Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

VS evacueren tolken uit Afghanistan, Biden spreekt over mijlpaal

VS evacueren tolken uit Afghanistan, Biden spreekt over mijlpaal

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse autoriteiten hebben een eerste groep Afghaanse medewerkers naar de Verenigde Staten gevlogen in het kader van een operatie om personeel uit Afghanistan te halen. President Joe Biden sprak in een verklaring over een "belangrijke mijlpaal".

Amerikaanse troepen vertrekken na twintig jaar uit Afghanistan en dat leidt tot grote bezorgdheid onder Afghanen die bijvoorbeeld als tolk of chauffeur voor de VS hebben gewerkt. Zij vrezen voor wraakacties nu de moslimextremisten van de Taliban daar steeds verder oprukken.

De eerste groep geëvacueerde Afghanen bestaat volgens Amerikaanse media uit ongeveer tweehonderd personen. Zij vertrokken vanuit de Afghaanse hoofdstad Kabul naar Fort Lee in Virginia. Biden bevestigde vrijdag dat die eerste vlucht van 'Operation Allies Refuge' is geland.

Belofte

De president zei dat een belofte wordt ingelost aan de duizenden Afghanen die in hun thuisland "schouder aan schouder hebben gestaan" met de Amerikanen. Ze konden rechtstreeks naar de VS vliegen omdat al achtergrondchecks zijn uitgevoerd door de inlichtingendiensten.

De Afghanen mogen in Fort Lee hun visumaanvraag afronden. Ook ondergaan ze daar medische controles. Daarna kunnen ze beginnen aan "hun nieuwe levens in de Verenigde Staten", aldus Biden. Vele duizenden andere Afghanen moeten nog wel te horen krijgen of ze in aanmerking komen voor evacuatie.

Visumprogramma

De Amerikaanse autoriteiten hebben een speciaal visumprogramma opgezet voor hun voormalige medewerkers in Afghanistan. Er hebben naar schatting al 18.000 Afghanen zo'n 'Special Immigrant Visa' aangevraagd. Daarnaast zijn er ook nog zo'n 53.000 gezinsleden van ex-medewerkers die mee willen.

Het kan volgens nieuwssite The Hill tot achthonderd dagen duren voordat zo'n visumaanvraag is verwerkt. Dat leidde tot onvrede in de Amerikaanse politiek, waar pogingen worden gedaan om het proces te stroomlijnen.

Er bestaat ook bezorgdheid onder Amerikaanse politici over Afghaanse ex-medewerkers die buiten Kabul wonen. Die kunnen onderschept worden door de Taliban als ze proberen de hoofdstad te bereiken. De Amerikaanse autoriteiten zeggen niet de middelen te hebben om mensen op te halen in andere delen van Afghanistan.

Meer uit Buitenland

Biden belooft Kyiv 175 miljoen in afwachting van miljardenpakket

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse president Joe Biden gaat aankondigen dat hij 175 miljoen dollar (162 miljoen euro) vrijmaakt voor extra militaire steun aan Oekraïne, meldt een Amerikaanse overheidsbron. De belofte doet hij in afwachting van een miljardenpakket dat door het Congres moet worden goedgekeurd.

6 minuten geleden
Poetin aangekomen in Saudi-Arabië, spreekt met de kroonprins

RIYADH (ANP/RTR) - De Russische president Vladimir Poetin is in Saudi-Arabië aangekomen. Hij spreekt daar met kroonprins Mohammed bin Salman onder meer over olie, de oorlog in Gaza en de oorlog in Oekraïne, zegt het Kremlin. Het is de tweede stop van Poetin tijdens een zeldzaam bezoek aan het Midden-Oosten, na een eerdere stop in de Verenigde Arabische Emiraten.

35 minuten geleden
Oud-voorzitter Kevin McCarthy verlaat het Amerikaanse Congres

WASHINGTON (ANP/RTR) - De voormalige Amerikaanse parlementsvoorzitter Kevin McCarthy verlaat het Huis van Afgevaardigden. De Republikein, die dit najaar als voorzitter werd afgezet, schrijft in de Wall Street Journal dat hij zich niet opnieuw verkiesbaar stelt.

56 minuten geleden
Europese Commissie wil extra geld voor beveiliging synagoges

BRUSSEL (ANP) - Er komt als het aan de Europese Commissie ligt extra Europees geld voor de beveiliging van synagoges, moskeeën en kerken. Het geld is onderdeel van een reeks van maatregelen die de Europese Commissie woensdag versneld heeft voorgesteld om de toenemende polarisatie tegen te gaan.

2 uur geleden
UNESCO voegt iftar toe aan lijst van immaterieel erfgoed

KASANE (ANP) - De iftar, de maaltijd die tijdens de ramadan na zonsondergang wordt gegeten, is opgenomen op de lijst van immaterieel erfgoed van UNESCO. Het Immaterieel Erfgoed Comité van de VN-organisatie heeft een gezamenlijke aanvraag hierover goedgekeurd van Iran, Turkije, Azerbeidzjan en Oezbekistan.

2 uur geleden
Al 10.000 ton aan wapentuig aan Israël geleverd sinds 11 oktober

JERUZALEM/TEL AVIV (ANP) - Na de aankomst van het tweehonderdste vrachtvliegtuig met wapens sinds 11 oktober heeft het Israëlische ministerie van Defensie bekendgemaakt dat er al meer dan 10.000 ton aan wapentuig is aangekomen. De oorlog met Hamas begon 7 oktober en vier dagen later arriveerde het eerste vliegtuig met nieuwe wapens voor het Israëlische leger. Het gaat volgens het ministerie om onder meer gevechtsvoertuigen, wapens, munitie, kogelwerende vesten, medische voorraden en andere zaken.

3 uur geleden
Laatste vermiste dood gevonden na vulkaanuitbarsting Indonesië

JAKARTA (ANP/AFP) - Indonesische reddingswerkers hebben het lichaam gevonden van de laatste persoon die nog vermist werd na een vulkaanuitbarsting op Sumatra. Het dodental stijgt daarmee naar 23.

6 uur geleden