
Voormalig VS-buitenlandminister Albright overleden
WASHINGTON (ANP/RTR/AFP) - Madeleine Albright, die tussen 1997 en 2001 de eerste vrouwelijke minister van Buitenlandse Zaken van de VS was, is woensdag op 84-jarige leeftijd overleden. Ze had kanker, heeft haar familie in een verklaring bekendgemaakt.
Volgens president Joe Biden heeft Amerika geen voorvechter van democratie en mensenrechten gehad die meer was toegewijd dan de "kracht" Albright. Het waren haar handen "die het tij van de geschiedenis" keerden, aldus de president in een verklaring. Hij herinnerde aan haar rotsvaste overtuiging dat de Verenigde Staten de "onmisbare natie" is.
Albright werd in 1937 geboren in Tsjecho-Slowakije, ontvluchtte haar land tijdens de Tweede Wereldoorlog naar Groot-Brittannië en emigreerde in 1948 met haar familie naar de VS. Onder president Bill Clinton werd ze in 1993 benoemd tot ambassadeur van de VS bij de Verenigde Naties. Die functie bekleedde ze tot begin 1997 toen ze werd aangesteld als minister van Buitenlandse Zaken.
Als minister riep ze op tot het gebruik van geweld toen het conflict in Kosovo afstevende op etnische zuivering. Die opstelling kwam overeen met de harde lijn die ze had ingezet tijdens de Bosnische oorlog, toen ze Clintons ambassadeur bij de VN was. Later beschreef ze de Rwandese genocide van 1994 en het niet bereiken van een vredesakkoord in het Midden-Oosten als zaken waar ze het meeste spijt van had.
"Madeleines moed en taaiheid hebben geholpen vrede op de Balkan te brengen en de weg vrijgemaakt voor vooruitgang in enkele van de meest onstabiele uithoeken van de wereld", zei president Barack Obama toen hij in 2012 Albright de Presidential Medal of Freedom toekende, de hoogste burgerlijke onderscheiding van het land.
Meer uit Buitenland
VATICAANSTAD (ANP/AFP) - In zo'n 9 uur tijd hebben bijna 20.000 mensen in de Sint-Pietersbasiliek afscheid genomen van de overleden paus Franciscus. Een woordvoerder van het Vaticaan heeft dat meegedeeld.
8 uur geledenISTANBUL (ANP/DPA) - Voor zover bekend is niemand door de aardbeving in de buurt van Istanbul om het leven gekomen en zijn 236 mensen, veelal in de paniek, gewond geraakt. De ministers van Binnenlandse Zaken en Volksgezondheid hebben dat gezegd tijdens een persconferentie.
9 uur geledenLONDEN (ANP) - Dat nieuw overleg over Amerikaanse plannen om de oorlog in Oekraïne te beëindigen nog niet tot een doorbraak heeft geleid is de schuld van Rusland, zegt Oekraïne. "Wij hebben benadrukt dat we de vredesinspanningen van president Donald Trump toegewijd blijven", zei de rechterhand van de Oekraïense president Zelensky na afloop. De besprekingen gaan volgens hem door, ook al zinspeelden Amerikaanse kopstukken erop dat hun geduld opraakt.
10 uur geledenKYIV/LONDEN (ANP/AFP/RTR) - Voor echte vredesbesprekingen met Rusland is een volledig staakt-het-vuren nodig, onderstreept Oekraïne. Het land zal niet instemmen met een akkoord waardoor Rusland op adem kan komen en de strijd vervolgens kan opvoeren.
10 uur geledenBRUSSEL (ANP) - De EU staat klaar om zonodig hulp te bieden na de aardbeving voor de kust van de Turkse miljoenenstad Istanbul, schrijft Eurocommissaris Hadja Lahbib (Crisisbeheer) op X. De EU houdt de situatie "nauwlettend in de gaten".
10 uur geledenISTANBUL (ANP/DPA/AFP) - De autoriteiten in Istanbul melden dat 151 gewonden zijn behandeld na een aardbeving voor de kust. Het zou gaan om mensen die in paniek omlaag sprongen, aldus het kantoor van de gouverneur.
12 uur geledenKYIV (ANP/RTR) - Oekraïne heeft een aanval op een bus veroordeeld die aan zeker negen mensen het leven zou hebben gekost. President Volodymyr Zelensky zei dat het duidelijk ging om een burgerdoel. "Het was een buitengewoon brute aanval. Zonder twijfel een bewuste oorlogsmisdaad", reageerde de Oekraïense leider op X. Hij deelde daar ook foto's van het zwaar beschadigde voertuig.
13 uur geleden