
Von der Leyen hekelt 'onwil' om EU militair sterker te maken
STRAATSBURG (ANP) - De Europese Unie komt niet zozeer materieel en mankracht tekort om militair op eigen benen te staan, vindt de Europese Commissie. Het ontbreekt aan "politieke wil", zegt voorzitter Ursula von der Leyen in haar jaarlijkse 'troonrede'.
Sinds het debacle in Afghanistan klinkt de roep om de slagkracht van de EU te vergroten weer luider. Er is inderdaad onder meer een Europese interventiemacht nodig, stelt Von der Leyen in haar 'State of the Union-toespraak. Maar eerdere soortgelijke plannen zijn nooit werkelijk van de grond gekomen, memoreert ze. Zo zijn daarvoor bestemde troepen niet ingezet omdat de EU-landen het niet eens werden over bijvoorbeeld de kosten. "Je kunt de modernste strijdkrachten van de wereld hebben, maar wat heb je eraan als je niet bereid bent ze te gebruiken?"
Volgend jaar zal Von der Leyen samen met de Franse president Macron een top beleggen over de Europese defensie. Frankrijk, het EU-land dat militair het meest voorstelt, pleit er van oudsher voor Europa militair meer tanden te geven. Het land is de eerste helft van 2022 voorzitter van de EU en Macron staat dan voor een herverkiezingsrace.
Defensie-unie
Om een echte 'defensie-unie' te bouwen moeten EU-landen onder andere meer informatie delen, vindt de Duitse, zelf oud-minister van Defensie. Dat maakt wijzer en eensgezinder. De commissie denkt er ook over EU-landen aan te moedigen om voortaan te winkelen bij de Europese defensie-industrie, bijvoorbeeld door aankopen vrij te stellen van btw.
De EU wil nauw samen blijven optrekken met de NAVO, die onlangs nog waarschuwde dat versterking van de EU niet ten koste van dat bondgenootschap mag gaan. Voor het eind van het jaar willen ze nieuwe afspraken maken over hun samenwerking.
"We moeten nadenken over hoe de missie in Afghanistan zo abrupt heeft kunnen eindigen", vindt Von der Leyen. Dat stelt de NAVO-bondgenoten voor "diep verontrustende vragen".
Meer uit Buitenland
WASHINGTON (ANP/RTR) - De topman van een door de Verenigde Staten en Israël gesteunde humanitaire organisatie die zich voorbereidde om hulp naar Gaza te brengen heeft per direct ontslag genomen. Dat heeft de omstreden Gaza Humanitarian Foundation (GHF) zondag bekendgemaakt.
21 minuten geledenMORRISTOWN (ANP/AFP) - De Amerikaanse president Donald Trump zegt dat hij "niet blij" is met zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin, na de massale luchtaanvallen op Oekraïne in de nacht van zaterdag op zondag. Daarbij kwamen in het hele land dertien mensen om het leven. Poetin is volgens Trump "gestoord".
23 minuten geledenMORRISTOWN (ANP/AFP) - De Amerikaanse president Donald Trump bevestigt dat zijn beloofde handelstarieven tegen de Europese Unie tot 9 juli gepauzeerd blijven, terwijl de handelsbesprekingen voortduren.
3 uur geledenTEL AVIV (ANP/DPA) - Bijna een week na het einde van Israëls blokkade van humanitaire hulp aan de Gazastrook zijn volgens het land opnieuw goederen aangekomen in het belegerde gebied. Ruim honderd vrachtwagens met onder meer meel en andere voedingsmiddelen zijn zondag de kuststrook binnengereden, aldus de Israëlische autoriteiten.
7 uur geledenBRUSSEL (ANP) - Voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie heeft zondag gebeld met de Amerikaanse president Donald Trump. Om een goed akkoord te bereiken tussen beide handelsblokken is tot 9 juli tijd nodig, schrijft Von der Leyen. Ze zegt dat het een "goed gesprek" was.
7 uur geledenPARAMARIBO (ANP) - Met ruim vier uur te gaan hebben in Suriname 154.068 mensen gestemd. Dat is 39,52 procent van de bijna 400.000 stemgerechtigden. De wachttijden zijn lang, maar de sfeer is ontspannen. De situatie wordt op de voet gevolgd door waarnemers van politieke partijen.
10 uur geledenGAZASTAD (ANP/AFP) - Twee medewerkers van het Rode Kruis zijn zaterdag in de Gazastrook gedood tijdens aanvallen op hun huis. Dat heeft het Internationale Comité van het Rode Kruis (ICRC) zondag bekendgemaakt.
10 uur geleden