Vrijspraak voorman Nederland in verzet na protestoproep
UTRECHT (ANP) - De voorman van protestbeweging Nederland in verzet is vrijdag door de rechtbank in Utrecht vrijgesproken van het opruien van anderen tot het plegen van strafbare feiten. Michel Reijinga riep in coronatijd zijn duizenden volgers op sociale media op om op de snelwegen rond Utrecht 50 kilometer per uur te gaan rijden en zo een verkeersinfarct te veroorzaken.
In tegenstelling tot het Openbaar Ministerie vond de rechter dat er geen sprake was van het aanzetten tot strafbare feiten. Het langzaam rijden op de snelweg is weliswaar een overtreding van de Wegenverkeerswet, maar omdat het niet de opzet was de weg te blokkeren, gaat het volgens de rechter niet om het aanzetten tot het plegen van een misdrijf. Het OM had een taakstraf van 120 uur geëist.
Op 1 oktober 2021 werd Reijinga op de snelweg klemgereden door de politie. Via zijn Telegram-kanaal had hij zijn volgers opgeroepen tijdens de avondspits massaal naar de snelwegen rond Utrecht te komen om daar 50 kilometer per uur te gaan rijden waardoor een verkeersinfarct zou ontstaan. De sluiting van het Utrechtse restaurant Waku Waku, dat bezoekers niet op hun QR-code wilde controleren, was de directe aanleiding voor de protestactie.
Verkeersveiligheid
De politie vreesde voor de verkeersveiligheid en de bereikbaarheid van het ziekenhuis en hield Reijinga daarom aan. Hij stond vrijdag terecht voor opruiing en overtreding van de Wegenverkeerswet. Reijinga (55) was zelf niet bij de zitting aanwezig, maar vertelde eerder al dat de oproep op een eerder rondgestuurde flyer niet van hemzelf kwam en dat hij die slechts verspreidde. Zijn advocaat meent bovendien dat hij louter zijn recht op demonstreren uitoefende.
Reijinga en zijn beweging werden vooral bekend van coronademonstraties in Amsterdam, waarbij hij de regels omzeilde door mensen op te roepen individueel koffie te gaan drinken op bijvoorbeeld het Museumplein. De 'bijeenkomsten' daar liepen vaak uit op confrontaties met de Mobiele Eenheid.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - Premier Dick Schoof heeft de pas ingezworen Amerikaanse president Donald Trump en zijn vicepresident J.D. Vance gefeliciteerd met hun inauguratie. Schoof benadrukt dat Nederland en de Verenigde Staten een sterke historische band hebben en al lange tijd bondgenoten zijn.
3 uur geledenVELSEN-NOORD (ANP) - De actie van Extinction Rebellion op het terrein van Tata Steel is afgelopen. De activisten zijn door de politie verplaatst naar een andere locatie. Ze zijn niet aangehouden. De activisten stonden op een "uiterst gevaarlijke locatie", liet een woordvoerder van Tata Steel weten. In het gebied rijden onder meer grote machines.
4 uur geledenEINDHOVEN (ANP) - De herstart van de computersystemen en het onderwijs op de TU Eindhoven na de cyberaanval van vorige week verloopt "naar wens". De universiteit laat dat weten. Systemen werken weer naar behoren en studenten ondervinden volgens de TU "geen noemenswaardige hinder" meer.
4 uur geledenAMERSFOORT (ANP) - Een slepende juridische kwestie rond overheidssubsidies op grondaankopen door Natuurmonumenten en de twaalf Provinciale Landschappen wordt door een schikking definitief afgesloten. De organisaties die jarenlang de subsidies ontvingen, storten 80 miljoen euro in een fonds van de particuliere grondbezitters die het oneerlijk vonden dat zij geen aanspraak op die staatssteun hadden. Natuurmonumenten laat dat weten en noemt het goed nieuws voor de natuur en alle natuurliefhebbers.
5 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Anouar T., hoofdverdachte in het hoger beroep over het faciliteren van de moord op advocaat Derk Wiersum, zegt dat er een "liquidatiedreiging vanuit de media" is op hem. Dat zou de directeur van de gevangenis waar hij zit, hem hebben laten weten. Het Openbaar Ministerie zegt van niets te weten, en ook niet dergelijke informatie vanuit de penitentiaire inrichting te hebben ontvangen.
8 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Artsen zonder Grenzen wil helpen het gezondheidssysteem in Gaza snel weer op te bouwen. Volgens Karel Hendriks, directeur van AzG in Nederland, is de medische infrastructuur door de oorlog met Israël volledig ingestort. Ondanks de huidige wapenstilstand waarschuwt hij dat niet alles van de ene op de andere dag anders zal zijn.
8 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Hulporganisaties staan klaar om extra hulp te leveren in Gaza, maar de toegang tot de zwaar getroffen Gazastrook blijft onzeker. Dat meldt Giro555, een samenwerkingsverband van organisaties als het Rode Kruis en Oxfam Novib, die tot dusver 25 miljoen euro ophaalde voor het Midden-Oosten. Op de eerste dag van het akkoord tussen Hamas en Israël gingen ruim zeshonderd trucks met hulpgoederen Gaza in, maar volgens een woordvoerder van Giro555 valt nog maar te bezien of dat zo blijft.
11 uur geleden