Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

VN-klimaatpanel: veel opties om uitstoot te minderen zijn er al

VN-klimaatpanel: veel opties om uitstoot te minderen zijn er al

INTERLAKEN (ANP) - Veel opties om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen zijn nu al beschikbaar, stellen klimaatwetenschappers van het internationale panel van de Verenigde Naties IPCC. De keuzes die regeringen de komende jaren maken, zijn bepalend voor "onze toekomst en die van toekomstige generaties", aldus de wetenschappers in het maandag verschenen rapport.

Zo moet het energiesysteem klimaatneutraal worden, bijvoorbeeld door over te gaan op zonne- en windenergie, aardwarmte of waterkracht. Verder is herstel van ecosystemen en bossen noodzakelijk, zien de klimaatwetenschappers. En ook de uitstoot van het broeikasgas methaan - afkomstig uit afval, de landbouw en fossiele brandstoffen - moet worden gereduceerd. Methaan houdt korte tijd immers heel veel warmte vast in de atmosfeer.

Als mensen minder zuivel en vlees eten kan dat de uitstoot van broeikasgassen op de korte termijn al beperken. Ook wijzen de wetenschappers naar de kansen die de afvang en opvang van koolstofdioxide (CO2) kan bieden. Maar dit is duur en bovendien gaat de technologische ontwikkeling van de CO2-afvang nog niet snel genoeg om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 tot 2 graden Celsius, aldus het IPCC.

Beperken uitstoot absoluut noodzakelijk

Het beperken van de uitstoot is absoluut noodzakelijk, stellen de schrijvers. In de meeste scenario's is het zeer waarschijnlijk dat de aarde met meer dan 1,5 graad opwarmt ten opzichte van voor de industrialisatie. Dat brengt grote risico's met zich mee. De zeespiegel stijgt en landen krijgen te maken met extreem weer, zoals lange droogtes of hevige regenval. Daarom moeten landen zich voorbereiden op deze klimaatrampen, stellen de wetenschappers. Dat kan met zogenoemde klimaatadaptatie. Ook hiervoor zijn al veel middelen beschikbaar, maar de beschikbare kennis moet wel gedeeld worden met armere landen.

"Bijna de helft van de wereldbevolking leeft in regio's die zeer kwetsbaar zijn voor klimaatverandering", zegt directeur Aditi Mukherji van het internationale waterinstituut IWMI. Ze is een van de auteurs van het laatste IPCC-rapport. "In de afgelopen tien jaar stierven vijftien keer meer mensen aan overstromingen, droogtes en stormen in de zeer kwetsbare gebieden." Daarom moeten landen zorgen voor weerbare energiesystemen, infrastructuur en kusten. Met waarschuwingssystemen en opvangcentra voor kwetsbare mensen kunnen zij op tijd vluchten voor klimaatrampen.

Korte termijn heeft prioriteit

De klimaatwetenschappers moedigen wereldleiders aan om niet alleen te focussen op middelen die op de korte termijn helpen de gevolgen van klimaatverandering te beperken. Deze kunnen later soms juist problemen veroorzaken. Als voorbeeld noemen ze zeedijken. Deze beschermen mensen op land, maar kunnen ook het ecosysteem en de biodiversiteit verslechteren. De plannen moeten dus de toekomst meenemen, aldus de wetenschappers.

Voor het behalen van alle klimaatdoelstellingen is wel geld nodig, signaleren de onderzoekers. Zeker overheden hebben een belangrijke rol in het opgang helpen van de financiering. Bovendien gaat er momenteel nog te weinig geld naar landen om zich met klimaatadaptatie voor te bereiden op de gevolgen van een warmere aarde.

Meer uit Buitenland

EU-toetredingsoverleg Oekraïne kan van start na draai Hongarije

BRUSSEL (ANP) - Oekraïne kan 25 juni officieel beginnen aan de lange weg naar het EU-lidmaatschap. Hongarije verzette zich lang tegen de toetredingsonderhandelingen, maar heeft dat verzet gestaakt. Ook de onderhandelingen met Moldavië kunnen van start, meldt EU-voorzitter België.

14 minuten geleden
Poetin: 700.000 soldaten vechten in Oekraïne

MOSKOU (ANP/AFP/DPA) - Volgens de Russische president Vladimir Poetin vechten ongeveer 700.000 Russische soldaten in Oekraïne. Dat is aanzienlijk meer dan zes maanden geleden. Poetin had het toen over 617.000 soldaten.

26 minuten geleden
Prinses Catherine maakt vorderingen: goede en slechte dagen

LONDEN (ANP) - De Britse prinses Catherine maakt goede vorderingen met de behandeling tegen de kanker waaraan zij lijdt. Dat meldt de 42-jarige prinses van Wales vrijdag in een persoonlijke brief. Ook is de vrouw van prins William zaterdag aanwezig bij de militaire parade Trooping the Colour.

1 uur geleden
Linkse Franse partijencoalitie belooft afbraak beleid Macron

PARIJS (ANP) - Een coalitie van linkse partijen in Frankrijk die zich Volksfront noemt, heeft 150 maatregelen gepresenteerd die als "het programma van de breuk" zijn aangekondigd. De socialistische PS, de links-radicale la France insoumise (LFI), de Ecologische Europeanen en Groenen (EELV), de communistische PCF en de centrumlinkse Place Publique hekelen met het programma het beleid van president Emmanuel Macron.

5 uur geleden
NAVO eens over inschakelen alliantie voor steun Oekraïne

BRUSSEL (ANP) - De NAVO krijgt een coördinerende rol in de steun van de NAVO-landen aan Oekraïne. De 32 bondgenoten regelden de inzameling van wapens en militaire training van Oekraïners tot dusver zelf, maar willen daarvoor nu de machinerie van de alliantie inschakelen. Ze zijn het daarover eens geworden, zegt NAVO-chef Jens Stoltenberg.

7 uur geleden
Poetin noemt voorwaarden voor vredesbesprekingen met Oekraïne

MOSKOU (ANP) - De Russische president Vladimir Poetin heeft aan de vooravond van een top over vrede in Oekraïne zijn voorwaarden genoemd om de vredesbesprekingen te beginnen. Hij wil dat Oekraïne de ambitie opgeeft om bij de NAVO te gaan en dat het alle troepen terugtrekt uit de regio's Zaporizja, Cherson, Donetsk en Loehansk.

8 uur geleden
Oekraïne onderschept truck met tientallen die land ontvluchtten

KYIV (ANP/AFP) - De Oekraïense grenswacht heeft een vrachtwagen onderschept met tientallen mannen die het land probeerden te ontvluchten. Mannen tussen de 18 en 60 jaar mogen het land niet verlaten omdat ze kunnen worden opgeroepen om te vechten tegen de Russen.

9 uur geleden