
Vrijspraak voorman Nederland in verzet na protestoproep
UTRECHT (ANP) - De voorman van protestbeweging Nederland in verzet is vrijdag door de rechtbank in Utrecht vrijgesproken van het opruien van anderen tot het plegen van strafbare feiten. Michel Reijinga riep in coronatijd zijn duizenden volgers op sociale media op om op de snelwegen rond Utrecht 50 kilometer per uur te gaan rijden en zo een verkeersinfarct te veroorzaken.
In tegenstelling tot het Openbaar Ministerie vond de rechter dat er geen sprake was van het aanzetten tot strafbare feiten. Het langzaam rijden op de snelweg is weliswaar een overtreding van de Wegenverkeerswet, maar omdat het niet de opzet was de weg te blokkeren, gaat het volgens de rechter niet om het aanzetten tot het plegen van een misdrijf. Het OM had een taakstraf van 120 uur geëist.
Op 1 oktober 2021 werd Reijinga op de snelweg klemgereden door de politie. Via zijn Telegram-kanaal had hij zijn volgers opgeroepen tijdens de avondspits massaal naar de snelwegen rond Utrecht te komen om daar 50 kilometer per uur te gaan rijden waardoor een verkeersinfarct zou ontstaan. De sluiting van het Utrechtse restaurant Waku Waku, dat bezoekers niet op hun QR-code wilde controleren, was de directe aanleiding voor de protestactie.
Verkeersveiligheid
De politie vreesde voor de verkeersveiligheid en de bereikbaarheid van het ziekenhuis en hield Reijinga daarom aan. Hij stond vrijdag terecht voor opruiing en overtreding van de Wegenverkeerswet. Reijinga (55) was zelf niet bij de zitting aanwezig, maar vertelde eerder al dat de oproep op een eerder rondgestuurde flyer niet van hemzelf kwam en dat hij die slechts verspreidde. Zijn advocaat meent bovendien dat hij louter zijn recht op demonstreren uitoefende.
Reijinga en zijn beweging werden vooral bekend van coronademonstraties in Amsterdam, waarbij hij de regels omzeilde door mensen op te roepen individueel koffie te gaan drinken op bijvoorbeeld het Museumplein. De 'bijeenkomsten' daar liepen vaak uit op confrontaties met de Mobiele Eenheid.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse wetenschappers Detlef van Vuuren en Aimée Slangen leverden een belangrijke bijdrage aan het maandag verschenen rapport van het VN-klimaatpanel IPCC. Ondanks de grotendeels sombere boodschap - de wereld doet nog steeds te weinig tegen klimaatverandering en dat heeft grote gevolgen - zien zij ook een aantal gunstige ontwikkelingen. "Er is zeker nog hoop, maar dat vergt veel inspanningen van iedereen wereldwijd", zegt Slangen, die werkt voor het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ).
2 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Door alles op alles te zetten is het nog mogelijk om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graad Celsius, denken natuurorganisaties Greenpeace en Milieudefensie. Het is dan wel "alle hens aan dek", benadrukt Peer de Rijk van Milieudefensie.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Groene en maatschappelijke organisaties pleiten voor grotere ambities in de strijd tegen klimaatverandering. Ze zien in het maandag verschenen rapport van het klimaatpanel IPCC een extra aansporing voor overheden om meer actie te ondernemen.
2 uur geledenCASABLANCA (ANP) - Koningin Máxima is maandagmiddag aangekomen in Casablanca, waar zij aan haar driedaagse VN-reis aan Marokko begint. Zij landde maandagmiddag in de grootste stad van Marokko.
3 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Enkele woningen zijn onbewoonbaar geraakt vanwege een brand na een explosie in een flat in Amsterdam Zuidoost in de nacht van zondag op maandag. Bewoners van het appartementencomplex aan het Maarsenhof hoorden even voor 03.00 uur een harde knal. De brand die daarop ontstond verspreidde zich "razendsnel"in het complex, aldus de politie.
4 uur geledenARNHEM (ANP) - De burgemeesters van het Veiligheidsberaad nemen maandagavond tijdens een vergadering in Utrecht afscheid van hun voorzitter Hubert Bruls, burgemeester van Nijmegen. Bruls (CDA) heeft de maximale termijn als voorzitter van het beraad volgemaakt en moet daarom aftreden. Hij wordt opgevolgd door Wouter Kolff (VVD), burgemeester van Dordrecht.
5 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De Peter R. de Vries Foundation heeft in totaal zo'n 150 tips ontvangen over de in 1995 verdwenen 7-jarige Jaïr Soares na het uitloven van een beloning voor de gouden tip in augustus vorig jaar. Tot en met afgelopen zaterdag konden tipgevers aanspraak maken op de 250.000 euro.
6 uur geleden