Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Vietnamese fabrikant voor Nike en Adidas schrapt 6000 banen

Vietnamese fabrikant voor Nike en Adidas schrapt 6000 banen

HO CHI MINH-STAD (ANP/AFP) - Een van de grootste schoenenfabrikanten van Vietnam, die onder meer sportschoenen maakt voor grote merken als Nike en Adidas, wil duizenden werknemers ontslaan. De ontslagronde is het gevolg van een sterke terugval in het aantal bestellingen, meldt persbureau AFP op basis van een document van de arbeidsafdeling van Ho Chi Minh-stad, het voormalige Saigon.

PouYuen Vietnam, een onderdeel van de in Taiwan gevestigde Pou Chen Group, zal volgens de lokale autoriteiten aan het einde van de maand 3000 fabrieksarbeiders ontslaan en de contracten van 3000 anderen niet verlengen vanwege de "zeer beperkte productieorders in 2023". PouYuen is de grootste werkgever van Ho Chi Minh-stad, het commerciƫle centrum van Vietnam, met ongeveer 50.000 werknemers.

De ontslagen komen nadat PouYuen eind vorig jaar al 20.000 van zijn werknemers op betaald verlof had gezet. Volgens het document zullen de ontslagen fabrieksarbeiders worden doorbetaald totdat ze een werkloosheidsuitkering ontvangen.

Hoge inflatie

Vietnam is een van de grootste exporteurs van kleding, schoeisel en meubelen ter wereld en wordt zwaar getroffen door de crisis van de kosten van levensonderhoud in grote afzetmarkten als Europa en de Verenigde Staten. Ook in andere delen van de wereld staat de koopkracht van consumenten onder druk door de hoge inflatie.

Volgens het ministerie van Arbeid verloren vorig jaar in Vietnam meer dan 630.000 werknemers hun baan of werden hun uren gekort. In het laatste kwartaal van 2022 daalden de bestellingen vanuit de VS met 30 tot 40 procent en vanuit Europa met 60 procent in vergelijking met een jaar eerder, volgens gegevens van het nationale vakbondscentrum in Vietnam.

Meer uit Financieel

Staatsoliebedrijf van Koeweit doet 'gigantische' olievondst

KOEWEIT (ANP/RTR) - Kuwait Petroleum, het staatsoliebedrijf van Koeweit, heeft een olievondst gedaan, die gelijk staat aan de totale productie van het land in drie jaar. De "gigantische" vondst werd ten oosten van het Koeweitse eiland Failaka gedaan, maakte het concern zondag bekend.

8 uur geleden
Beleggers vrezen voor onrust op beurzen na aanslag op Trump

AMSTERDAM (ANP/RTR) - Beleggers staan maandag voor een mogelijk nerveuze handelssessie na de poging tot moord op de Amerikaanse oud-president Donald Trump. De kandidaat namens de Republikeinen voor de presidentsverkiezingen raakte bij een schietpartij gewond aan zijn oor tijdens een verkiezingsbijeenkomst in de staat Pennsylvania. Een toeschouwer van de bijeenkomst werd gedood door een kogel. De Secret Service doodde de schutter. Mogelijk zorgt de aanslag voor onrust op de beurzen.

11 uur geleden
Musk roept op tot aftreden top Secret Service na aanslag Trump

NEW YORK (ANP) - Miljardair Elon Musk vindt dat de leiding van de Amerikaanse Secret Service, die verantwoordelijk is voor de bescherming van Donald Trump als voormalig president van de Verenigde Staten, moet opstappen. De Tesla-topman deelde een BBC-filmpje op X waarin een getuige de politie waarschuwde voor een gewapende man op het dak, voorafgaand aan de schietpartij.

13 uur geleden
Bitcoin stijgt nadat beeld van strijdlustige Trump viraal gaat

NEW YORK (ANP) - De bitcoin steeg zondag tot boven de 60.000 dollar nadat Donald Trump zich strijdlustig had opgesteld, na de poging tot moord op de Amerikaanse oud-president. Trump staat bekend als een voorstander van cryptovaluta.

14 uur geleden
Vliegveld Berlijn verwacht veel drukte door voetbalfans EK-finale

BERLIJN (ANP/DPA) - De luchthaven van Berlijn bereidt zich voor op een grote stroom passagiers voor de finale van het EK voetbal in de Duitse hoofdstad. Naar verwachting zullen er zaterdag tot en met maandag in totaal zo'n 250.000 passagiers aankomen of vertrekken.

1 dag geleden
Amazon en Samsung investeren in Amerikaanse robotstart-up

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Robotstart-up Standard Bots heeft via een reeks deals 63 miljoen dollar opgehaald. De Amerikaanse maker van robotarmen die gebruikmaken van kunstmatige intelligentie (AI), heeft onder meer financiƫle injecties gekregen van Amazon en Samsung.

1 dag geleden
Claimzaak tegen sportmerk Lululemon om vermeende greenwashing

VANCOUVER (ANP/BLOOMBERG) - Sportkledingmerk Lululemon wordt in een Amerikaanse claimzaak beschuldigd van misleiding van consumenten via zogeheten greenwashing. Lululemon zou consumenten ten onrechte laten geloven dat het merk duurzaam en milieuvriendelijk is, terwijl de CO2-uitstoot van de onderneming alleen maar toeneemt.

1 dag geleden