jonesindex steeg 0,3 procent tot 34.194,06 punten. De brede S&P 500 won 0,6 procent tot 4027,26 punten en techgraadmeter Nasdaq klom 1 procent tot 11.285,32 punten.
Manchester United zette zijn eerder ingezette opmars voort. De beursgenoteerde voetbalclub bevestigde dat de Amerikaanse eigenaren, de familie Glazer, met financiële adviseurs kijken naar een mogelijke verkoop van de Engelse club van de Nederlandse trainer Erik ten Hag. Het aandeel won ruim een kwart, waar de club een dag eerder ook al 15 procent aan beurswaarde won door geruchten over een mogelijk afscheid van de Amerikaanse geldschieters.
Verder kwam Deere met cijfers en werd 5 procent hoger gezet. De producent van landbouwmachines verhoogde ook zijn verwachtingen voor het hele jaar. Nordstrom kelderde dik 4 procent. De Amerikaanse keten van luxe warenhuizen zag de verkopen in de afgelopen maanden vertragen en verlaagde de winstverwachting voor het hele jaar. HP steeg 1,8 procent. De computermaker gaat de komende jaren duizenden banen schrappen. Dat is het gevolg van een dalende vraag naar computers, waardoor HP de omzet in het afgelopen kwartaal zag dalen.
Tesla stond ook in de schijnwerpers. De maker van elektrische voertuigen won 7,8 procent na een positief analistenrapport. Kenners van Citigroup wezen naar evenwichtigere vooruitzichten wat betreft risico's en opbrengsten. Citigroup (min 2,2 procent) zelf was een opvallende daler. De bank kreeg een tik op de vingers van de toezichthouder. Volgens de bankenautoriteit moet Citi het beheer van financiële gegevens beter op orde krijgen.
De euro was 1,0396 dollar waard, tegen 1,0357 dollar bij het slot in Europa. Een vat Amerikaanse olie kostte 4,3 procent minder op 77,46 dollar. Brentolie werd 4 procent goedkoper op 84,80 dollar per vat.
Meer uit Financieel
BERLIJN (ANP/DPA) - De Duitse bondskanselier Olaf Scholz belooft dat de overheid haar taken zal blijven vervullen, ondanks de begrotingscrisis die zijn regering op haar kop heeft gezet. "De lopende uitgaven zullen niet worden beïnvloed", zei Scholz dinsdag in de Bondsdag, het Duitse parlement. "De staat zal zijn taken blijven vervullen."
8 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Meerdaagse kerstmarktcruises over de Rijn of een dagtrip naar Oberhausen. Nederlanders trekken in de feestmaanden weer in groten getale de grens over om kerstmarkten in Duitse steden te bezoeken, geven reisorganisaties en de ANWB aan.
50 minuten geledenROTTERDAM (ANP) - Het aantal pogingen tot phishing bij Nederlandse bedrijven is op weekbasis bijna vertienvoudigd in vergelijking met een jaar eerder. Dat zegt telecomaanbieder KPN op basis van eigen cijfers. Cybercriminelen proberen door phishing persoonlijke, financiële of inloggegevens te verkrijgen.
1 uur geledenWENEN (ANP/BLOOMBERG) - Oliekartel OPEC verdedigt zich tegen kritiek van het Internationaal Energie Agentschap (IEA) dat te weinig wordt gedaan door de olie-industrie om klimaatverandering aan te pakken. Het IEA heeft onder meer gezegd dat gestopt moet worden met fossiele investeringen en dat oliebedrijven veroorzakers van de klimaatproblemen zijn.
1 uur geledenLONDEN (ANP) - De Nederlandse ontwikkelingsbank FMO heeft een fonds opgericht van 1,1 miljard dollar (zo'n 1 miljard euro) voor klimaatprojecten en ongelijkheidsbestrijding in ontwikkelingslanden. Het geld is grotendeels afkomstig van een pensioenfonds en verzekeringsmaatschappij, partijen die zulke investeringen meestal zouden laten liggen. Het fonds steunt projecten in armere landen die over het algemeen risicovoller zijn, maar die juist leningen nodig hebben om te kunnen slagen. Met een nieuw soort constructie van FMO en filantropische stichting MacArthur zijn de geldschieters nu wel bereid hier geld in te stoppen.
2 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Marel behoorde dinsdag tot de verliezers op de Amsterdamse beurs. De IJslandse fabrikant van vlees- en visverwerkende machines heeft het overnamevoorstel van zijn Amerikaanse branchegenoot John Bean Technologies (JBT) verworpen. Volgens het bestuur van het bedrijf, dat ook in Nederland veel activiteiten heeft, is het voorstel van JBT niet in het beste belang van de aandeelhouders. Het aandeel werd 2,5 procent lager gezet.
2 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De IJslandse fabrikant van vlees- en visverwerkende machines Marel heeft het overnamevoorstel van zijn Amerikaanse branchegenoot John Bean Technologies (JBT) verworpen. Volgens het bestuur van het in Amsterdam genoteerde bedrijf, dat ook in Nederland veel activiteiten heeft, is het voorstel van JBT niet in het beste belang van de aandeelhouders.
2 uur geleden