Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Vorsten lenen kunst aan Scheepvaartmuseum

Vorsten lenen kunst aan Scheepvaartmuseum

AMSTERDAM (ANP) - Voor een overzichtstentoonstelling van werk van de zeeschilders Willem van de Velde de Oude en zijn zoon Willem van de Velde de Jonge mag het Scheepvaartmuseum in Amsterdam schilderijen lenen van zowel koningin Elizabeth II als koning Willem-Alexander. Die haalt zelfs een werk van de muur van zijn werkkamer op het Paleis op de Dam.

De Britse koningin leent het museum de schilderijen Holmes’s Bonfire, the burning of Dutch merchant ships between Terschelling and Vlieland (Willem van de Velde de Oude, 1676), The Royal Escape in a breeze (Van de Velde de Jonge, 1675) en The ‘Golden Leeuw’ at Sea in Heavy Weather (Willem van de Velde de Jonge, 1671). De twee kunstenaars werkten vanaf 1672 aan het Engelse hof.

Officieel uit de Nederlandse Koninklijke Verzamelingen maar dus feitelijk uit het Koninklijk Paleis op de Dam komt Vloot op de rede (Willem van de Velde de Oude, 1650). Ook National Maritime Museum in Greenwich, het Mauritshuis in Den Haag en het Rijksmuseum in Amsterdam werken met bruiklenen mee aan de expositie die 1 oktober opent.

Zeeschilderkunst

Het is voor het eerst dat zoveel werken van beide kunstenaars samen te zien zijn, zegt het museum. Vader en zoon Van de Velde hadden zeventig jaar een bloeiend en internationaal opererend familieatelier dat werk leverde dat tot de top van de 17e-eeuwse zeeschilderkunst behoorde, aldus een woordvoerder. Willem van de Velde de Oude was vaak zelf bij grote zeeslagen aanwezig, volgens het museum "varend in een klein zeilschip, als een heuse ‘embedded journalist’."

Twee vrij recent door het museum verworven wandtapijten, die de slag bij Solebay in 1672 laten zien naar een ontwerp van Willem van de Velde de Oude zijn de hoogtepunten in de tentoonstelling. Ze zijn voor het eerst door publiek te bewonderen.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Entertainment

Aangifte tegen Rijksmuseum om gebruik term 'bersiap'

HEEMSKERK (ANP) - De stichting KUKB, die volgens haar website opkomt voor slachtoffers van Nederlands kolonialisme, doet aangifte van discriminatie en groepsbelediging tegen het Rijksmuseum in Amsterdam, museumdirecteur Taco Dibbits en curator Harm Stevens. Aanleiding is het gebruik van de term 'bersiap' in de tentoonstelling 'Revolusi!' over de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd. Volgens de stichting is deze term racistisch en stigmatiserend.

8 uur geleden
Borsato en Ali B ook niet meer bij Talpa-radiozenders te horen

HILVERSUM (ANP) - In navolging van de radiozenders van de NPO, Qmusic en 100% NL hebben ook de zenders van Talpa besloten om voorlopig geen muziek meer te draaien van Marco Borsato en Ali B.

12 uur geleden
Radiozenders doen Marco Borsato en Ali B in de ban

HILVERSUM (ANP) - Meerdere Nederlandse radiozenders draaien voorlopig muziek van Marco Borsato en Ali B niet meer. Dat laten de NPO, Talpa, Qmusic en 100% NL vrijdag weten. De zenders doen dit in reactie op de uitzending van BOOS over seksueel grensoverschrijdend gedrag van de twee bij The Voice of Holland. Daar waren ze coach van de kandidaten.

13 uur geleden
Dijkgraaf over uitlating De Mol: schijn van 'victim blaming'

DEN HAAG (ANP) - John de Mols uitspraken over de slachtoffers van misstanden bij The Voice of Holland, die volgens hem eerder "aan de bel" hadden kunnen trekken, hebben volgens minister Robbert Dijkgraaf (Onderwijs) "de schijn van 'victim blaming'". Hij spoort mensen zoals De Mol aan om in hun organisatie voor een veilige werkcultuur te zorgen.

13 uur geleden
Staatssecretaris wil in gesprek met omroepen en De Mol

DEN HAAG (ANP) - Na de uitzending van BOOS over wangedrag bij de talentenshow The Voice wil staatssecretaris Gunay Uslu (Media) in gesprek met omroepen en mediamagnaat John de Mol. Ze werd "misselijk" van de berichten over seksueel grensoverschrijdend gedrag bij het programma.

15 uur geleden
Amerikaanse zanger Meat Loaf (74) overleden

DALLAS (ANP) - De Amerikaanse zanger Meat Loaf is donderdag op 74-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn agent laten weten aan entertainmentwebsite Deadline. Een doodsoorzaak is nog niet bekendgemaakt.

16 uur geleden
Vrouwelijke werknemers Talpa: John, het ligt niet aan de vrouwen

DEN HAAG (ANP) - Talpa-medewerksters hebben een paginagrote advertentie geplaatst in het AD om John de Mol aan te spreken op zijn optreden en verklaring in het programma BOOS van BNNVARA. Zij zijn het overduidelijk niet eens met de uitlatingen die hun baas deed tegenover Tim Hofman tijdens het gesprek over de misstanden bij The Voice of Holland. Hun boodschap: "Beste John, het ligt niet aan de vrouwen. Groet, de vrouwen uit je bedrijf'."

19 uur geleden