
Vorig jaar ruim 90.000 woningen bijgebouwd, dip verwacht in 2024
DEN HAAG (ANP) - Vorig jaar zijn er ruim 90.000 woningen bijgekomen, schrijft minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) in een brief aan de Tweede Kamer. Dat zijn meer dan de 80.000 woningen waar De Jonge vanuit was gegaan. Toch is de minister nog niet optimistisch: de omstandigheden voor de woningbouw zijn slecht, en hij verwacht met name in 2024 een "dip" in de woningproductie.
Het gaat over 2022 om bijna 75.000 woningen die nieuw zijn gebouwd en ongeveer 15.000 panden die tot woning zijn getransformeerd. Voor 2030 wil het kabinet ruim 900.000 nieuwe woningen hebben gebouwd. Aan die doelstelling wil De Jonge niet tornen. Integendeel: "De opgave wordt de komende jaren alleen maar groter." Vooral door migratie neemt de woonvraag sneller toe, aldus de minister.
De Jonge waarschuwt al langer voor tal van factoren die drukken op de woningbouw. Zo is de rente opgelopen en zijn materialen veel duurder geworden door de inflatie. Verder is de grondprijs hoog en is er weinig menskracht beschikbaar voor bouw. Door al deze tegenvallers zien investeerders steeds minder brood in woningbouw, waardoor de productie zal terugvallen.
Start-bouwimpuls
Het Economisch Instituut voor de Bouw gaat uit van een daling van de woningbouwproductie van 3,5 procent dit jaar en nog eens 5,5 procent in 2024 ten opzichte van 2023. Ook de Vereniging van Nederlandse Projectontwikkeling Maatschappijen (Neprom) verwacht dat de productie van nieuwbouwwoningen zal terugvallen en noemt percentages van 50 procent, schrijft de minister aan de Kamer.
Om "door de dip heen te bouwen" trekt De Jonge ongeveer een half miljard euro uit, kondigde hij al aan met de presentatie van de Voorjaarsnota. Vanuit de zogeheten Woningbouwimpuls komt 250 miljoen euro beschikbaar om projecten los te trekken. Volgens De Jonge kan deze start-bouwimpuls er voor zorgen dat de bouw van ongeveer 30.000 woningen alsnog door kan gaan. Welke projecten in aanmerking komen voor de start-bouwimpuls, wordt later bekendgemaakt.
'Optoppen'
Ook komt er de komende vier jaar 300 miljoen euro extra vrij voor de bouw van flexwoningen. Die zijn vooral bedoeld voor bijvoorbeeld statushouders en Oekraïense vluchtelingen. De Jonge wil verder met gemeenten kijken naar alternatieve bouwlocaties indien projecten stilvallen of vertragen.
Vorige week meldde De Jonge al ook meer in te willen zetten op het zogeheten 'optoppen' bovenop bestaande bouw. Een extra verdieping bovenop een woning kan tot wel 100.000 extra woningen realiseren, hoopt de minister.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - VluchtelingenWerk Nederland zegt blij te zijn met de uitspraak van de Raad van State over de asielaanvragen van mensen uit Jemen. De hoogste bestuursrechter oordeelde woensdag dat demissionair minister David van Weel van Asiel beter moet uitleggen waarom niet alle vluchtelingen uit Jemen asiel krijgen.
12 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Demissionair minister David van Weel (Asiel, VVD) moet beter onderbouwen waarom niet alle vluchtelingen uit Jemen asiel krijgen, oordeelt de Raad van State. Momenteel is het beleid dat Jemenieten alleen mogen blijven als zij persoonlijk gevaar lopen. De minister vindt dat er geen sprake is van een uitzonderlijk onveilige situatie, waarin alle asielzoekers zouden mogen blijven. Maar de hoogste bestuursrechter vindt dat hij dit niet goed heeft gemotiveerd.
14 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Vergeleken met de vorige Tweede Kamerverkiezingen zijn meer partijen van plan hun programma te laten doorrekenen door het Centraal Planbureau (CPB). Zeker tien partijen zijn dit van plan. De vorige keer waren het er acht. Vooral kleinere oppositiepartijen doen niet mee, uit principiële redenen of omdat ze het te veel moeite vinden.
1 dag geledenBRUSSEL (ANP) - Nederland is tevreden met de afspraak die de Amerikaanse president Donald Trump en NAVO-baas Mark Rutte hebben gemaakt om op kosten van Europese lidstaten van het bondgenootschap extra Amerikaanse wapens naar Oekraïne te sturen. "Ik ben erg blij dat Europa en de VS op dit punt op een lijn zitten", zei demissionair minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) voor het begin van de vergadering met EU-ministers van Buitenlandse Zaken.
1 dag geledenBRUSSEL (ANP) - Demissionair minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken) ziet dat er in Gaza nog onvoldoende gebeurt om de humanitaire situatie te verbeteren, maar "ik wil wel dat het gaat werken". Israël moet zich volgens hem houden aan de afspraken die met de EU zijn gemaakt. Het belangrijkste wat Veldkamp dinsdag wil bereiken op de vergadering met de EU-ministers van Buitenlandse Zaken is dat de lijst met maatregelen niet van tafel gaat, zei hij voor het begin van de vergadering.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - De Raad van State streeft ernaar om uiterlijk begin september het advies over het strafbaar stellen van illegaliteit klaar te hebben. Dat bevestigt de belangrijkste overheidsadviseur na berichtgeving door de Volkskrant. De verwachting is dat het advies klaar is voordat de Eerste Kamer op 8 september weer aan het werk gaat.
3 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Het kabinet gaat gewoon door met het plan om het eigen risico te halveren, zoals de ingekrompen coalitie destijds met de PVV had afgesproken. Volgens demissionair en partijloos premier Dick Schoof zijn de financiële aspecten hiervan onderdeel van het nieuwe zorgakkoord dat begin juli werd gesloten met veel zorgpartijen. Schoof zei dat vrijdag tijdens zijn persconferentie na de laatste ministerraad voor de zomer na aantijgingen van oud-zorgminister en vicepremier Fleur Agema (PVV) op X.
5 dagen geleden