Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

VSCD: uur extra open zorgt voor meer voorstellingen en publiek

VSCD: uur extra open zorgt voor meer voorstellingen en publiek

AMSTERDAM (ANP) - Voor de culturele sector maakt een sluitingstijd van 23.00 uur in plaats van 22.00 uur uit, omdat theaters zo meer voorstellingen kunnen draaien. Dat zegt een woordvoerder van de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD). Bovendien kunnen voorstellingen dan doordeweeks later beginnen, zodat het publiek gemakkelijker na werk naar een voorstelling kan komen kijken.

Een extra uur speeltijd maakt vooral uit voor de grotere producties, stelt de VSCD-woordvoerder. "Die duren zo'n twee tot drie uur en zijn niet zo makkelijk te verschuiven. Dat heeft ook met het publiek te maken, dat overdag aan het werk is en vaak vanuit andere steden of dorpen naar het theater moet reizen." Daardoor zijn voorstellingen lastig te vervroegen, meent hij. Sommige theaters kiezen er wel voor om dit te doen, maar dat leidt volgens hem tot lege zalen. Daarbij houden theaters vaak meerdere voorstellingen op een avond, maar "dat kan nu niet. Dat maakt het ook weer minder rendabel".

Maar het grootste probleem, meent de zegsman, is toch de 1,5 meter afstand, waardoor theaters minder publiek kunnen ontvangen. "Daardoor trekken veel producties zelf de stekker eruit. Maar er zijn ook artiesten die uit principe niet willen spelen met 1,5 meter afstand, voor een legere zaal." Ook het controleren op QR-codes is volgens de woordvoerder "toch een operatie". "Zo'n avond loopt al minder soepel dan voor de coronacrisis."

Eerder riepen onder anderen cabaretier Diederik Ebbinge en cabaretière Sanne Wallis de Vries ook al op om theaters niet tot 22.00 uur, maar tot 23.00 uur open te houden. De culturele sector had woensdag een gesprek met staatssecretaris Gunay Uslu (Cultuur en Media), waarin zij de staatssecretaris vroeg de sluitingstijd van 22.00 uur en de 1,5 meter af te schaffen. Uslu meldde dat die maatregelen niet eerder dan de nu geldende zes weken kunnen worden afgeschaft.

1 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

JoMePi 3 maanden geleden
Is dat zich hard maken voor de cultuur sector? Volgens mij heet dat aan het handje van Rutte en trawanten lopen. Een lachertje deze staatssecretaris

Meer uit Entertainment

Pussy Riot treedt met Maria Aljotsjina op in Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - De bekende Russische punkband Pussy Riot heeft zaterdagavond opgetreden in Amsterdam. In poppodium Q-Factory stond ook de bekende activiste Maria Aljotsjina op het toneel. Zij ontvluchtte Rusland eerder deze maand ondanks dat ze onder politietoezicht stond.

1 dag geleden
Songfestivaluitslag niet aangepast na ontdekken verdachte stemmen

TURIJN (ANP) - De uitslag van de finale van het Eurovisie Songfestival wordt niet meer aangepast. De European Broadcasting Union (EBU) heeft de eindrangschikking bevestigd nadat er de afgelopen dagen onderzoek is gedaan naar mogelijke stemfraude bij de jury's van zes landen.

3 dagen geleden
Chinezen boos dat ze niet droog blijven onder 'paraplu' van Gucci

BEIJING (ANP/BLOOMBERG) - Chinezen halen op socialmediaplatform Weibo uit naar de 'paraplu' die luxemerk Gucci en sportmerk Adidas daar samen op de markt hebben gebracht. Ze schrijven dat het omgerekend 1500 euro kostende product niet eens water kan tegenhouden. De merken zeggen zelf dat het gaat om een modieuze parasol en geen paraplu.

3 dagen geleden
Laura Pausini test positief op corona na songfestivalfinale

TURIJN (ANP) - De Italiaanse zangeres en presentatrice Laura Pausini heeft rond de finale van het Eurovisie Songfestival corona opgelopen. Ze maakte dat op Instagram bekend.

3 dagen geleden
Glennis Grace wist niet van persbericht over dagvaarding

AMSTERDAM (ANP) - Glennis Grace en haar advocaat waren niet op de hoogte van het feit dat donderdag naar buiten zou komen dat de zangeres wordt gedagvaard. "Helaas moeten wij constateren dat het Openbaar Ministerie kennelijk liever communiceert via de media dan rechtstreeks met ons als advocaten", laat Kerem Canatan, de advocaat van Grace, weten in een reactie.

3 dagen geleden
Senegalese zanger Youssou N'Dour naar Nederland

AMSTERDAM (ANP) - De beroemde Senegalese zanger Youssou N'Dour komt op 19 oktober naar Amsterdam voor een concert in Het Concertgebouw. Ook zal hij spreken op een conferentie van het Amsterdam Dance Event (ADE).

3 dagen geleden
Grunberg ontvangt P.C. Hooft-prijs

DEN HAAG (ANP) - Arnon Grunberg krijgt donderdagavond in theater Diligentia in Den Haag de P.C. Hooft-prijs voor proza, een oeuvreprijs van 60.000 euro. Volgens de jury heeft Grunberg een "immense bijdrage geleverd aan de Nederlandse literatuur".

4 dagen geleden