Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Verzoenlijke toon Taliban op eerste persconferentie in Kabul

Verzoenlijke toon Taliban op eerste persconferentie in Kabul

KABUL (ANP/RTR) - De radicaalislamitische Taliban-beweging, die weer aan de macht is in Afghanistan, belooft geen Amerikaan of andere buitenlander kwaad te doen. Niemand uit de Verenigde Staten of van de internationale gemeenschap "zal worden geschaad", aldus de woordvoerder van de fundamentalisten. De Afghaanse tolken en anderen die voor buitenlandse machten werkten, zullen niet worden vervolgd of gewroken.

De Taliban hielden hun eerste officiële persconferentie in de Afghaanse hoofdstad Kabul na hun razendsnelle opmars. Volgens de zegsman zullen "vreedzame" betrekkingen met andere landen worden voortgezet. Waarnemers bestempelden de toon op de persconferentie als opmerkelijk verzoenlijk.

Een buitenlandse troepenmacht onder leiding van de Amerikanen had de afgelopen twintig jaar juist geprobeerd de Taliban uit te schakelen. De fundamentalisten voerden eind jaren negentig een waar schrikbewind en boden onderdak aan de terroristen van al-Qaeda die op 11 september 2001 de VS aanvielen.

Geen vergelding

"We willen geen enkele interne of externe vijand", aldus de woordvoerder, die ook inging op het lot van de vrouwen onder de zeer strikte moslimbeweging. Hij zei dat vrouwen mogen werken en studeren en "zeer actief zullen zijn in de samenleving, maar binnen het kader van de islam".

Volgens de zegsman zal er ook geen vergelding komen tegen ex-militairen en leden van de door het Westen gesteunde voormalige regering. "Niemand zal je kwaad doen, niemand zal op je deuren kloppen", zei hij.

In tegenstelling tot vroeger wil de Taliban ook particuliere media toestaan, die "vrij en onafhankelijk" zouden kunnen doorwerken. Wel zullen altijd de islamitische voorschriften een rol spelen, benadrukte de woordvoerder.

Meer uit Buitenland

Voorverkiezingen in thuisstaat Trump-uitdager Nikki Haley

COLUMBIA (ANP) - In de Amerikaanse staat South Carolina worden voorverkiezingen gehouden voor de Republikeinse Partij. Kandidate Nikki Haley was er jarenlang gouverneur, maar lijkt toch af te stevenen op een nieuwe nederlaag. Oud-president Donald Trump gaat er ruim aan kop in de peilingen.

6 minuten geleden
VK helpt Oekraïense artillerie met miljoenenpakket

LONDEN (ANP) - Het Verenigd Koninkrijk gaat 245 miljoen pond (ruim 286 miljoen euro) uitgeven om de munitiereserves voor de Oekraïense artillerie te vergroten, zei het Britse ministerie van Defensie in de nacht van vrijdag op zaterdag.

18 minuten geleden
VS: Houthi-aanval op vrachtschip leidde tot ecologische ramp

TAMPA (ANP) - De raketaanval van Jemenitische Houthi-rebellen op een vrachtschip dat een lading kunstmest vervoerde, heeft geleid tot een "ecologische ramp" in de Rode Zee, meldt het Amerikaanse commandocentrum CENTCOM.

22 minuten geleden
Macron: Franse steun voor Oekraïne zal niet wankelen

PARIJS (ANP) - De Franse president Emmanuel Macron waarschuwde de Russische president Vladimir Poetin zaterdag om "niet te rekenen op enige vermoeidheid van de Europeanen" over de oorlog in Oekraïne. Macron beloofde dat de Franse steun voor Kyiv "niet zal wankelen".

1 uur geleden
Amerikaanse maanlander ligt op zijn kant, maar maakt het goed

HOUSTON (ANP) - Maanlander Odysseus van het Amerikaanse bedrijf Intuitive Machines heeft de maanlanding heelhuids doorstaan, maar ligt op zijn kant. Dit heeft het bedrijf dat de maanlander bouwde en bestuurde vrijdag gezegd.

2 uur geleden
Trump moet van rechter in totaal 454 miljoen dollar betalen

NEW YORK (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Amerikaanse oud-president Donald Trump moet van de rechter in New York in totaal 454 miljoen dollar (419 miljoen euro) betalen in de fraudezaak tegen hem. Bovenop de boete van bijna 355 miljoen dollar die de rechter hem vorige week oplegde, komt nog eens 99 miljoen dollar aan rente, staat in een officiële bekendmaking die de rechtbank vrijdag publiceerde.

4 uur geleden
IAEA-chef maant tot voorzichtigheid rond Oekraïense kerncentrale

WENEN (ANP) - Het hoofd van het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA), Rafael Grossi, heeft Rusland en Oekraïne vrijdag opgeroepen tot "maximale militaire terughoudendheid" in de buurt van de Oekraïense kerncentrale in Zaporizja. De afgelopen week registreerden medewerkers van het IAEA dagelijks zware explosies bij de kerncentrale, de grootste van Europa.

5 uur geleden