Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Wall Street lager, maar vaccinproducenten flink omhoog

Wall Street lager, maar vaccinproducenten flink omhoog

NEW YORK (ANP) - De Amerikaanse aandelenbeurzen op Wall Street zijn maandag met rode cijfers aan de week begonnen. Net als in Europa heeft onzekerheid over de economie gezien de opkomst van de Delta-variant van het coronavirus zich meester gemaakt van beleggers. Veel aandelen werden daarom lager gezet, maar de producenten van coronavaccins gingen juist hard omhoog.

Daarbij gaat het vooral om bedrijven die vaccins met de mRNA-techniek maken, zoals BioNtech, Moderna en Novavax. Die biotechbedrijven werden tot 12,8 procent hoger gezet. Ook de makers van coronatesten zoals Fulgent Genetics, Quidel, Quest Diagnostics en OraSure Technologies stegen, tot 9,8 procent.

De Dow-Jonesindex sloot 2,1 procent lager op 33.962,04 punten. De breed samengestelde S&P 500 ging 1,6 procent omlaag tot 4258,49 punten en techbeurs Nasdaq daalde 1,1 procent tot 14.274,98 punten.

Delta Air Lines

Bedrijven die afhankelijk zijn van toerisme moesten het ontgelden. Zo verloren Delta Air Lines, American Airlines en United Airlines tot 5,5 procent. De cruisemaatschappijen Carnival, Royal Caribbean en Norwegian Cruise Line werden tot 5,7 procent lager gezet. Maar ook de financiële sector had het lastig, met minnen voor grote banken als JPMorgan Chase, Citigroup, Goldman Sachs en Bank of America tot 3,3 procent. Machinebouwer Caterpillar en vliegtuigfabrikant Boeing leverden tot 4,9 procent in.

De oliefondsen stonden onder druk door een akkoord tussen oliekartel OPEC en zijn bondgenoten over een productieverhoging, waardoor de olieprijzen flink daalden. Een vat Amerikaanse olie werd 7,6 procent goedkoper op 66,34 dollar per vat. Brentolie ging voor 68,60 dollar per vat van de hand, een daling van 6,8 procent. Grote olie- en gasproducenten als ExxonMobil, Chevron, ConocoPhillips en Marathon Petroleum daalden tot 4,5 procent. Oliedienstverleners als Halliburton, Schlumberger en Apache moesten tot 4,4 procent prijsgeven.

Zoom Video Communications

Zoom Video Communications stond eveneens in de belangstelling met een min van 2,2 procent. De onlinevergaderdienst neemt voor 14,7 miljard dollar het bedrijf Five9 over, dat zich bezighoudt met callcenterdiensten via het internet. Het is de grootste overname ooit voor Zoom en moet de onderneming helpen nog beter de concurrentie aan te gaan op het gebied van diensten voor thuiswerk en op afstand werken. De overname wordt geheel in aandelen afgehandeld. Het aandeel Five9 won 5,9 procent.

De euro was 1,1797 dollar waard tegen 1,1801 dollar bij de slotbel in Europa.

Meer uit Financieel

Inflatie eurozone zwakt in september af tot 4,3 procent

LUXEMBURG (ANP/RTR) - De inflatie in de eurozone is in september afgezwakt tot 4,3 procent op jaarbasis, van 5,2 procent in augustus. Dat meldt het Europese statistiekbureau Eurostat in een voorlopige raming. De minder hoge inflatie is vooral te danken aan de gedaalde energieprijzen vergeleken met vorig jaar. Een jaar geleden schoten de energieprijzen nog de hoogte in door de oorlog in Oekraïne en de sterk geslonken gasleveringen van Rusland aan Europa.

1 uur geleden
JetBlue klaagt over krimp Schiphol, wil dat VS KLM aanpakken

NEW YORK (ANP) - Luchtvaartmaatschappij JetBlue heeft bij het Amerikaanse ministerie van Transport een klacht ingediend over de voorgenomen krimp die de Nederlandse regering wil doorvoeren op Schiphol. De Amerikaanse budgetvlieger vreest zijn start- en landingsrechten op de luchthaven kwijt te raken door de vermindering van het aantal vluchten. Het bedrijf spoort het ministerie van Transport daarom aan zo'n verbanning van Schiphol te vergelden door KLM minder ruimte te geven op Amerikaanse luchthavens.

2 uur geleden
Credit Suisse verwacht 1,6 miljard verlies op verkoop leningen

ZÜRICH (ANP) - De geplaagde bank Credit Suisse rekent in het derde kwartaal op verliezen die kunnen oplopen tot 1,6 miljard dollar (1,5 miljard euro) door de verkoop van bepaalde leningen. Het gaat om een groep leningen die na de gedwongen overname van Credit Suisse door UBS niet meer tot de kernactiviteiten van de bank behoort.

3 uur geleden
AEX opent hoger in aanloop inflatiecijfers eurozone

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op de aandelenbeurs in Amsterdam is vrijdag op de laatste handelsdag van de beursmaand september hoger geopend. Beleggers kijken vooral uit naar nieuwe cijfers over de inflatie in het eurogebied. Statistiekbureau Eurostat komt met voorlopige schattingen voor de inflatie in september. In de Verenigde Staten komt er ook een belangrijk inflatiecijfer naar buiten.

3 uur geleden
Blik beleggers op nieuwe inflatiecijfers eurozone

AMSTERDAM (ANP) - De aandacht van beleggers op de Europese aandelenbeurzen zal vrijdag voor een groot deel uitgaan naar nieuwe cijfers over de inflatie in het eurogebied. Statistiekbureau Eurostat komt met voorlopige schattingen voor de inflatie in september. In de Verenigde Staten komt er ook een belangrijk inflatiecijfer naar buiten.

4 uur geleden
Meer dan helft Duitse elektriciteit komt uit hernieuwbare bronnen

BERLIJN (ANP/DPA) - Duitsland, de grootste energieverbruiker van Europa, haalde in het eerste kwartaal meer dan de helft van zijn elektriciteit uit hernieuwbare bronnen. Die waren goed voor zo'n 52 procent van alle verbruikte stroom, berekende onderzoeksbureau ZSW samen met de koepelorganisatie voor nutsbedrijven BDEW.

4 uur geleden
Winkeliers verkopen minder maar halen hogere omzet

DEN HAAG (ANP) - Winkeliers hebben in augustus een hogere omzet behaald, maar verkochten minder. Supermarkten en andere verkopers van voedingsmiddelen zagen de omzet het hardst stijgen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

5 uur geleden