Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

VS veroordelen 'intimidatie' van buitenlandse pers in China

VS veroordelen 'intimidatie' van buitenlandse pers in China

WASHINGTON (ANP/AFP/BLOOMBERG/RTR) - De Verenigde Staten zeggen zich "grote zorgen" te maken over de manier waarop buitenlandse verslaggevers worden behandeld in China. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat journalisten zijn lastiggevallen en geïntimideerd.

China zegt volgens een woordvoerder van het departement dat buitenlandse media welkom zijn, "maar de manier waarop het land opereert vertelt een ander verhaal". Minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken riep Peking via Twitter op "het beter te doen".

Er zijn recentelijk onder anderen journalisten lastiggevallen die verslag deden van dodelijke overstromingen in China. De FCCC, een organisatie voor buitenlandse correspondenten in China, zei dat verslaggevers zijn belaagd door de lokale bevolking en personeel van de BBC en Los Angeles Times met de dood is bedreigd.

BBC

De FCCC stelt dat de jongerenbeweging van de regerende Communistische Partij haar volgers op sociale media had gevraagd om te melden waar een BBC-verslaggever zich bevond. Ook zouden Chinezen die werken voor buitenlandse media er online van zijn beschuldigd dat ze verraders zijn.

Een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de BBC deze week omschreven als een "nepnieuwsorganisatie" die zijn land zwart maakt. Hij zei dat de Britse omroep zich niet houdt aan journalistieke normen. De zegsman benadrukte ook dat buitenlandse verslaggevers gewoon hun werk kunnen doen in China.

Zhengzhou

De BBC had verslag gedaan over de watersnood in de stad Zhengzhou, waar 14 doden vielen en honderden mensen vast kwamen te zitten toen de metro overstroomde. Verslaggevers van het Franse persbureau AFP zijn daar ook belaagd door inwoners en moesten hun beeldmateriaal verwijderen.

Ook journalist Mathias Boelinger van de Duitse omroep Deutsche Welle kreeg in Zhengzhou te maken met een boze menigte, die hem kennelijk had aangezien voor de BBC-journalist. Mensen duwden de verslaggever en probeerden zijn telefoon af te pakken. "Ze schreeuwden dat ik een slechte man was en moest stoppen met hun land zwart maken", schreef Boelinger op Twitter.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Buitenland

Taliban willen spreektijd bij Algemene Vergadering VN

NEW YORK (ANP/DPA) - De extremistische Taliban willen Afghanistan na hun machtsgreep ook officieel vertegenwoordigen bij de Verenigde Naties. Ze hebben spreektijd aangevraagd bij de Algemene Vergadering die momenteel gaande is in New York. Daar spreken allerlei wereldleiders.

2 uur geleden
Bolsonaro's gezondheidschef test positief op corona na VN-bezoek

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG/RTR) - De Braziliaanse minister van Volksgezondheid Marcelo Queiroga heeft dinsdag positief getest op het coronavirus in New York, waar hij president Jair Bolsonaro vergezelde tijdens de 76e Algemene Vergadering van de Verenigde Naties.

3 uur geleden
VN-vluchtelingenbaas: VS-uitzettingen Haïtianen mogelijk onwettig

GENÈVE (ANP/RTR) - De massale uitzetting van Haïtianen uit de Verenigde Staten zonder vaststelling of ze bescherming behoeven kan in strijd zijn met het internationaal recht, zei dinsdag Filippo Grande, de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen bij de Verenigde Naties.

9 uur geleden
Xi: China zal geen kolencentrales meer in buitenland bouwen

NEW YORK (ANP/RTR) - China zal geen nieuwe kolengestookte centrales meer in het buitenland bouwen. Dat beloofde de Chinese leider Xi Jinping dinsdag in zijn toespraak tot de jaarlijkse Algemene Vergadering van de Verenigde Naties.

10 uur geleden
Biden zegt nog eens half miljard vaccins aan wereld toe

NEW YORK (ANP/RTR) - De Amerikaanse president Joe Biden zal woensdag nog een een half miljard coronavaccins beschikbaar stellen. De vaccins zijn gemaakt door Pfizer/BioNTech en worden aan naties over de hele wereld verspreid.

11 uur geleden
Merkel roept Duitsers op om te kiezen voor Laschet

STRALSUND (ANP/DPA) - Bondskanselier Angela Merkel heeft zich in de campagne voor de Bondsdagverkiezingen gemengd en Duitsers opgeroepen zich achter Armin Laschet te scharen. Merkels partijgenoot is de kanselierskandidaat van de Christendemocratische CDU en CSU.

11 uur geleden
Erdogan legt klimaatakkoord Parijs aan parlement voor

NEW YORK (ANP/AFP) - Als het aan de Turkse president Recep Tayyip Erdogan ligt, zal zijn land het klimaatakkoord van Parijs volgende maand alsnog ondertekenen.

12 uur geleden