Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Voor het eerst werk vrouwelijke kunstenaars in Eregalerij Rijks

Voor het eerst werk vrouwelijke kunstenaars in Eregalerij Rijks

AMSTERDAM (ANP) - Voor het eerst in de geschiedenis van het Rijksmuseum komt er in de Eregalerij werk te hangen van vrouwelijke kunstenaars. De schilderijen van 17e-eeuwse meesters als Frans Hals, Rembrandt van Rijn en Johannes Vermeer krijgen binnenkort gezelschap van doeken van Judith Leyster, Gesina ter Borch en Rachel Ruysch.

Het Rijksmuseum wil hiermee meer aandacht geven aan de rol van vrouwen in de cultuurgeschiedenis, meldt het op Internationale Vrouwendag. Volgens museumdirecteur Taco Dibbits ontbraken werken van vrouwelijke kunstenaars tot nu toe op de Eregalerij - die richting de Nachtwachtzaal loopt - waar topstukken van belangrijke kunstenaars uit de 17e eeuw zijn te zien.

"Het is van belang dat we de eeuwenoude collectie van het Rijksmuseum steeds weer met een nieuwe blik bekijken en verrijken", zegt Dibbits. "Dat doen we door middel van onderzoek en presentatie. Het stellen van nieuwe vragen en het bestuderen van andere bronnen en objecten levert een completer verhaal van Nederland op."

Inhaalslag

Zo doet het museum sinds kort onderzoek naar het vrouwelijke aandeel in de Nederlandse cultuurgeschiedenis en hoe die in de collectie van het Rijks is vertegenwoordigd. "Het museum heeft op het gebied van vrouwengeschiedenis een inhaalslag te maken", vertelt Jenny Reynaerts, conservator en voorzitter van het onderzoeksprogramma. Volgens haar wordt in de vaste presentatie van het Rijksmuseum opvallend weinig verteld vanuit een vrouwelijk perspectief.

Het museum komt maandag met een digitale talkshow over vrouwen in kunst en geschiedenis, waarbij het onder meer gaat over "de positie van de vrouw, van Melkmeisje en Kenau tot Judith Leyster en Marie de Lange".

Meer uit Entertainment

Britse schrijver van The Horse Whisperer overleden

LONDEN (ANP) - De Britse schrijver Nicholas Evans, beroemd door zijn werk The Horse Whisperer, is op 72-jarige leeftijd aan een hartaanval overleden. De in 1995 gepubliceerde roman werd wereldwijd een enorm succes. Er werden vijftien miljoen exemplaren verkocht van het boek, dat in Nederland werd uitgebracht onder de titel De paardenfluisteraar. Het is in tientallen talen vertaald.

1 jaar geleden
BNN 25 jaar: van tv-programma tot spraakmakende publieke omroep

HILVERSUM (ANP) - BNN, dat staat voor Bart's Neverending Network, is maandag 25 jaar geleden opgericht. De publieke omroep werd op 15 augustus 1997 in het leven geroepen door Bart de Graaff, Gerard Timmer, Willem de Bois en Frank Timmer. Na de fusie van BNN en VARA staat de omroep inmiddels al een aantal jaar bekend als BNNVARA.

1 jaar geleden
Conservatieve Iraanse media prijzen aanvaller Rushdie

TEHERAN (ANP/RTR/AFP) - Conservatieve media in Iran prijzen de man die vrijdag de schrijver Salman Rushdie heeft neergestoken. Rushdie kampt sinds 1988 met bedreigingen vanwege zijn boek De duivelsverzen, dat door sommige moslims als godslasterlijk wordt beschouwd.

1 jaar geleden
Minister gaat FM-radiofrequenties veilen na uitspraak rechter

DEN HAAG (ANP) - Minister Micky Adriaansens (Economische Zaken) komt dit najaar met een voorstel voor een herverdeling van de landelijke FM-frequenties door middel van een veiling. De rechter zette onlangs een streep door het besluit van haar ambtsvoorganger Mona Keijzer om de bestaande vergunningen met drie jaar te verlengen.

1 jaar geleden
Grease-actrice Olivia Newton-John (73) overleden

LOS ANGELES (ANP) - Olivia Newton-John is maandag op 73-jarige leeftijd overleden. De actrice, met name bekend van haar rol als Sandy in de musical Grease, sliep in het bijzijn van vrienden en familie vredig in op haar ranch in Californië, meldt haar echtgenoot John Easterling op Facebook.

1 jaar geleden
Actrice Anne Heche in kritieke toestand na auto-ongeluk

LOS ANGELES (ANP) - De Amerikaanse actrice Anne Heche is in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht nadat ze met haar auto een woning in reed in Los Angeles. De auto en het huis vlogen in brand en de bestuurder liep ernstige brandwonden op, melden Amerikaanse media. Een anonieme bron bevestigde aan CNN dat het om Heche ging en de LA Times meldt dat de auto op haar naam geregistreerd stond.

1 jaar geleden
1,9 miljoen kijkers zien Engelse voetbalsters EK winnen

HILVERSUM (ANP) - Bijna 1,9 miljoen mensen hebben zondag gekeken naar de finale van het EK tussen de voetbalsters van Engeland en Duitsland. Via NPO 1 zagen zij hoe de Engelsen, gecoacht door de Nederlandse Sarina Wiegman, er met de winst vandoor gingen.

1 jaar geleden