Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

VS en VK: nieuwe aanvallen Houthi's in Rode Zee afgeslagen

VS en VK: nieuwe aanvallen Houthi's in Rode Zee afgeslagen

TAMPA (ANP/RTR) - Amerikaanse en Britse troepen hebben dinsdag drones en raketten neergehaald die de Houthi's hadden afgevuurd richting internationale scheepvaartroutes in de zuidelijke Rode Zee. De Britse defensieminister Grant Shapps omschrijft de aanval als "de grootste" van de Jemenitische rebellen in de Rode Zee tot dusver.

Het Centrale Commando van het Amerikaanse leger (Centcom) maakte eerder bekend dat de strijdkrachten van beide landen achttien drones en drie raketten hadden uitgeschakeld. Er zijn volgens Centcom geen gewonden of schade gemeld. Het was volgens de Amerikanen de 26e Houthi-aanval op commerciële scheepvaartroutes in de Rode Zee sinds 19 november.

Shapps zegt dat het Verenigd Koninkrijk en bondgenoten duidelijk hebben gemaakt dat dergelijke aanvallen "compleet onacceptabel" zijn en dat de Houthi's de gevolgen onder ogen moeten zien als ze doorgaan met hun aanvallen. "We zullen de maatregelen nemen die nodig zijn om onschuldige levens en de wereldeconomie te beschermen", waarschuwt de minister.

De Houthi's staan in de oorlog tussen Israël en Hamas aan de kant van de Palestijnen. Ze zeggen door te gaan met schepen belagen die van of naar Israël varen zolang Israël doorgaat met zijn aanvallen op Gaza. Meerdere scheepvaartbedrijven mijden om die reden de Rode Zee en kiezen voor een omweg.

Meer uit Buitenland

Franse regering van premier Attal wordt demissionair

PARIJS (ANP/AFP) - De Franse president Emmanuel Macron aanvaardt dinsdag volgens plaatselijke media het ontslag van zijn premier Gabriel Attal. Die blijft wel aan en wijdt zich als demissionaire premier aan de lopende zaken. De Franse politiek verkeert in een impasse sinds de parlementsverkiezingen eind juni en begin deze maand.

1 dag geleden
Bonus Moskou voor soldaten die F-16-jets Oekraïne neerhalen

MOSKOU (ANP) - Russisch militair personeel dat in de strijd tegen Oekraïne als eerste een Amerikaanse F-15- of F-16-gevechtsvliegtuig neerschiet, krijgt 15 miljoen roebel bonus. Dat meldt het Russische staatspersbureau RIA Novosti, dat zich baseert op het Russische ministerie van Defensie. Het gaat omgerekend om een afschotpremie van ruim 150.000 euro.

1 dag geleden
Herkozen voorzitter Europarlement waarschuwt voor polarisatie

STRAATSBURG (ANP) - De voorzitter van het Europees Parlement, Roberta Metsola, heeft in haar eerste toespraak na haar herbenoeming gewaarschuwd voor polarisatie in de samenleving. Die heeft geleid tot "meer confronterende politiek, zelfs tot politiek geweld". Daar moet een einde aan komen, maar daarvoor zijn geen gemakkelijke politieke oplossingen, erkende Metsola in het Europees Parlement.

1 dag geleden
Orbán: Trump gaat meteen na verkiezing vrede sluiten in Oekraïne

BRUSSEL/BOEDAPEST (ANP) - Als Donald Trump de Amerikaanse presidentsverkiezingen wint, gaat hij onmiddellijk proberen een einde te maken aan de oorlog tussen Rusland en Oekraïne, zegt de Hongaarse premier Viktor Orbán. Trump zou hem hebben verteld dat hij gedetailleerde vredesbemiddelingsplannen heeft.

1 dag geleden
Maltese conservatief Metsola herkozen als voorzitter Europarlement

STRAATSBURG (ANP) - De conservatieve Maltese Roberta Metsola blijft aan als voorzitter van het Europees Parlement. Het dinsdag nieuw aangetreden parlement heeft haar herkozen voor nog eens minstens tweeënhalf jaar.

1 dag geleden
Kremlin wil weten wat Zelensky met vredesbijeenkomst bedoelt

MOSKOU (ANP/AFP) - Het Kremlin heeft laten weten dat het eerst wil begrijpen wat de Oekraïense president Volodymyr Zelensky bedoelt met zijn vredesconferentie. De reactie wordt gezien als een voorzichtige. Eerder deed Moskou Zelensky's vredesconferentie als onzin af.

1 dag geleden
Psychiatrische zorg voor verdachte van aanval op Franse militair

PARIJS (ANP/AFP) - De man die verdacht wordt van een mesaanval op een Franse militair, krijgt nu psychiatrische zorg, zegt een politiebron tegen persbureau AFP. Het incident komt op een moment waarop de beveiliging in Parijs is opgeschroefd, mede vanwege de Olympische Spelen die eind juli beginnen.

1 dag geleden