Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

VS veroordelen 'intimidatie' van buitenlandse pers in China

VS veroordelen 'intimidatie' van buitenlandse pers in China

WASHINGTON (ANP/AFP/BLOOMBERG/RTR) - De Verenigde Staten zeggen zich "grote zorgen" te maken over de manier waarop buitenlandse verslaggevers worden behandeld in China. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat journalisten zijn lastiggevallen en geïntimideerd.

China zegt volgens een woordvoerder van het departement dat buitenlandse media welkom zijn, "maar de manier waarop het land opereert vertelt een ander verhaal". Minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken riep Peking via Twitter op "het beter te doen".

Er zijn recentelijk onder anderen journalisten lastiggevallen die verslag deden van dodelijke overstromingen in China. De FCCC, een organisatie voor buitenlandse correspondenten in China, zei dat verslaggevers zijn belaagd door de lokale bevolking en personeel van de BBC en Los Angeles Times met de dood is bedreigd.

BBC

De FCCC stelt dat de jongerenbeweging van de regerende Communistische Partij haar volgers op sociale media had gevraagd om te melden waar een BBC-verslaggever zich bevond. Ook zouden Chinezen die werken voor buitenlandse media er online van zijn beschuldigd dat ze verraders zijn.

Een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de BBC deze week omschreven als een "nepnieuwsorganisatie" die zijn land zwart maakt. Hij zei dat de Britse omroep zich niet houdt aan journalistieke normen. De zegsman benadrukte ook dat buitenlandse verslaggevers gewoon hun werk kunnen doen in China.

Zhengzhou

De BBC had verslag gedaan over de watersnood in de stad Zhengzhou, waar 14 doden vielen en honderden mensen vast kwamen te zitten toen de metro overstroomde. Verslaggevers van het Franse persbureau AFP zijn daar ook belaagd door inwoners en moesten hun beeldmateriaal verwijderen.

Ook journalist Mathias Boelinger van de Duitse omroep Deutsche Welle kreeg in Zhengzhou te maken met een boze menigte, die hem kennelijk had aangezien voor de BBC-journalist. Mensen duwden de verslaggever en probeerden zijn telefoon af te pakken. "Ze schreeuwden dat ik een slechte man was en moest stoppen met hun land zwart maken", schreef Boelinger op Twitter.

Meer uit Buitenland

NAVO noemt lekkages Nord Stream sabotage

BRUSSEL (ANP) - Ook de NAVO gaat ervan uit dat de lekkages aan de gaspijpleidingen Nord Stream 1 en 2 opzettelijk zijn veroorzaakt. In een bericht op Twitter zegt secretaris-generaal Jens Stoltenberg de "sabotage" te hebben besproken met de Deense minister van Defensie.

58 seconden geleden
Spionnen: Noord-Korea heeft eerste kernproef in jaren voorbereid

SEOUL (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Noord-Korea heeft voorbereidingen getroffen voor de eerste nucleaire test sinds 2017. Als de kernproef doorgaat zal die waarschijnlijk tussen 16 oktober en 7 november plaatsvinden, denkt de Zuid-Koreaanse inlichtingendienst NIS volgens persbureau Yonhap.

1 uur geleden
Nord Stream-lek 'geen aanval op Zweden', EU dreigt met acties

STOCKHOLM (ANP/RTR) - De vermoedelijke sabotage van de gaspijpleidingen Nord Stream 1 en 2 is geen aanval op Zweden. Dat verklaarde de Zweedse minister van Buitenlandse Zaken Ann Linde tegenover de publieke omroep SVT. De Europese Unie dreigt met harde acties tegen degenen die de energiezekerheid van Europa verstoren.

2 uur geleden
EU: referenda in Oekraïne zijn illegaal en de uitslagen vervalst

BRUSSEL/BERLIJN (ANP/AFP/DPA) - De referenda die de afgelopen dagen in het zuidoosten van Oekraïne zijn gehouden over aansluiting bij Rusland zijn "illegaal en de uitslagen zijn vervalst". Dit zei de buitenlandcoördinator van de Europese Unie, Josep Borrell. De stembusgang in door Rusland bezette delen van Oekraïne is "een nieuwe schending van de territoriale onschendbaarheid van Oekraïne", aldus Borrell.

2 uur geleden
Meloni: nieuwe Italiaanse regering zal Oekraïne steunen

ROME (ANP/DPA) - De winnaar van de Italiaanse parlementsverkiezingen, Giorgia Meloni, heeft Oekraïne verzekerd dat de nieuwe regering van Italië volledige steun aan het land zal bieden.

4 uur geleden
Amerikaans-Russische missie naar ISS uitgesteld om orkaan Ian

CAPE CANAVERAL (ANP) - De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft de lanceerdatum van de Crew 5-missie naar het internationale ruimtestation ISS verschoven vanwege de orkaan Ian die de staat Florida nadert. De lancering stond gepland voor aanstaande maandag vanaf het Kennedy Space Center in de Amerikaanse staat, maar in een verklaring zegt NASA nu dat de SpaceX-raket op zijn vroegst dinsdag 4 oktober om 12.23 uur (lokale tijd) wordt gelanceerd. Mogelijk wordt de lancering zelfs nog een dag verschoven.

6 uur geleden
Hele elektriciteitsnet Cuba ligt plat, deels door orkaan Ian

HAVANA (ANP/RTR) - In heel Cuba is deels als gevolg van orkaan Ian de stroom uitgevallen, meldt Lázaro Guerra, de technisch directeur van het staatsbedrijf dat verantwoordelijk is voor het elektriciteitsnet in Cuba. Volgens staatsmedia wordt de stroomuitval veroorzaakt door een storing in het nationale elektriciteitssysteem. De storing zou deels zijn veroorzaakt door de orkaan, die dinsdag over het eiland raasde.

8 uur geleden