
Vissersregio's: stem niet in met brexitdeal die visserij bedreigt
MIDDELBURG (ANP) - Nederlandse vissersregio's kijken met grote bezorgdheid naar de zich voortslepende brexitonderhandelingen tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk. De gesprekken blijven steken op onenigheid over visquota in Britse wateren, waardoor wordt gevreesd voor te grote concessies door EU-onderhandelaars. Provincies en gemeenten met grote vissersgemeenschappen, verenigd in het Bestuurlijk Platform Visserij, vragen het kabinet daarom om niet in te stemmen met een handelsverdrag dat de toekomst van de Nederlandse visserij bedreigt.
Voorzitter Jo-Annes de Bat uit in een brandbrief aan minister Carola Schouten zijn grote zorgen om de voorstellen die de Brusselse brexitonderhandelaar Michel Barnier de Britten zou hebben gedaan. Naar verluidt bood hij een verlaging van 25 procent aan van de visvangst in Britse wateren door vissers uit EU-lidstaten.
"De visserijorganisaties hebben aangegeven dat dit onacceptabel is. Wij steunen dat vanwege de grote consequenties voor de totale visserijgemeenschappen. Van de gezinnen van de vissers, tot de veilingen, de verwerking, de vishandel, maar ook de visserijscholen", schrijft De Bat, die ook gedeputeerde van de provincie Zeeland is.
Onacceptabel
Hij benadrukt dat elke beweging richting de door de Britten gewenste vermindering van 60 procent al helemaal onacceptabel is. Naast voortdurend gesoebat over percentages die in het Britse deel van de Noordzee mogen worden gevangen, waarschuwt hij bovendien voor grote conflicten op zee.
"Het kan en mag niet zo zijn dat de hele visserijsector de dupe wordt van de moeizame onderhandelingen over de brexit", aldus De Bat. "Daarom doen wij namens alle visserijgemeenschappen in Nederland een dringend beroep op de lidstaat Nederland om niet in te stemmen met een deal die zal leiden tot het verdwijnen van de visserijsector uit Nederland."
Meer uit Financieel
AMSTERDAM (ANP) - Autoconcern Stellantis roept 33.260 eigenaren van bepaalde Citroëns in Nederland op hun auto per direct niet meer te gebruiken vanwege problemen met de airbag. De oproep volgt op een incident in Frankrijk vorige week, waarbij een vrouw in Reims overleed aan verwondingen die werden veroorzaakt door een van deze airbags.
51 minuten geledenPARIJS (ANP/RTR) - Autoconcern Stellantis heeft opgeroepen om 82.000 Citroëns van de typen C3 en DS3 van de weg te halen in Frankrijk. De auto's hebben een defecte airbag van het merk Takata. De oproep volgt een week nadat een vrouw in Reims was overleden aan verwondingen die werden veroorzaakt door een van deze airbags. Zij zat in een Citroën C3 uit 2014.
1 uur geledenLONDEN/ANKARA (ANP) - De Bank of England en de Turkse centrale bank hebben hun rentetarieven onveranderd gelaten. Beide besluiten waren conform de verwachting van economen. De Britse centrale bank hield de rente in het Verenigd Koninkrijk onveranderd op 4,25 procent. In mei werd de Britse rente nog voor de tweede keer dit jaar verlaagd, met een kwart procentpunt.
2 uur geledenVLISSINGEN (ANP) - Tientallen Zeeuwse organisaties krijgen een nieuwe of zwaardere aansluiting op het volle stroomnet. TenneT en Stedin verwachten 61 Zeeuwse bedrijven op de wachtlijst ruimte te kunnen bieden. Volgens de netbeheerders gaat voor het eerst sinds de zomer van 2023 een groep klanten van de wachtlijst af. Het hoogspanningsnet in Zeeland bereikte toen zijn maximale capaciteit.
2 uur geledenLUXEMBURG (ANP) - Google heeft terecht een boete van ruim 4,1 miljard euro gekregen voor het wegdrukken van concurrenten op Androidtelefoons en andere apparaten. Zo luidt het advies van de advocaat-generaal aan het Hof van Justitie van de Europese Unie, de hoogste Europese rechter. Daarmee dreigt het Amerikaanse techbedrijf de miljardenboete, die stamt uit 2018, opnieuw zonder succes te hebben aangevochten.
3 uur geledenLEUSDEN (ANP) - Meer klussers hebben vorig jaar de bouwmarkten van Gamma en Karwei bezocht. Dat meldt Intergamma, het moederbedrijf van de bouwmarktketens.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Mensen die ongevraagd worden gebeld door verkopers van thuisbatterijen, kunnen beter direct ophangen of het gesprek opnemen. Dat advies heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) donderdag gedeeld. Volgens de toezichthouder zijn thuisbatterijen ingewikkelde producten die je niet middels een ongevraagd telefoontje moet aanschaffen.
4 uur geleden