Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Vrijspraak voorman Nederland in verzet na protestoproep

Vrijspraak voorman Nederland in verzet na protestoproep

UTRECHT (ANP) - De voorman van protestbeweging Nederland in verzet is vrijdag door de rechtbank in Utrecht vrijgesproken van het opruien van anderen tot het plegen van strafbare feiten. Michel Reijinga riep in coronatijd zijn duizenden volgers op sociale media op om op de snelwegen rond Utrecht 50 kilometer per uur te gaan rijden en zo een verkeersinfarct te veroorzaken.

In tegenstelling tot het Openbaar Ministerie vond de rechter dat er geen sprake was van het aanzetten tot strafbare feiten. Het langzaam rijden op de snelweg is weliswaar een overtreding van de Wegenverkeerswet, maar omdat het niet de opzet was de weg te blokkeren, gaat het volgens de rechter niet om het aanzetten tot het plegen van een misdrijf. Het OM had een taakstraf van 120 uur geëist.

Op 1 oktober 2021 werd Reijinga op de snelweg klemgereden door de politie. Via zijn Telegram-kanaal had hij zijn volgers opgeroepen tijdens de avondspits massaal naar de snelwegen rond Utrecht te komen om daar 50 kilometer per uur te gaan rijden waardoor een verkeersinfarct zou ontstaan. De sluiting van het Utrechtse restaurant Waku Waku, dat bezoekers niet op hun QR-code wilde controleren, was de directe aanleiding voor de protestactie.

Verkeersveiligheid

De politie vreesde voor de verkeersveiligheid en de bereikbaarheid van het ziekenhuis en hield Reijinga daarom aan. Hij stond vrijdag terecht voor opruiing en overtreding van de Wegenverkeerswet. Reijinga (55) was zelf niet bij de zitting aanwezig, maar vertelde eerder al dat de oproep op een eerder rondgestuurde flyer niet van hemzelf kwam en dat hij die slechts verspreidde. Zijn advocaat meent bovendien dat hij louter zijn recht op demonstreren uitoefende.

Reijinga en zijn beweging werden vooral bekend van coronademonstraties in Amsterdam, waarbij hij de regels omzeilde door mensen op te roepen individueel koffie te gaan drinken op bijvoorbeeld het Museumplein. De 'bijeenkomsten' daar liepen vaak uit op confrontaties met de Mobiele Eenheid.

Meer uit Binnenland

Automobilist omgekomen door aanrijding op A27 bij Almere

ALMERE (ANP) - Een automobilist is vrijdagavond om het leven gekomen door een ongeluk op de A27 ter hoogte van Almere. Het dodelijke ongeval werd voorafgegaan door een aanrijding tussen de auto van het slachtoffer en een vrachtwagen. De automobilist is daarop uitgestapt en werd toen vermoedelijk aangereden door een andere passerende vrachtwagen, meldt de politie.

1 uur geleden
Nederlandse militairen aangehouden door Hezbollah in Beiroet

DEN HAAG (ANP) - Drie leden van het defensieteam dat momenteel de Nederlandse ambassade in Beiroet ondersteunt, zijn aangehouden door de militante beweging Hezbollah. Dat gebeurde in een zuidelijke buitenwijk van de Libanese hoofdstad. De militairen zijn inmiddels via het Libanese leger teruggekeerd op de ambassade en maken het goed.

2 uur geleden
Honderden bij afscheidsdienst doodgeschoten rapper Bigidagoe

AMSTERDAM (ANP) - Op het afscheid in Amsterdam-Zuidoost van de doodgeschoten rapper Bigidagoe zijn vrijdagavond zes- à zevenhonderd mensen afgekomen. Dat laat de uitvaartplanner en organisator van de afscheidsbijeenkomst weten. "Het was emotioneel en zoals verwacht erg druk."

3 uur geleden
Nog meer gedupeerden melden zich bij meldpunt Babboe-bakfiets

AMSTERDAM (ANP) - Ruim 8500 bezitters van een Babboe-bakfiets hebben zich als gedupeerde gemeld bij de website bakfietsclaim.nl. Dat is zo'n 2200 meer dan afgelopen zondag, toen er nog ongeveer 6300 claims lagen bij het door advocatenkantoor Birkway gelanceerde meldpunt. Birkway heeft inmiddels ook een Engelstalige site gelanceerd voor niet-Nederlandse gedupeerden. Enkele honderden buitenlandse Babboe-bakfietsers hebben zich al gemeld, stelt het advocatenkantoor.

5 uur geleden
Luchtalarm maakt na 2025 plaats voor NL-Alert op mobiele telefoon

DEN HAAG (ANP) - Het luchtalarm om de bevolking te waarschuwen voor calamiteiten wordt volgend jaar afgeschaft en vervangen door NL-Alert, een melding die via de mobiele telefoon binnenkomt. Demissionair justitieminister Dilan Yeşilgöz heeft dat besloten. Ze schrijft in een Kamerbrief dat het landelijk systeem met de sirenes, die elke eerste maandag van de maand worden getest, weinig voordelen biedt en nauwelijks grote successen had. Ook is de dekking van deze alarmering veel lager dan die van NL-Alert.

6 uur geleden
Slachtoffers Thijs Römer 'opgelucht' na intrekken hoger beroep

ASSEN (ANP) - De drie slachtoffers van Thijs Römer zijn "opgelucht" dat de 45-jarige acteur afziet van het hoger beroep in de onlinezedenzaak waarbij hij betrokken is. "We hadden het niet zien aankomen", laat hun advocaat Maartje Schaap weten.

7 uur geleden
Ouders overleden baby Helvoirt twee weken langer vast

HELVOIRT (ANP) - De ouders van de overleden baby die maandag werd gevonden in een woning in Helvoirt blijven twee weken langer vast, meldt het Openbaar Ministerie. De 34-jarige moeder en de 39-jarige vader werden maandagavond aangehouden omdat ze mogelijk een rol hebben gespeeld bij de dood van het jongetje.

7 uur geleden