Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

VS: aanklager China betrokken bij intimidatie Chinezen

VS: aanklager China betrokken bij intimidatie Chinezen

WASHINGTON (ANP/RTR) - Een Chinese aanklager wordt door het Amerikaanse ministerie van Justitie beschuldigd van het leiden van een intimidatiecampagne tegen Chinezen in de Verenigde Staten. Die campagne, Operatie Vossenjacht, was bedoeld om Chinezen in de VS te dwingen terug te keren naar China, om daar te worden berecht.

De Amerikaanse autoriteiten klaagden vorig jaar oktober al acht mensen aan in deze zaak. Die kwam vorig jaar aan het rollen toen bleek dat een voormalige Chinese overheidsfunctionaris die met zijn gezin al ruim 10 jaar in de VS woont, werd bedreigd en onder druk gezet om terug te keren naar China. Het slachtoffer kreeg onder meer een dreigbrief waarin stond dat zijn vrouw en kind ongedeerd zouden blijven als hij naar China zou teruggaan voor het uitzitten van een tien jaar lange gevangenisstraf. China verdenkt de man van verduistering, machtsmisbruik en het aannemen van steekpenningen.

De Chinese aanklager was volgens het Amerikaanse ministerie van Justitie in april 2017 betrokken bij een plan om de vader van het slachtoffer vanuit China naar de VS te vliegen om hem onder druk te zetten. Als hij niet zou terugkeren naar China, zou zijn familie iets worden aangedaan. Het plan mislukte uiteindelijk, waarna de vader weer werd teruggebracht naar China en ook de aanklager weer terugvloog. De aanklager zou daarna opdracht hebben gegeven om bewijsmateriaal te vernietigen.

Arrestaties

Acht mensen werden vorig jaar al gearresteerd, onder wie een Amerikaanse oud-politieman die als privédetective was ingehuurd om een van de Chinese doelwitten in de gaten te houden. De arrestanten worden verdacht van samenzwering en het optreden als illegale agenten voor een buitenlandse regering.

Volgens het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken is de beschuldiging van de Chinese aanklager bedoeld om pogingen om Chinese criminelen in de VS op te pakken, te blokkeren. China zegt dat de doelwitten worden verdacht van corruptie, maar volgens de VS gaat het om tegenstanders van de Chinese leider Xi Jinping

Meer uit Buitenland

Negen agenten gewond bij wilde achtervolging in Vlaanderen

HEUSDEN-ZOLDER (ANP/BELGA) - Bij een wilde achtervolging over 100 kilometer door drie Belgische provincies zijn negen agenten gewond geraakt, berichten Belgische media. Politie in de streek van Leuven bemerkte een verdacht voertuig op en wilde een controle uitvoeren. De auto reed echter met hoge snelheid over een autosnelweg naar het oosten en nam een afrit ten noorden van Hasselt. Maar de chauffeur maakte daar snel rechtsomkeert en reed de snelweg weer op in westelijke richting, richting Leuven.

38 minuten geleden
Doden bij brand in Italiaans ziekenhuis

TIVOLI (ANP/DPA) - Bij een hevige brand in een ziekenhuis in Tivoli, ten oosten van Rome, zijn vier doden gevallen. Circa tweehonderd patiënten zijn naar andere ziekenhuizen overgebracht of in een nabijgelegen school ondergebracht. De brand brak vrijdagavond uit in het hospitaal San Giovanni Evangelista en breidde zich snel uit.

2 uur geleden
EU op klimaattop: verzet OPEC tegen fossiele stop is schandalig

DUBAI (ANP) - Het verzet van oliekartel OPEC tegen mogelijke afspraken op de klimaattop over het uitfaseren van fossiele brandstoffen is schandalig, vindt de Spaanse vice-premier Teresa Ribera die de EU-landen vertegenwoordigt in Dubai. "We zeggen niet dat we morgen al stoppen met fossiele brandstoffen. Maar we moeten afspraken maken zodat we op termijn ermee kunnen stoppen." Ook Eurocommissaris Wopke Hoekstra is het hiermee eens.

3 uur geleden
Harvard-bestuurder biedt excuses aan om antisemitismerel

CAMBRIDGE (ANP/AFP) - De bestuurder van de prestigieuze Harvard University, Claudine Gay, heeft publiekelijk excuses aangeboden voor opmerkingen die ze maakte in het Amerikaanse Congres en die in de VS werden beschouwd als antisemitisch. "Het spijt me", zei Gay tegen universiteitskrant Harvard Crimson. "Woorden doen ertoe", gaf de bestuurder toe.

9 uur geleden
Amerikaanse acteur Ryan O'Neal (82) overleden

LOS ANGELES (ANP) - De Amerikaanse acteur Ryan O'Neal is op 82-jarige leeftijd overleden. Dat nieuws heeft zijn zoon Patrick gedeeld via Instagram. In 2001 werd bij O'Neal een vorm van leukemie vastgesteld. O'Neal was bekend van zijn rollen in onder meer Love Story, Paper Moon en What's Up, Doc? Bij het grote publiek werd hij vooral bekend door zijn rol als Rodney Harrington in de soap Peyton Place.

12 uur geleden
Verenigde Staten verwerpen onmiddellijk bestand in Gazastrook

NEW YORK (ANP/RTR/AFP) - De Verenigde Staten hebben een voorstel voor een onmiddellijk bestand in de Gazastrook verworpen tijdens een stemming hierover in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. Washington gebruikte zijn veto om de oproep te blokkeren. Groot-Brittannië onthield zich, de overige dertien leden waren voor.

14 uur geleden
Zes tieners veroordeeld voor hun rol bij onthoofding leraar Paty

PARIJS (ANP/AFP/DPA) - Een Franse rechtbank heeft zes tieners veroordeeld voor hun betrokkenheid in 2020 bij de spraakmakende radicaalislamitische aanslag op de Franse leraar Samuel Paty. De 47-jarige docent werd onthoofd door een Russische moslim die door de politie werd doodgeschoten. De ex-leerlingen kregen celstraffen opgelegd, uiteenlopend van zes maanden (uitgevoerd met elektronische enkelband) voor één scholier tot achttien maanden voorwaardelijk voor een meisje dat leugens over Paty had verteld, melden Franse media.

15 uur geleden