Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

VS en EU roepen Tunesië op democratie te respecteren

VS en EU roepen Tunesië op democratie te respecteren

BRUSSEL (ANP) - De Verenigde Staten en de Europese Unie roepen Tunesië op de democratie te respecteren in het land, waar president Kais Saied de regering naar huis heeft gestuurd en het parlement op een zijspoor gezet. EU-buitenlandchef Josep Borrell dringt dinsdag namens de 27 lidstaten aan op "de institutionele stabiliteit zo snel mogelijk te herstellen en met name de parlementaire activiteiten te hervatten, met respect voor fundamentele rechten en met onthouding van elke vorm van geweld."

De VS en de EU maken zich grote zorgen over de situatie in het land. Minister van Buitenland Zaken Sigrid Kaag noemt de ontwikkelingen in Tunesië "verontrustend". "Ik roep alle betrokkenen op vreedzaam te blijven", twittert ze.

De Amerikaanse minister Antony Blinken (Buitenlandse Zaken) heeft Saied maandag telefonisch gesproken. Blinken "moedigde president Saied aan zich te houden aan de principes van de democratie en mensenrechten die de basis vormen van het bestuur in Tunesië", aldus een verklaring uit Washington. Borrell stelt dat de "democratische wortels en eerbiediging van de rechtsstaat, van de grondwet en het wetgevingskader moeten worden behouden, alert blijvend op de wensen en ambities van het Tunesische volk."

Ook de mediasituatie in Tunesië baart zorgen, nadat het kantoor van de Qatarese zender al-Jazeera in Tunis werd gesloten. "We vragen nauwgezet respect voor de vrijheid van meningsuiting en andere burgerrechten", aldus de Amerikanen. In haar tweet maant Kaag "de fundamentele rechten te respecteren, waaronder de vrijheid van de pers."

Meer uit Buitenland

Vier doden na aanval Israël in Zuid-Libanon, Hezbollah vergeldt

BEIROET (ANP/AFP) - Bij een Israëlische luchtaanval op een zuidelijk dorp in Libanon zijn vier mensen uit één familie omgekomen. Dat melden Libanese staatsmedia. De Libanese beweging Hezbollah schoot ter vergelding tientallen raketten op Noord-Israël af.

1 uur geleden
UNRWA-chef zegt dat Israël hem weer toegang tot Gaza ontzegt

GENÈVE (ANP/AFP/RTR) - Israëlische autoriteiten hebben het hoofd van de VN-organisatie voor Palestijnse vluchtelingen (UNRWA), Philippe Lazzarini, voor de tweede keer de toegang tot Gaza ontzegd sinds 7 oktober. Dat zei Lazzarini in een bericht op X. Lazzarini is sinds het uitbreken van de oorlog vier keer in Gaza geweest, onder meer op 17 maart.

2 uur geleden
Rapport: stad Johannesburg aansprakelijk voor brand met 76 doden

JOHANNESBURG (ANP/DPA) - Het stadsbestuur van Johannesburg is deels aansprakelijk voor de gevolgen van een zware brand in de Zuid-Afrikaanse stad, waarbij 76 doden vielen. Dat is de conclusie van een commissie die onderzoek deed naar de brand, die eind augustus plaatsvond. Ook de eigenaar zou zijn verplichtingen niet zijn nagekomen, aldus het eindrapport.

3 uur geleden
HRW: Israël moet niet censureren maar stoppen met zijn wreedheden

NEW YORK (ANP) - De mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) heeft zeer kritisch gereageerd op het besluit van Israël om de activiteiten van het netwerk Al Jazeera in zijn land te verbieden. "In plaats van te proberen de berichtgeving over de wreedheden in Gaza tegen te houden, zou Israël moeten stoppen met het plegen ervan", schreef de HRW-directeur voor Israël en Palestina, Omar Shakir, op X.

5 uur geleden
Hamas-delegatie dinsdag terug in Caïro voor onderhandelingen

CAÏRO (ANP/AFP/RTR) - De Hamas-delegatie die sinds zaterdag in Caïro was voor onderhandelingen over een wapenstilstand in Gaza is zondag vertrokken, maar keert dinsdag terug voor verdere gesprekken. Dat melden Egyptische staatsmedia.

5 uur geleden
Axios: Biden hield munitielevering aan Israël tegen

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse regering heeft afgelopen week een levering van munitie aan Israël stopgezet, bericht nieuwssite Axios op basis van Israëlische functionarissen. Het is voor het eerst sinds 7 oktober dat de Verenigde Staten zulke militaire leveringen pauzeren.

6 uur geleden
Hamas: delegatie verlaat Caïro na einde gesprekken over bestand

CAÏRO (ANP/AFP) - De onderhandelaars van de Palestijnse beweging Hamas vertrekken deze zondag nog uit Caïro, nu de gesprekken over een wapenstilstand in de Egyptische hoofdstad zijn geëindigd. Dat zei een Hamas-functionaris tegen persbureau AFP.

6 uur geleden