
Verzekeraar Achmea schrapt bijna 240 banen bij schadetak
ZEIST (ANP) - Achmea schrapt de komende jaren bijna 240 banen bij zijn diensten die schadeclaims afhandelen. De grootste verzekeraar van Nederland grijpt in omdat het indienen van claims steeds meer digitaal gaat. Bij de reorganisatie vallen volgens het bedrijf geen gedwongen ontslagen.
Op de afdeling schadeservices verdwijnt in een periode van drie jaar bijna de helft van de banen. Nu is nog sprake van 486 arbeidsplaatsen, maar de verzekeraar denkt aan ongeveer 250 banen genoeg te hebben.
Achmea wil de reorganisatie onder meer via natuurlijk verloop opvangen. Ook kunnen werknemers worden herplaatst naar andere delen van de organisatie. Het concern achter bijvoorbeeld Zilveren Kruis, Centraal Beheer, Interpolis en FBTO telde vorig jaar meer dan 13.000 werknemers in Nederland.
Niet onverwacht
De ingreep komt volgens CNV-onderhandelaar Ike Wiersinga niet heel onverwacht. Ze ziet bij steeds meer partijen in de financiële sector reorganisaties omwille van de digitalisering. Zo heeft ING besloten om het aantal bankkantoren nog verder terug te brengen, van 128 naar 59. Nog geen jaar geleden kondigde de bank aan om het aantal kantoren te laten dalen van 170 naar 128. "En nu gaat het dus nog verder terug", benadrukt Wiersinga. "Het gaat heel hard nu. De vertrouwde kantoren zullen komende jaren steeds meer uit het straatbeeld verdwijnen."
De nieuwe ingrepen bij ING kosten in totaal 440 banen. Maar net als bij Achmea verwacht Wiersinga toch geen hele grote impact voor het personeel. Ze denkt dat het gros van de werknemers bij ING kan blijven werken, maar wellicht in een andere rol of functie. "Het contact met klanten verloopt steeds vaker online. Dat vraagt om scholing en andere vaardigheden. Dat zal in de meeste gevallen wel lukken. Voor degenen die uiteindelijk niet mee kunnen, is er gelukkig een goed sociaal plan, met begeleiding naar ander werk."
Meer uit Financieel
NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn hoger gesloten. Grote techbedrijven waren in trek na een goed ontvangen kwartaalbericht van Google-moederbedrijf Alphabet. Tegelijkertijd verwerkten beleggers tegenstrijdige signalen over de vooruitgang in handelsgesprekken tussen de Verenigde Staten en handelspartners.
5 uur geledenBRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie onderzoekt of de overname van platenlabel Downtown Music door Universal Music Group (UMG) negatieve gevolgen heeft voor de muziekindustrie. Onafhankelijke labels en artiesten uitten hun zorgen over de deal. Ze zijn bang dat UMG, 's werelds grootste muziekconcern, te machtig wordt in de Europese muziekindustrie met het aanbieden van diensten aan onafhankelijke labels.
6 uur geledenLONDEN (ANP) - De Britse maaltijdbezorger Deliveroo heeft een overnamebod ontvangen van zijn Amerikaanse branchegenoot DoorDash. Dat bedrijf heeft 2,7 miljard pond (3,2 miljard euro) over voor Deliveroo, bevestigt het bedrijf na eerdere mediaberichten.
6 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Staatsbedrijven Gasunie en Energie Beheer Nederland (EBN) nemen de volledige investering in een pijpleiding voor het CO2-opslagproject Aramis op zich. Daarmee trekken twee mede-initiatiefnemers voor het opslagproject, energieconcerns TotalEnergies en Shell, zich grotendeels terug uit het pijpleidingenstelsel.
6 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Landbouworganisatie LTO is blij dat het kabinet kijkt naar de juridische aanpassing van het stikstofbeleid. Minister Femke Wiersma (Landbouw) schreef vrijdag dat het kabinet het vergunningenstelsel rond stikstofuitstoot grondig wil herzien. De belangenorganisatie voor boeren zegt daar lang voor te hebben gepleit.
6 uur geledenZOETERMEER (ANP) - FME, de brancheorganisatie voor de technologische industrie, noemt het klimaatpakket van minister Sophie Hermans "onvoldoende om het concurrentieverschil met onze buurlanden echt te dichten". "Het is tijd om de volgende stap te zetten: met structurele keuzes die langjarige zekerheid bieden", zegt FME in een persbericht.
9 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs in Amsterdam is vrijdag met een kleine winst de handel uitgegaan. Daarmee was de stemming op het Damrak ingetogener dan op andere Europese beurzen, waar stevigere winsten op de koersenborden stonden. Beleggers verwerkten opnieuw een reeks kwartaalberichten van beursgenoteerde bedrijven. Ook hadden ze te maken met tegenstrijdige signalen over ontwikkelingen in het handelsconflict tussen China en de Verenigde Staten.
9 uur geleden