Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Vorsten lenen kunst aan Scheepvaartmuseum

Vorsten lenen kunst aan Scheepvaartmuseum

AMSTERDAM (ANP) - Voor een overzichtstentoonstelling van werk van de zeeschilders Willem van de Velde de Oude en zijn zoon Willem van de Velde de Jonge mag het Scheepvaartmuseum in Amsterdam schilderijen lenen van zowel koningin Elizabeth II als koning Willem-Alexander. Die haalt zelfs een werk van de muur van zijn werkkamer op het Paleis op de Dam.

De Britse koningin leent het museum de schilderijen Holmes’s Bonfire, the burning of Dutch merchant ships between Terschelling and Vlieland (Willem van de Velde de Oude, 1676), The Royal Escape in a breeze (Van de Velde de Jonge, 1675) en The ‘Golden Leeuw’ at Sea in Heavy Weather (Willem van de Velde de Jonge, 1671). De twee kunstenaars werkten vanaf 1672 aan het Engelse hof.

Officieel uit de Nederlandse Koninklijke Verzamelingen maar dus feitelijk uit het Koninklijk Paleis op de Dam komt Vloot op de rede (Willem van de Velde de Oude, 1650). Ook National Maritime Museum in Greenwich, het Mauritshuis in Den Haag en het Rijksmuseum in Amsterdam werken met bruiklenen mee aan de expositie die 1 oktober opent.

Zeeschilderkunst

Het is voor het eerst dat zoveel werken van beide kunstenaars samen te zien zijn, zegt het museum. Vader en zoon Van de Velde hadden zeventig jaar een bloeiend en internationaal opererend familieatelier dat werk leverde dat tot de top van de 17e-eeuwse zeeschilderkunst behoorde, aldus een woordvoerder. Willem van de Velde de Oude was vaak zelf bij grote zeeslagen aanwezig, volgens het museum "varend in een klein zeilschip, als een heuse ‘embedded journalist’."

Twee vrij recent door het museum verworven wandtapijten, die de slag bij Solebay in 1672 laten zien naar een ontwerp van Willem van de Velde de Oude zijn de hoogtepunten in de tentoonstelling. Ze zijn voor het eerst door publiek te bewonderen.

Meer uit Entertainment

Britse schrijver van The Horse Whisperer overleden

LONDEN (ANP) - De Britse schrijver Nicholas Evans, beroemd door zijn werk The Horse Whisperer, is op 72-jarige leeftijd aan een hartaanval overleden. De in 1995 gepubliceerde roman werd wereldwijd een enorm succes. Er werden vijftien miljoen exemplaren verkocht van het boek, dat in Nederland werd uitgebracht onder de titel De paardenfluisteraar. Het is in tientallen talen vertaald.

1 jaar geleden
BNN 25 jaar: van tv-programma tot spraakmakende publieke omroep

HILVERSUM (ANP) - BNN, dat staat voor Bart's Neverending Network, is maandag 25 jaar geleden opgericht. De publieke omroep werd op 15 augustus 1997 in het leven geroepen door Bart de Graaff, Gerard Timmer, Willem de Bois en Frank Timmer. Na de fusie van BNN en VARA staat de omroep inmiddels al een aantal jaar bekend als BNNVARA.

1 jaar geleden
Conservatieve Iraanse media prijzen aanvaller Rushdie

TEHERAN (ANP/RTR/AFP) - Conservatieve media in Iran prijzen de man die vrijdag de schrijver Salman Rushdie heeft neergestoken. Rushdie kampt sinds 1988 met bedreigingen vanwege zijn boek De duivelsverzen, dat door sommige moslims als godslasterlijk wordt beschouwd.

1 jaar geleden
Minister gaat FM-radiofrequenties veilen na uitspraak rechter

DEN HAAG (ANP) - Minister Micky Adriaansens (Economische Zaken) komt dit najaar met een voorstel voor een herverdeling van de landelijke FM-frequenties door middel van een veiling. De rechter zette onlangs een streep door het besluit van haar ambtsvoorganger Mona Keijzer om de bestaande vergunningen met drie jaar te verlengen.

1 jaar geleden
Grease-actrice Olivia Newton-John (73) overleden

LOS ANGELES (ANP) - Olivia Newton-John is maandag op 73-jarige leeftijd overleden. De actrice, met name bekend van haar rol als Sandy in de musical Grease, sliep in het bijzijn van vrienden en familie vredig in op haar ranch in Californië, meldt haar echtgenoot John Easterling op Facebook.

1 jaar geleden
Actrice Anne Heche in kritieke toestand na auto-ongeluk

LOS ANGELES (ANP) - De Amerikaanse actrice Anne Heche is in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht nadat ze met haar auto een woning in reed in Los Angeles. De auto en het huis vlogen in brand en de bestuurder liep ernstige brandwonden op, melden Amerikaanse media. Een anonieme bron bevestigde aan CNN dat het om Heche ging en de LA Times meldt dat de auto op haar naam geregistreerd stond.

1 jaar geleden
1,9 miljoen kijkers zien Engelse voetbalsters EK winnen

HILVERSUM (ANP) - Bijna 1,9 miljoen mensen hebben zondag gekeken naar de finale van het EK tussen de voetbalsters van Engeland en Duitsland. Via NPO 1 zagen zij hoe de Engelsen, gecoacht door de Nederlandse Sarina Wiegman, er met de winst vandoor gingen.

1 jaar geleden