
Volkswagens in 2021 weer het populairst bij autodieven
DEN HAAG (ANP) - Autodieven hebben in 2021 net als de jaren daarvoor het meest Volkswagens meegenomen. Maar ook met Toyota's, Renaults en Peugeots rijden ze graag weg, zo meldt het Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV). Eerder wezen cijfers van het Verbond van Verzekeraars al op een daling van de autodiefstallen en dat beeld wordt bevestigd door deze gegevens.
Vorig jaar werden 842 Volkswagens gestolen, 29 procent minder dan in 2020. Ook de meeste andere automerken werden minder gestolen. Toyota's werden 15 procent minder gestolen, Renaults 19 procent. Autodieven namen juist 2 procent meer Peugeots mee.
In totaal werden ruim 5400 personenauto's gestolen in 2021. Dat is 16 procent minder dan een jaar eerder. Ook werden er 7 procent minder motors en 18 procent minder brom- en snorfietsen ontvreemd.
Vaker teruggevonden
"De coronapandemie heeft ongetwijfeld bijgedragen aan de afname van het aantal voertuigdiefstallen", lichten de onderzoekers toe. "Daarnaast zal de avondklok en het koude winterweer in februari ook een rol hebben gespeeld."
Personenauto's werden niet alleen minder gestolen, ze werden ook vaker teruggevonden. In 2021 gebeurde dat in 48 procent van de gevallen, tegen 41 procent in 2020.
De kans dat een auto wordt gestolen is het grootst bij Land Rovers. Daarbij is rekening gehouden met het veel kleinere aantal auto's van dit merk dat in Nederland rondrijdt. 1 op de 393 auto's van dit merk is vorig jaar gestolen. Ook auto's van het merk Lexus, Mazda en Audi worden relatief veel gestolen.
Meer uit Binnenland
ARNHEM (ANP) - De Provinciale Staten van Gelderland hopen dat Henri Lenferink als waarnemend commissaris van de Koning de rust terugbrengt op het provinciehuis in Arnhem. Lenferink neemt de komende maanden de taken over van John Berends, die wordt beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag en vorige week besloot zijn functie tijdelijk neer te leggen om ruimte te maken voor een onafhankelijk onderzoek.
1 uur geledenARNHEM (ANP) - Henri Lenferink neemt in de provincie Gelderland voorlopig de taken over van John Berends, de commissaris van de Koning die wordt beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag. Berends besloot vorige week zijn functie tijdelijk neer te leggen, om ruimte te maken voor een onafhankelijk onderzoek. Demissionair minister Hugo de Jonge van Binnenlandse Zaken liet woensdagavond tijdens een besloten gesprek met de Gelderse Provinciale Staten weten dat Lenferink wordt aangesteld als waarnemer.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Leden van D66 hebben voormalig Europarlementariër Gerben-Jan Gerbrandy gekozen als lijsttrekker bij de Europese verkiezingen van volgend jaar juni. Hij versloeg onder anderen Tweede Kamerlid Salima Belhaj en Samira Rafaela die al voor de partij in het Europees Parlement zit.
2 uur geledenROTTERDAM (ANP) - Een man is woensdagavond overleden op de Molièreweg (Lombardijen) in Rotterdam na mishandeld en gestoken te zijn, meldt de politie. Op basis van getuigenverklaringen is korte tijd na de steekpartij een 53-jarige Rotterdammer aangehouden. De politie is nog op zoek naar "meerdere personen".
2 uur geledenHILVERSUM (ANP) - Het oordeel van de rechtbank dat chemiebedrijf Chemours aansprakelijk is voor PFAS-schade eind vorige eeuw is een opsteker voor omwonenden van het bedrijf in Dordrecht. Advocaat Bénédicte Ficq, die namens 3000 van hen aangifte heeft gedaan tegen Chemours, spreekt van een "extreem emotionele uitspraak" voor haar cliënten. Ze verwacht het tussenvonnis van de rechtbank in Rotterdam goed te kunnen gebruiken in de massa-aangifte, zei Ficq woensdagavond in de talkshow Khalid & Sophie.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Na twee dagen debat over de spreidingswet voor asielzoekers is het nog niet zeker of de wet door de Tweede Kamer wordt aangenomen. Dat komt onder meer omdat BBB haar steun heeft ingetrokken voor een belangrijk amendement dat de wet eenvoudiger en beter werkbaar moet maken.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Huurders kunnen weliswaar een forse stijging van hun maandelijkse huur verwachten, maar alsnog zijn zij beter af dan eerder, zegt demissionair woonminister Hugo de Jonge. Dinsdag meldde zijn ministerie dat de huurprijzen bij een wooncorporatie tot wel 5,8 procent kunnen stijgen. Maar andere maatregelen die het kabinet neemt, compenseren die stijging weer, aldus De Jonge. Bovendien komen corporaties in de problemen als de huren worden bevroren, rekent de minister voor.
4 uur geleden